Entrevistes

24 febr. 2019

10 preguntes verdes a… Joan Espinosa

Per ràdio, tele o web, Joan Espinosa aterra per on faça falta per arribar al públic valencià. Un comunicador tot terreny que, mentre grava la segona temporada del talent show musical Family Duo, copresenta el magazín Al ras, en À punt ràdio, i condueix una de les recents incorporacions a la graella de la televisió valenciana: Mestres i aprenents. Ací, i encara que ell és més d’animalades, s’atreveix a respondre les 10 preguntes verdes de la Revista Espores.

1. Quin és el teu primer record de natura?

El corral de la meua iaia materna. Un espai que després clonaria pràcticament per complet ma tia Carmen. Estava habitat per una sola varietat de plantes verdes, sense flor i de fulles immenses. Pense que per això elles les anomenaven ‘fulloses’, però també pense que s’inventaren el nom. Una ‘jungla’ on gats i xiquets passàvem unes vesprades eternes.

2. Si et dic “cuina i plantes”, quin plat prepararies?

Potser un arròs amb bledes, que es cuina bona cosa pel Camp de Túria. No és un vegetal que em meravelle, però li reconec les virtuts.

3. La teua espècie vegetal favorita i un lloc on trobar-la.

Qualsevol conífera. I en particular el xiprer, un arbre que no té molt bona premsa. Habitual dels camins al cementeri, són uns arbres que em semblen molt elegants.

4. La teua fòbia inconfessable quan vas al camp.

No en tinc, d’inconfessables, les he manifestades en públic en moltes ocasions. Els ‘dragons’, o les serps! No puc amb eixes bestioles. Aversió absoluta… i desconec les raons.

5. Quina de les R practiques més: reduir, reutilitzar o reciclar?

Reciclar, sens dubte. En el sentit de separar residus sóc quasi obsessiu i he tingut alguna discussió a casa sobre a quin poal hem d’abocar cada cosa. Reduir, mire de fer-ho, però és complicat. Necessitem, a banda de voluntat, de la complicitat de les empreses a l’hora d’envasar. Pel que fa a la reutilització, cada dia més, però trobe que insuficient encara.

6. Una olor vegetal que odies i un que et fascine.

Deteste l’olor a col bollida i adore la dels alls en començar a fregir…

7. Per què creus que els cactus estan tan de moda?

Potser és perquè no els cal, en general, que els reguen tan sovint. Són easygoing. Una conseqüència més del ritme de vida frenètic i absurd que portem moltes persones. Seria interessant que sabérem parar. Potser no passarien de moda tampoc, però ens aniria millor segur.

8. Tria el teu poder si fores un superheroi ambiental.

Em preocupen els plàstics i els microplàstics. Són una amenaça terrible per a l’equilibri mediambiental i per a la salut. Si poguera activar un poder, miraria de fer-los desaparèixer… (O com a mínim, inspirar algú a que inventara un mètode eficaç per a gestionar-los de forma sostenible).

9. Ja tens pensada la teua propera aventura verda?

Una escapadeta pròxima per a recórrer una via verda que em pense que comença (o acaba) pel Camp de Morvedre, allà per Pasqua. Alguna més en faré abans, però esta ja està planificada.

10. Per a tu, un jardí botànic és un espai per…

Descobrir i gaudir. Meravellar-se de la diversitat vegetal i prendre’n consciència de les seues fortaleses i les seues fragilitats.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend