Entrevistes

14 oct. 2017

10 Preguntes verdes a… Viktorija Pilatovic

Imatge d'Alfonso Calza

Viktorija és cantant, compositora i arranjadora i la seua veu va omplir l'auditori del Botànic el passat 16 de setembre. Dins del cicle de jazz que aquest 2017 porta per títol 'Llunàtic Jazz', Viktorija va brillar molt més que el satèlit que dóna nom al cicle. D'origen lituà, viu a València on és professora de cant en Sedajazz i ens ha confessat encara no coneix massa bé el nostre territori natural. Ha actuat i estudiat amb coneguts noms de la música com Chris Dave, Don Braden o David Berkman entre molts altres, una dilatada trajectòria que es nota dalt de l’escenari. Ara ens explica com la natura inspira la seua música contestant l'enquesta verda!

1. Quin és el teu primer record de natura?

Sóc de Klaipeda, Lithuania un lloc on la natura és aclaparadora, amb molts boscos i 4 estacions molt diferenciades. Recorde com em sorprenia en la meua infància la diferència de canvi d’hivern a primavera, quan en poques setmanes la neu es fonia i l’aspecte gris del paisatge es tornava verd amb les primeres fulles dels arbres. També recorde amb afecte immensos camps grocs de Sonchus, i fer corones per al cap amb aquestes precioses flors.

2. Quina és l’última planta que has matat?

L’agost passat vaig tallar dues fulles de gespa per ensenyar-li a un amic a xiular amb elles. Si les juntes i bufes entre elles la vibració produeix un so molt curiós.

3. Si et dic “cuina i plantes”, quin plat prepararies?

Guacamole, sense dubtar-ho!

4. Quina de les tres R  practiques més: reduir, reutilitzar o reciclar?

Reciclar, a casa ho fem a peu de la lletra.

5. Per a tu un jardí botànic és un espai per a…

Un lloc per respirar, aprendre, per relaxar-se, per sentir-me diminuta admirant la bellesa de la terra.

6. Un lloc verd on anaves de menuda

Hi havia prop de casa un gran parc, tenia un llac i molts arbres. Tots passejaven amb els seus fills/es i gossos, també jo solia fer-ho quan l’estudi m’ho permetia.

7. Tria el teu poder si fosses un superheroi ambiental

M’agradaria volar i apagar tots els focs dels boscos, és immensament trist veure’ls cremar. Potser també fer fèrtils els deserts i tornar-los la vida.

8. Un jardí on perdre’t

Sempre he volgut anar als camps de tulipes a Holanda i perdrem.

9. Una cosa eco a què no podries renunciar

La mascareta de cogombres frescos.

10. Si escodrinyem teu armari, trobarem botes de muntanya?

Una cosa semblant, si. Quan vaig viure a Equador, practicava muntanyisme sovint, fins i tot vaig arribar a fer un ascens de 4100 metres d’altura en un volcà que es diu Pichincha. Encara que la veritat és que ací a Espanya encara no he pogut fer una escapada a les muntanyes. Espero poder fer-la aviat.

SABER MÉS:

www.viktorijapilatovic.com

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend