Conservació

21 febr. 2015

Per seguir gaudint de la natura…

Vivim en una societat que no dóna importancia al valor del medi ambient? És tan difícil canviar les nostres prioritats? Víctor Benlloch analitza alguns aspectes de la conservació després d’assistir a una jornada organitzada per ECOPLANTMED.

A aquestes altures de la vida encara és necessari explicar i fer ben palés el paper que juga el medi natural en la nostra qualitat de vida. Ens aporta serveis de tot tipus: aigua i aire nets, terres fèrtils, matèries primeres molt diverses, ens proporciona espais vitals…

 

En molts casos aquests serveis no estan quantificats des d’un punt de vista econòmic, però si açò es fera i es traslladara a la realitat econòmica, la factura, sense cap dubte, seria molt elevada, massa elevada.

 

Una preocupació insuficient

I malgrat tot açò, el interés de la societat, en general, per conservar i millorar el medi i el patrimoni natural, encara que va augmentant poc a poc, no és suficient per ser un tema de màxima importància.

 

163271895 fa8ed082ed z

Vistes des de la Font Roja. Imatge de Juan Carlos

 

A més, una part molt important del medi natural, a l’àmbit més pròxim a nosaltres, com és el territori valencià, presenta molts i greus problemes, des de l’ocupació del territori per processos urbanitzadors o de construcció d’infraestructures diverses, fins els coneguts incendis forestals o des de la contaminació (amb tot tipus de vessaments i deixalles), fins la pèrdua de biodiversitat (d’hàbitats i espècies).

 

Per tant, és necessari iniciar processo de recuperació del medi natural al territori valencià, perquè aquest continue aportant els seus valuosos serveis però també pel fet de permetre conservar i perdurar un patrimoni que és de tots els valencians, el que ja hi som i els que han de vindre.

 

Aquesta tasca és encoratjadora però al mateix temps complexa i a llarg termini, i el que és més important, que ha de ser una feina en la qual s’implique la societat en el seu conjunt, des de les institucions públiques a les empreses i des de els ciutadans particulars fins els col·lectius amb interessos ambientals.

 

Accions sostenibles

També s’ha de dir, que aquests processos de recuperació del medi natural han de tindre les suficients garanties perquè es porten endavant d’una forma correcta, sense generar majors entrebancs que els que produiria la no actuació. És per açò què, és necessari articular espais de trobada, on es puguen establir sinergies entre els actors interessats que aquest procés tinga el major èxit possible i que puguen aportar elements necessaris per a ell, com ara capacitat de treball al camp, coneixement de la realitat on s’actua, coneixemets tècnis o disponibilitat de material per a la seua utilització en els treballs a fer.

 

5493717229 c2929c05e4 z

Voluntaris ambientals de CEMACAM 2012. Aquest voluntariat ja no es realitza. Imatge de Fundación Caja Mediterráneo

 

I aquest espai de trobada pareix que ha nascut, o al menys s’està intentant configurar-lo. El darrer 7 de febrer, a les instal·lacions del Centre d’Investigació i Experimentació Forestal de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, tingué lloc una jornada de treball en el marc del projecte europeu ECOPLANTMED amb el tema Les entitats de custòdia del territori i la restauració d’hàbitats naturals.

 

web

Descripció de ECOPLANTMED en la seua web. Fes clic per accedir-hi

 

Aquest programa europeu té com a objectiu fonamental contribuir a reduir la pèrdua de biodiversitat i a promoure un model de desenvolupament sostenible a la regió mediterrània, fomentant la conservació de les espècies autòctones i promovent el seu ús a les restauracions d’hàbitats. I entre els grups a què s’adreça el contingut d’aquest projecte figuren les associacions conservacionistes i les entitats de custòdia del territori.

 

Entitats per a la custòdia

En aquesta reunió s’ajuntaren entitats que coneixen el terreny on treballen i que tenen capacitat i ganes de recuperar patrimoni natural i per altra part entitats que disposen d’una importantíssima capacitat i coneixements tècnics i d’assessorament i disposen de recursos utilitzables per a la recuperació d’hàbitats. Per un costat estaven les entitats de custòdia del territori, sota el paraigües d’Avinença (xarxa de custòdia del territori al País Valencià), i d’altra els tècnics i representants del CIEF.

 

Accedeix al canal YouTube del CIEF per conèixer els seus projectes

 

La jornada va servir, a més de conèixer diverses experiències d’entitats de custòdia i de projectes i processos d’investigació del CIEF, per posar de manifest, la necessitat de col·laboració entre totes elles per generar processos de recuperació del patrimoni natural més importants i eficients, creant plataformes de comunicació conjuntes i generant una visualització de conjunt per facilitar les possibilitats d’acords i projectes en un pròxim futur. La línia de treball ha de ser la col·laboració, la interrelació i la compartició d’experiències entre tots.

 

Les oportunitats per generar vies de treball col·laboratives s’obrin, ara és moment de explorar-les i crear una base potent de persones i grups que les porten endavant i les defensen amb qualsevol interlocutor. L’inici sembla estar clar, ara cal moure els engranatges per arribar a un final feliç, encara que està clar que açò és una història que serà llarga.

Etiquetes
Biòleg i educador ambiental
Membre de l'associació de voluntariat ambiental "La Codolla" d'Agullent. Entusiasta plantador d'arbres per tot arreu.
extern Signatura Espores
Send this to a friend