Entrevistes

8 gen. 2024

10 preguntes verdes a… Elena Játiva

Elena Játiva

Aquest estiu la veu jove i càlida d'Elena Xàtiva ens va acompanyar serpentejant entre les xarrades d'una de les sessions del nostre cicle estival Ciència a la fresca. La idea original del cicle és gaudir de la millor divulgació científica acompanyada de música per a crear l'ambient perfecte. En aquest cas, les cançons d'Elena, del seu primer treball 'La insoportable intensidad del ser', ho van fer possible, i la seua connexió immediata amb el públic va afegir una aura màgica. Com no passejar amb ella per la seua infància, les seues fòbies i filies vegetals, el seu pecat insostenible, els seus plats favorits i fer-nos una selfie amb el seu arbre preferit de la ciutat? Clic.

Una aroma que et recorde al camp

Doncs fent honor a les meues arrels de Requena, l’olor de pi, a most i a romer són unes aromes que sempre em transporten al camp. El pi i el romer a la nostra xicoteta serra del Negrete i al Remedio, el most al meu poble, als nostres camps i a la nostra tradició.

Quina és l’última planta que has matat?

Espere que em cregueu quan us dic que el que em va ocórrer amb aquella sempreviva va ser homicidi imprudent. M’encanten les plantes i a casa acostume a tindre algunes; encara que resulta irònic que aquelles que suposadament són més resistents i requereixen menys cures són les que sempre se’m moren, com l’Àloe, la sempreviva i les falagueres.

Quan organitzes un sopar a ta casa sota el tema “cuina i plantes”, el plat estrela és…

Ummm… Un tremendo risotto de verdures i bolets que sempre em queda espectacular.

Una olor vegetal que odies i una que et fascine

No és odi, però sí que em resulta bastant desagradable l’olor a napicol o coliflor cuits… Mentre que l’olor de qualsevol flor o vegetal diferents em resulten molt agradables. La meua aroma favorita seria la de lavanda.

Tria una planta per a fer-te una selfie

El ficus mil·lenari del Parterre.

La teua màxima per a consumir menys (ens la copiarem)

Pensar sempre en el que necessite estrictament i intentar amoldar el meu estil de vida a això.

Per què creus que els cactus estan tan de moda? Tu també eres fan?

Perquè són molt fàcils de cuidar… suposadament. Jo soc fan del gran ventall de possibilitats que ofereix la família dels cactus, n’hi ha de tota mena i per a tots els gustos.

Llavors, regadora, guants de jardineria, guia amb rutes de muntanya… quin regal verd, que no siga una planta, faries a algú a qui vols?

Una ruta molona per la serra d’Irta, la de Mariola o per qualsevol altra serra de la nostra geografia. Les nostres comunitats autònomes tenen vertaders tresors i moltes vegades no els explorem prou.

Confessa’ns el teu pecat insostenible

Soc molt lenta dutxaaaaant-me i gaste més aigua de la que necessitaria una altra persona.

Per a tu un Jardí Botànic és un espai per a…

Per a passejar, asseure’s a mirar, xarrar, escoltar bona música, per a augmentar la creativitat, per a respirar aire pur, per a viure; perquè un jardí botànic és això, vida.


Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend