Conservació

16 abr. 2013

ELS PAÏSOS MÉS NETS DEL MÓN

A tots ens agrada que la nostra casa estiga neta i també que aquesta sensació s’estenga al nostre entorn, cosa que no sempre succeeix per manca de bones polítiques ambientals. Però hi ha països on el respecte a la natura és una prioritat i que s’han convertit en els més nets del nostre planeta segons els indicadors ambientals. Vos animem a descobrir-los!

Triar un lloc per a viure està condicionat per molts factors: família, treball, amics o simplement, un lloc on ens sentim còmodes i relaxats. Hi ha els qui, a l’hora de triar un lloc on fixar la seua llar de forma definitiva o temporal, opten per tenir altres valors en compte com, per exemple, si es tracta d’un país net i sostenible. Si eres d’aquest últim grup, no pots oblidar fer una ullada a l’Índex d’Acompliment Ambiental més conegut per les seues sigles en anglès EPI (The Environmental Performance Index), l’informe elaborat bianualment per experts de les Universitats de Yale i Columbia, i que realitza un rànquing puntuant als països per la qualitat de diferents indicadors ambientals de les seues aigües o l’aire, com les emissions de gasos d’efecte hivernacle, i els seus efectes d’aquest en el medi ambient.

 

EPI1

El EPI estableix una jerarquia entre 163 països en funció del seu comportament, polític i social, respecte a 25 indicadors classificats en dos grans objectius, salut ambiental i vitalitat dels ecosistemes. La salut ambiental englobaria els camps de l’impacte del medi ambient en la salut, l’aigua potable i el sanejament bàsic, mentre que la vitalitat es es centraria en els efectes de la contaminació de l’aire en els ecosistemes, els recursos hídrics, la biodiversitat i l’hàbitat, els recursos naturals (forestals, pesquers i agrícoles) i el canvi climàtic. D’aquesta manera, es poden observar les fortaleses i debilitats de cada país entorn aquests grans objectius.

Les dades que filtra aquest estudi suggereixen que la posició dels països en el rànquing està, en la majoria de les voltes, relacionada amb la seua renda per capita, de manera que, com a regla general, es pot dir que els països més rics ocupen els llocs més alts d’aquest llistat. No obstant açò, a igualtat de riquesa també s’observa que existeixen diferències importants entre els països. Açò posa de manifest que les polítiques implementades condicionen l’actuació dels països en l’àmbit mediambiental. Així, per exemple, països tals com Xile i Argentina, encara tenint un nivell de renda i riquesa similar, ocupen llocs molt dispars en aquest rànquing, el primer ocupa el lloc 16 mentre que el segon ocupa el lloc 70 dels 163 països.

 

EPI2

 

Un altre aspecte a tenir en compte a l’hora d’elaborar el EPI és que els indicadors per a cada país són calculats sobre la base de les dades oficials publicades pels organismes internacionals acreditats. No obstant açò, en moltes ocasions, aquestes dades són subministrades pels propis països a aquests organismes sense que hagen sigut verificats amb posterioritat. Un concurs mediambiental a nivell mundial on el nord d’Europa s’alça sempre entre els primers llocs amb els països més nets, i que serveix també per a traure-li els colors a aquells pitjor puntuats en el rànquing. I nosaltres? on quedem? i quins són els factors que més influeixen? Anem a repassar les últimes dades detingudament.

 

 

Suècia, el país verd

Un país pioner en termes d’idees sobre la sostenibilitat, que ja als anys seixanta va reconèixer, de forma primerenca respecte a altres països, la necessitat d’afrontar la ràpida pèrdua de recursos naturals. En aqueix sentit, es va posar al capdavant en l’organització de la primera conferència de l’ONU sobre el medi ambient, celebrada a Estocolm en 1972. Des de llavors, ha seguit treballant de forma activa en qüestions mediambientals, tant a nivell nacional com a internacional. El pressupost suec en aqueix camp per al període 2010–2012 ascendeix a una mica més de 5.000 milions de corones (SEK), és a dir uns 744 milions de dòlars (USD) o 558 milions d’euros (EUR), a l’any. 

 

PAISES_suecia

PAISES_suecia2

 

A Suècia, la meta global dels esforços de la política mediambiental consisteix a assegurar que la pròxima generació puga assumir les regnes d’una societat en la qual ja s’hagen resolt els majors problemes ambientals. Amb una puntuació de 86 punts en l’informe EPI, no és d’estranyar que a Suècia se li conega com el país verd. Els seus abundants boscos i la seua exuberant vegetació així ho confirmen.El seu paisatge està ple de contrastos amb platges sorrenques, planes obertes i boscos de faig, i la costa nord del país està plena de llacs i arxipèlags de gran bellesa i qualitat ambiental.

 

PAISES_suecia3

 

França, els veïns gals 

A més de ser un dels països amb més afluència de visitants anual, França és un dels més nets de la Unió Europea. Conegut com el país de l’amor va obtenir una puntuació de 78.2 en el EPI, convertint-se en un dels deu més nets del món i en el més poblat d’aquesta llista, amb 62 milions d’habitants. França obté aquest lloc per l’alta qualitat en l’aire i en l’aigua, a més per la seua cuidada i estudiada ordenació pesquera.

 

PAISES_francia2

PAISES_franciavias

PAISES_franciaruinas

 

Noruega

Els països nòrdics sempre tenen fama de nets i acurat amb el medi ambient. En l’últim informe EPI, Noruega es va alçar amb el cinquè lloc entre els països més nets del planeta en obtenir una puntuació de 81.1 sobre 100 en en l’Índex de Rendiment Mediambiental i compta amb una població de 4.7 milions d’habitants. Aquest país es caracteritza per la seua impressionant riquesa natural, és posseïdor de vastes reserves submarines de petroli i gas natural, cosa que amb altres polítiques ambientals menys respectuoses hauria acabat amb el seu patrimoni natural.

 

PAISES_noruega

PAISES_noruega2

 

Colòmbia

Malgrat ser un dels països més pobres de l’EPI, Colòmbia es va alçar amb un molt digne vuitè lloc en l’últim Índex d’Acompliment Mediambiental, amb una puntuació de 76.8 punts. Amb al voltant de 44 milions d’habitants, L’excel·lent puntuació de Colòmbia es deu al fet que l’economia del país està fortament lligada a la producció agrícola com a cafè, flors i fruites. El país manté tècniques de cultiu d’alta qualitat de les seues terres i ambient, obtenint una puntuació de 99,9 en la categoria de cultius de terres, segons es va publicar.

 

PAISES_colombiaparquetayrona

PAISES_colombia2


Suïssa

En l’últim índex EPI, publicat en 2012, Suïssa es va presentar com el país que més controla la pol·lució i exerceix un major control sobre la gestió dels recursos naturals. Amb una població de 7.6 milions d’habitants, aquest territori va obtenir una puntuació perfecta de 100 en el sector forestal, la qualitat de l’aigua i de la biodiversitat i l’hàbitat. No obstant açò, com la majoria de les nacions industrialitzades, la seua puntuació més baixa va ser en la contaminació atmosfèrica.

 

PAISES_suiza1

PAISES_suiza2

PAISES_suiza3

 

A l’altre costat de la balança

Altres països dignes d’esment molt bé avaluats en l’índex EPI són Letònia, Noruega, Luxemburg i Costa Rica. Però aquest informe no solament llança bones notícies. Fer un llistat implica obtenir un rànquing dels països més nets del planeta però també dels més bruts. En aquest sentit, els països pitjor avaluats en 2012 són l’Iraq, Sud-àfrica, Kazakhstan, Uzbekistan i Turkmenistan. Algunes d’aquestes nacions té un baix Índex internacional d’Actuació Mediambiental a causa que els conflictes bèl·lics tenen condemnats tant als habitants com al medi ambient.

A més, en l’índex EPI també s’inclouen altres indicadors per avaluar els progressos dels països que han fet millora en les seues polítiques mediambientals als últims 10 anys. En aquest sentit, Letònia ocupa la primera posició seguida d’Azerbaidjan, Romania, Albània i Egipte. Espanya ocupa el lloc número 30 de la llista, i altres països com Estònia, Bòsnia Hercegovina, Aràbia Saudita, Kuwait i Rússia són els països que menys han fet per millorar les seues polítiques mediambientals.

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend