Conservació

29 juny 2013

Cases amb consciència energètica

Persianes que pugen soles depenent de la incidència solar, sistemes de fred i calor que s’apaguen en aconseguir la temperatura òptima o mecanismes per a evitar l’abús en el consum d’aigua corrent. Amb la domòtica podem estalviar fins al 50% de consum d’energia en la nostra llar.

No solament es tracta d’una qüestió de filotecnologia, d’estar a l’última o d’aconseguir cotes de confort extraordinàries, ni de no haver de preocupar-nos per apagar o encendre la calefacció o l’aire condicionat. La domòtica aporta a la nostra vida diària unes facilitats i una comoditat òbvies i ens ofereix una sèrie d’avantatges que es deuen, exclusivament, al desenvolupament tecnològic. Aquests avantatges se centren en un terme molt cobejat en els nostres dies, l’estalvi energètic, que es tradueix al seu torn en un estalvi econòmic i en una forma de vida més acord amb el medi ambient.

 

Per a començar, què és la domòtica?
Etimològicament, la RAE explica que el terme domòtica ve del vocable llatí domus (casa) afegint-li el final de la paraula informàtica i el terme fa referència al “conjunt de sistemes que automatitzen les diferents instal·lacions d’un habitatge”.

 

DOMOTICA_2

 

Per a l’Associació Espanyola de Domòtica (http://www.cedom.es/) aquest terme s’utilitza per a parlar de el “conjunt de tecnologia aplicades al control i l’automatització intel·ligent de l’habitatge, que permet una gestió eficient de l’ús de l’energia a més d’aportar seguretat, confort, i comunicació entre l’usuari i el sistema”. I per tant, i també segons la CEDOM, no hem de confondre domòtica amb una llar digital perquè, encara que en principi l’acabe domòtica englobava als dos, actualment no. Una llar digital seria un conjunt d’aparells multimèdia connectats entre si de tal forma que poden compartir informació a través d’un protocol UpnP (per exemple, un conjunt PC, impressora en xarxa, televisió digital i telèfon mòbil sincronitzats es correspondria amb aquesta segona definició).

 

Tampoc hem de confondre la domòtica amb els automatismes bàsics, que serien els primers passos de la mateixa, i que podrien ser els endolls amb temporitzador o els interruptors que fan que s’active un mecanisme de pujada o baixada d’una persiana. Per què aquesta diferenciació? Perquè quan parlem de domòtica hem de tenir un factor fonamental en compte: la intel·ligència. Una intel·ligència que, hem de puntualitzar, no és aleatòria, és a dir, que està basada en una acció/reacció que nosaltres mateixos programem. Per exemple, si ens anem de vacances, podem fer que les persianes es pugen a mitja altura i s’encenga la llum durant dues hores, simulant que hi ha algú a casa. Evidentment, açò ocorre perquè nosaltres ho hem programat així. El següent pas tecnològic, extremadament futurista i ara com ara propi únicament de les produccions de ciència ficció, aniria més enllà de la domòtica extraient un nou concepte, el de “casa intel·ligent” que, en aquest mateix exemple, detectaria que no hi ha ningú a casa i que de forma independent a nosaltres encendria les llums en un moment determinat.

 

Què ens ofereix la domòtica?
Tal com explica el manual Com estalviar energia instal·lant domòtica en el seu habitatge, difós per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi Energètic (IDAE), gràcies a la domòtica podem “aprofitar millor els recursos naturals, es pot reduir la factura energètica mentre es guanya en confort i seguretat”.

 

DOMOTICA_informe

 

Segons aquest mateix informe, el principal avantatge de la domòtica és que permet donar resposta a les necessitats que planteja el model de vida actual centrant-se especialment en el disseny de cases polifuncionals, més flexibles i sostenibles. És a dir, segons aquest informe, podem entendre que la domòtica és una forma d’humanitzar i personalitzar la nostra casa d’acord amb la nostra forma de vida.

 

Gràcies a la domòtica podem fer la nostra casa més versàtil canviant les condicions ambientals per a crear escenes predefinides, aconseguint així que l’habitatge siga més funcional en permetre el desenvolupament de facetes tant personals com a professionals i d’oci sota un mateix sostre. Entre les meravelles que la domòtica ens permet fer està la gestió intel·ligent de la il·luminació i la climatització, control de l’aigua calenta sanitària, dels electrodomèstics i del reg. Per no parlar dels sistemes de control que ens permeten detectar i frenar fugides de gas o d’aigua.

 

Tot açò es tradueix en un aprofitament més encertat dels recursos naturals, utilitzant tarifes horàries de menor cost i disminuint la factura energètica. Perquè si alguna cosa pretén la domòtica és gestionar elements de control que contribuïsquen a l’estalvi d’aigua, electricitat i combustibles notant-se els seus efectes tant en l’aspecte econòmic (menys cost) com en l’ecològic (menys consum d’energia). La domòtica posa la tecnologia al servei de l’usuari en funció dels requeriments de cada projecte (casa) i de l’estil de vida de qui l’habita.

 

On està l’estalvi?
Posem un exemple, un dels camps en els quals la domòtica està centrant gran part dels seus esforços és en l’aprofitament de l’energia solar. L’energia solar és una de les renovables amb més possibilitats i també és una de les més desenvolupades, tant a gran escala, en horts solars que nodreixen d’energia a poblacions senceres, com a nivell domèstic.

 

DOMOTICA_energiasolar

 

Ja existeix una tercera generació de plaques solars, que estaran en el mercat d’aquí a uns anys, i el desenvolupament de la tecnologia per a viure del Sol és constant. Doncs bé, l’empresa Velux, especialista en el control tèrmic, ha desenvolupat un sistema gràcies al qual la pujada i baixada automàtica de tendals i persianes fa que a l’estiu es reduïsca l’entrada de calor en la llar i a l’hivern augmente.

 

El secret està en una sèrie de sensors de temperatura i radiació situats en la teulada de l’habitatge. Gràcies a un algorisme patentat, el sistema sap quina acció dur a terme davant les condicions de llum, de tal forma que a l’estiu, quan comença a calfar-se l’ambient, baixa automàticament persianes, tendals i cortines en el moment exacte, minimitzant la necessitat d’activar l’aire condicionat. El mateix a l’hivern, durant les hores de màxima incidència solar obri totes les persianes i tendals perquè l’ambient a l’interior es caldege, tancant-les de manera automàtica quan la radiació disminueix.

 

Segons la pròpia empresa i les dades del CSTB (Centre Scientifique et Technique du Bâtiment), a l’estiu redueix la temperatura interior fins a 7ºC, disminuint l’entrada de calor fins a en un 95 %. A l’hivern, per la seua banda, el sistema de finestres en teulades millora l’aïllament fins a un 27% en funció del tipus de cristalls, la qual cosa permet un increment de fins a 2ºC en en interior.

 

DOMOTICA_iluminacioninteligente

Segons l’informe de IDAE, la instal·lació d’un sistema domòtic que permeta gestionar de forma intel·ligent la il·luminació i la temperatura d’una habitació de 20 m2 situada en un pis a Madrid amb orientació sud, generarà un estalvi energètic del 26%. Alguna cosa semblat ocorre si controlem la climatització d’un aparell d’aire condicionat que estiga funcionant a una temperatura de tan sols un grau menys del necessari, augmenta la despesa d’energia entre un 8% i un 10%. La nova generació d’aire condicionat inclou aquest tipus de sensors de control de temperatura, que es regula automàticament.

 

I el mateix ocorre amb l’aigua, segons l’informe Com estalviar energia instal·lant domòtica en el seu habitatge el consum d’aigua per habitant al dia s’estima en 171 litres. El simple degoteig d’una aixeta de lavabo normal implica que al mes puguen perdre’s fins a 100 litres d’aigua. Els sistemes domòtics no solament ens avisen d’aquesta situació perquè puguem solucionar-la, les aixetes intel·ligents que controlen i eliminen l’aigua transitòria permeten estalviar fins a un 25% més que les aixetes monocomandament.

 

Petits avanços domòtics en la nostra llar
Els experts consideren l’any 2005 com el de l’enlairament de la domòtica, quan aquesta va començar a cobrar un interès i una demanda real entre els usuaris, especialment en edificis grans. Des de llavors, aquest sector ha evolucionat molt i avui dia ens ofereix una oferta consolidada, tant en varietat de productes com en preus i en qualitat.

 

domotica-ipad

 

A més, les instal·lacions domòtiques són cada vegada més intuïtives i fàcils d’utilitzar pels usuaris i els instal·ladors de productes domòtics estan més formats, la qual cosa garanteix el servei de manteniment i de postvenda. Aquests són alguns dels avanços domòtics que pots instal·lar amb total garantia en la teua llar i que et permetran recuperar la teua inversió a mitjà termini gràcies a l’estalvi d’energia i l’augment de la seguretat i el confort.

 

domotica

 

− Sistemes d’il·luminació eficients: adapten el nivell d’il·luminació en funció de la variació de la llum solar, la zona de la casa o la presència de persones. Són capaços de detectar la presència de persones en zones de pas, com els passadissos de l’habitatge o de les zones comunes d’un edifici, i les il·luminen només quan és necessari.

− Control automàtic intel·ligent de tendals, persianes i cortines per a aprofitar la llum solar.

− Els nous sistemes d’aires condicionats de fred/calor incorporen la tecnologia denominada inverter, que permet regular la temperatura de la llar en funció de la temperatura exterior, l’hora del dia i la quantitat de llum solar.

− Control o seqüenciat de l’engegada d’electrodomèstics perquè funcionen en les franges en les quals el cost d’energia és menor, detecció i gestió del consum “en espera” dels electrodomèstics.

− Sistemes de control i regulació centralitzats que permeten detectar i avisar en cas d’avaries i fugides d’aigua i de gas que provoquen, si és necessari, el tall de subministrament davant comportaments anòmals.

− Control intel·ligent de reg a través de sensors d’humitat i de pluja que permeten detectar la humitat del sòl, i aixetes intel·ligents que gestionen el cabal i la temperatura de l’aigua corrent en el nostre habitatge.

Per a saber més sobre l’estalvi energètic gràcies a la domòtica pots consultar el manual Com estalviar energia instal·lant domòtica en el seu habitatge, publicat per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi Energètic (IDAE), el Ministeri de Insdustria, Turisme i Comerç i Aenor Edicions: http://www.idae.es/index.php/mod.documentos/mem.descarga?file=/documentos_11187_domotica_en_su_vivienda_c7a81517.pdf

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend