Les plantes medicinals davant els ansiolítics

PASSEIG AL BOTÀNIC AMB...

Silvia Borrás: «Les plantes medicinals poden ser una alternativa eficaç i saludable per a reduir el consum d’ansiolítics i hipnòtics»

La fitoteràpia, integrada en la cultura farmacèutica, és una ciència mil·lenària que estudia l’ús de plantes medicinals o productes d’origen vegetal per a previndre, alleujar o curar malalties.  Silvia Borrás, dona jove de Sant Antoni de Benaixeve, sempre ha estat vinculada a l’àmbit farmacèutic i ha continuat la tradició familiar encetada pels seus pares i el seu germà, amb els estudis de Grau de Farmàcia a la Universitat de València. Aposta per donar un pas endavant més al dedicar-se a la investigació en aquesta àrea vinculada amb la botànica.

La inspiració Silvia Borràs per la fitoteràpia es troba en el seu estudi d’algunes de les plantes medicinals utilitzades per tractar les malalties de l’estómac, el qual va constituir el seu Treball de Fi de Grau, dirigit pel professor Juan Bautista Peris Gisbert. Així, va decidir continuar la seua formació i va iniciar els estudis de la tesi doctoral. Tanmateix, en aquest cas, ha centrat la seua recerca en plantes medicinals com a remei de l’insomni i l’ansietat, “dues malalties que es manifesten amb molta freqüència al món occidental i majoritàriament en les dones, a causa de l’actual ritme de vida”, assegura.

El passeig al Jardí Botànic de la Universitat de València amb Silvia Borràs té una direcció molt clara: l’hort de plantes medicinals, a l’extrem nord. Envoltada de melissa, espígol, marialluïsa, flor de taronger…, explica a Espores que la seua tesi doctoral sobre plantes ansiolítiques i inductores del somni, la desenvolupa sota la direcció dels professors José Luís Ríos Cañavate (UV) i Isabel Martínez Solís (Cardenal Herrera CEU).

Per què has elegit aquest tipus de plantes medicinals?

Em resulta molt atractiu descobrir i estudiar les utilitats d’algunes plantes per a tractar estes patologies. Poden ser un complement i, en determinats casos, una clara alternativa a la farmacologia tradicional. No podem oblidar que la composició química de molts fàrmacs es basa en les plantes a partir de les quals es fabriquen. Per tant, la ingestió de l’adequat preparat de plantes medicinals en qualsevol forma farmacèutica i, molt important, sempre baix el consell i la supervisió de un farmacèutic, comportarà menys complicacions, efectes secundaris i col·laterals que els fàrmacs químics. Tot açò, sense perdre l’eficàcia del tractament, és a dir, aconseguint la seua finalitat terapèutica desitjada.

Estàs fent un estudi de camp, una enquesta, per començar la teua tesi doctoral. Quin és el teu objectiu?

La primera fase consisteix en la realització de qüestionaris anònims en tots els municipis de la Comunitat Valenciana per tal d’avaluar quantitativament i qualitativa l’ús de plantes ansiolítiques i inductores del somni de la ciutadania de la nostra autonomia. Sobretot, conèixer amb quina freqüència, en quina forma farmacèutica i en quins casos. I una vegada s’hagen recopilat les dades necessàries, la segona part del treball de recerca es durà a terme en els laboratoris del Jardí Botànic de la Universitat de València.

Silvia Borrás a l’hort de plantes medicinals del Jardí Botànic de la UV. Foto: M.J.P.

Prefereixes la investigació a la farmàcia?

És un àmbit dins del qual he viscut des de menuda, és una professió fascinant. L’oficina de farmàcia constitueix una forma d’exercici, però no l’únic, com tots sabem: hospital, anàlisi, indústria, cosmètica, salut pública, ortopèdia… Als estudis de grau rebem formació curricular que engloba aspectes de moltes altres professions científiques. Però si hi ha quelcom comú a totes elles és que cap podria avançar i ser útil a la societat sense un treball profund de recerca, un àrea que m’interessa des de sempre i a la qual jo intentaré contribuir-hi amb estudis nous i pràctics.

Reconeixes que ets una persona amb curiositat per la descoberta…

Sóc curiosa de naixement, és cert. A més, crec, molt sincerament, que la curiositat és el motor de qualsevol investigació. Sense una recerca honesta i intel·ligent el món estaria encara com en l’Edat Mitjana. És per això que aquesta tesi és la meua personal i modesta contribució al progrés de la farmàcia como a ciència fonamental i pilar bàsic en la millora i manteniment de la bona salut.

Algun mite sobre les plantes medicinals?

Els mites precisarien tota una tesis per desmuntar-los. Mereixen un estudi exclusiu i complet. Resta encara molt per fer.

I una recomanació?

Les plantes medicinals, per la seua composició, tenen finalitat terapèutica, però és fonamental saber bé com utilitzar-les i, sempre, amb la recomanació de un professional sanitari. Hem d’evitar els consells vinguts per amistats, les xarxes socials o una pàgina d’Internet.

Enllaç a l’enquesta

Nota: L’enquesta és anònima, d’acord amb la Llei orgànica 3/2018 del 5 de desembre de Protecció de Dades de Caràcter Personal, i de caràcter voluntari per part d’habitants de la Comunitat Valenciana majors de 18 anys.

Etiquetes
Periodista ambiental i científica a Cultura i Comunicació del Jardí Botànic. Universitat de València
Compagine la meua tasca periodística amb la docència al Departament de de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I i al Màster de Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra. Faig investigació en #sostenibilitat #ODS #canviclimàtic #narrativestransmedia des del grup ITACA-UJI i com associada al BC3. Soc membre del Living Lab Planeta Debug de videojocs, canvi climàtic i art de l'UJI i la Fundación Carasso.
extern Signatura Espores
Send this to a friend