Entrevistes

15 nov. 2021

10 preguntes verdes a… Nelo Gómez

A espores ens agrada saber quina és la relació dels i les protagonistes del nostre panorama cultural amb les plantes, així que avui truquem a la porta d’aquest actor valencià que ha fet un pacte amb el diable i sembla no créixer i conservar un somriure que s’ho emporta tot per davant, i no, no estem parlant d’inundacions tot i que apareguen a l’entrevista! L’hem vist a la televisió, al cine i al teatre, sempre aportant un toc fresc i divertit, però no content amb això, també ha fet publicitat i doblatge, i no pensa parar. Però, com que si que s’ha agafat un moment per a nosaltres, ens hem assabentat dels seus propers projectes i d’alguns problemes com a jardiner domèstic, i hem pres bona nota de recomanacions literàries i cinematogràfiques amb la natura de fons. Però no et contarem res ací, continua llegint que no has d’esperar a que acabe la publicitat.

Obris els ulls pel matí i la primera cosa verda que veus és…

Ens estan llegint majors de 18 anys, no? Bé, sent realista et diria que les humitats del desllunat de la finca on visc, però intentant ser més ecopoètic respondré que les plantetes del balconet on m’hi faig el café matiner.

Quina de les 4 R practiques més: reduir, reutilitzar, reciclar o recuperar?

He reduït les bosses de plàstic fins a no tenir-ne (quan tire a guardar el banyador xopat cada vegada que torne de la piscina me’n recorde…). I recicle tot gràcies a un multi contenidor separador que em regalaren (regaleu contenidors!).

Un lloc verd on anaves de menut

He crescut al paratge natural de Les Rodanes de Vilamarxant, al Camp de Túria. Vull creure que allà és on he desenvolupat la meua faceta de demiürg. Ara que, també vaig estar al Benidorm Palace veient unes varietés que eren molt verdes per a xiquets…

T’ha tocat mai fer de planta en alguna obra de teatre?

Poca broma! Durant la carrera d’Art Dramàtic vaig treballar molt l’arrelament, on es fa una analogia amb els arbres i els actors per a plantar els peus sobre l’escenari amb seguretat. 

Eres un #botanicfashionvictim? Estampats de cactus o monstera al teu fons d’armari?

El potos que tinc de fons a la paret de l’estudi des d’on responc ara mateix compta? Està bé, tinc una camisa amb estampat de fulles sempre disponible, senyoria.

Com et comuniques amb les teues plantes? Els parles, els cantes, per WhatsApp?

Dec tindre problemes de parella amb elles, perquè les del balcó se m’acaben morint al cap de pocs mesos. Les regue poc o les regue massa? Estan enamorades de la veïna dels geranis lluents d’enfront i no saben com dir-m’ho?

Tens alguna peli o llibre que t’haja marcat on la natura siga la protagonista?

De llibres em venen al cap les muntanyes de l’interior de les comarques del nord d’On ningú no et trobi d’Alicia Giménez Bartlett on s’amagava La Pastora, el congost de mort en Impossible d’Erri de Luca o la taquicàrdia mentre llegia Vuelo 19 de José Antonio Ponseti i em perdia per l’Oceà Atlàntic. De pel·lícules, la verdor noruega d’Out of nature d’Ole Giæver o l’aventura en condicions límit d’Into the Wild de Sean Penn. I de docu, Una vida al nostre planeta de David Attenborough.

Hi haurà verd en el teu proper projecte? Conta’ns alguna cosa

Sí, molt! Comence els assajos de La tempesta de Shakespeare, la nova producció de l’Institut Valencià de Cultura. L’acció transcorre en una illa deserta amb una tempesta que riu-te tu de la DANA. I vaja, també tinc a la vista un rodatge que transcorrerà tot en un plató de chroma key. Més verd que això la lletuga!

El canvi climàtic ja ens ha tocat a la porta, apleguem tard?

Necessite pensar que “Encara no és tard”, com diu Andreu Escrivà al seu assaig. Si alguna cosa m’aterra és el punt de no retorn de qualsevol procés natural… No és casualitat que el verd siga també el color de l’esperança, no?

Tres coses que t’emportaries a un Jardí Botànic

Un entrepanet de mortadel·la bolonyesa com quan de nano anava a la muntanya, el mòbil per fer una stories fresqueta i les claus, que no se m’obliden les claus!

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend