Entrevistes

30 set. 2018

10 preguntes verdes a… Natalia Ruiz Zelmanovitch

Aquest estiu vam tenir al Jardí Botànic a Natalia Ruiz Zelmanovitch al costat de Manuel González per a presentar, junt a la Física del Grel, el meravellós documental de divulgació científica L'enigma Agustina i aprofitàrem per a parlar amb la seua protagonista, una divulgadora que enamora a qui la veu en acció. La seua carrera com a comunicadora científica en centres d'astrofísica, astrobiologia o ciència dels materials, entre altres, va lligada al seu talent per a l'escenari, que l'ha portat a divulgar amb els formats més bojos i autèntics. Ella diu posar-se nerviosa abans de cada actuació, però la veritat és que aconsegueix que la ciència es convertiscaen allò tan simple com passar una bona estona i que qualsevol s’emporte a casa alguna cosa bonica d'eixa experiència.

1. Un lloc verd on anaves de xicoteta.

El jardí de casa!

2. Obris els ulls al matí i la primera cosa verda que veus és…

A Rano i Groni, dos peluixos dels quinze que hi ha a casa (són una granota i gripau respectivament). Després està Aldo, però viu en el saló (i no tinc molt clar si és granota o gripau, gegant en tots dos casos).

3. Saps pujar a un arbre?

Clar. I caure.

4. Tria el teu poder si fores una super heroïna ambiental.

Eliminar tot el plàstic dels mars i fer que els qui tiren burilles les masteguen intensament com xiclet etern. MUAHMUAHMUAH (més que una super heroïna semble una supervilana…).

5. Un sabor vegetal que odies i un que et fascine.

La gespa em sap una mica estrany, però el descobriment del bròcoli a la planxa em va semblar meravellós (encara que bullit és el mal).

6. Alguna cosa eco a la qual no podries renunciar.

És difícil, perquè mira que he hagut de renunciar a coses (com asmàtica en un món de fumadors es pateix molt, he hagut de renunciar al mateix aire). Però anant a l’essència de la pregunta: no puc renunciar als entorns naturals. Fins i tot renegaria de visitar-los per a protegir-los (entre en contradiccions amb mi mateixa cada dia, ho sé).

7. Amb quina aroma de planta o flor viatges automàticament en l’espai o en el temps?

Doncs precisament la gespa recentment tallada. M’encanta. Em porta al jardí de la meua infància.

8. Per què creues que els cactus estan tan de moda? Tu també eres fan?

Ein? No tenia ni idea… Serà perquè no necessiten moltes cures i no es moren.

9. La teua última aventura a la natura.

Un viatge fantàstic a les Galápagos amb una amiga. El viatge de Darwin en lowcost (no ens donava el pressupost per a més). De fet, fins i tot ens van a publicar un llibre en NextDoor edicions sobre el viatge (òbviament no em veieu, però estic donant botets d’alegria).

10. Tres coses que portaries a un Jardí Botànic

Un antimosquits, una hamaca i una lupa.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend