Conservació

4 set. 2014

Docència reciclada

Dia d’alegria per a pares i de sentiments contradictoris per a fills. Trobar-se amb els amics, sabates, material escolar nou i matinar… La tornada a l’escola sempre és un colp de realitat que podem fer front amb sostenibilitat.

Un estiu llarg i calorós que encara no ens ha deixat, un bronzejat ben llustrós guanyat matí a matí a les piscines o platges i un dubte que no es resol passen els estius que passen: és real el tall de digestió? O és una excusa per a que els adults podem fer la sesta tranquils sense haver de vigilar que els menuts no se’ns ofeguen a l’aigua? En aquest article us proposem activitats alternatives que podem oferir als alumnes fora de l’aula sense haver d’eixir de la ciutat de València. Potser en estiu hagem relaxat les nostres obligacions, deixat de costat allò de matinar i el gimnàs o de vestir l’avorrida roba d’oficina però, ens hem oblidat també de ser sostenibles? La pèrdua de la rutina habitual fa que molts de nosaltres deixem de separar el fem, de comprar amb el cap i no amb la panxa, de reutilitzar i d’apagar l’aire condicionat de tant en tant.

 

 Estiu

 Imatge de www.flickr.com/photos/benmciver/

 

Llibretes noves o reciclades?
La tornada al treball pot ser un recordatori dels bons hàbits als què ja estàvem acostumats així que recuperar-los ha de ser el nostre propòsit, però des de Espores volem donar-vos algunes idees perquè en tornar a l’escola les proposeu als mestres, si és que no treballen ja amb projectes semblants, i poder fer de les aules un espai sostenible.

 

Moltes escoles infantils accepten els joguets que els pares o veïns ja no volen perquè els seus fills són majors o per falta d’espai. Aquesta és un forma senzilla de donar una segona oportunitat als objectes, però la cosa no queda en això. Una tendència ha aplegat i esperem que per quedar-se, els pares porten cada dia que van a acompanyar els menuts a l’escola, un munt de fulls en brut, caixes de cartró, envasos de plàstic que es poden rentar fàcilment amb què els xiquets juguen a ser arquitectes i creen els seus propis edificis, escultures i composicions 3D que els faran sentir d’allò més orgullosos. Per començar el curs us suggerim que fabriqueu les vostres pròpies llibretes amb els fulls en blanc de les llibretes del curs anterior.

 

Libreta

 Imatge de www.flickr.com/photos/elilliann/

 

D’excursió!
Setembre és el mes en què les escoles prepararen les eixides i visites durant els trimestres. València és una ciutat carregada d’ofertes educatives per als escolars de totes les edats que no han d’allunyar-se massa del llit del riu Túria. Les activitats relacionades amb la natura i la conservació són un estímul amb molt d’èxit entre els docents i també entre els estudiants que són alliçonats d’una forma distinta i a un lloc diferent i molt més motivador que l’aula.

 

L’Observatori del Canvi Climàtic ofereix una visita guiada per les seues instal·lacions. Un jardí vertical i un grup d’educadors ens donen la benvinguda a l’edifici vora la platja i ens acompanyen a l’interior d’un núvol tòxic carregat de pluja àcida passant per una paret folrada de televisors que emeten notícies tràgiques sobre el medi ambient procedents de tots els continents. Dependent de l’edat del grup, els educador moderen un concurs Pasapalabra del Canvi Climàtic que fixa els conceptes que els estudiants han après durant la visita.

 Núvol Tòxic

 Imatge de www.digitalavmagazine.com

 

A un extrem del llit del Túria podem visitar l’Oceanogràfic amb els nostres alumnes i acompanyar els educadors a les Aules Taller. L’aquari ens ofereix un bateria grandíssima de possibilitats i temàtiques adaptades a totes les edats i necessitats educatives. Els estudiants poden aprendre sobre la química de l’aigua amb mostres d’un dels aquaris que ells mateixos recullen i analitzen químicament al laboratori, però també posen en pràctica allò que ja fan en casa i en l’escola per cuidar del planeta i rebre així la titulació d’Heroi del Mediambient.

 

Oce

 Imatge de www.flickr.com/photos/ciudadartesyciencias/

 

Passejant pel Parc de Capçalera podem veure el llarg coll de les girafes de Bioparc. Aquest zoològic ens ven una imatge distinta, la zoo-immersió, l’absència de barreres visuals entre els animals i els visitants. Si volem que els nostres alumnes viatgen a Àfrica sols cal reservar una visita guiada però no és l’única opció, els tallers temàtics aprofundeixen en conceptes com les xarxes tròfiques, la reproducció i molts altres aspectes de la biologia i la conservació.

 

Bioparc vicente

 Imatge de www.bioparc.es

 

Un poc diferents és l’oferta educativa i d’oci que Que Viene el Lobo ens permet gaudir. Una Café-Taller per a menors de 14 anys amb originals iniciatives com teatre, expressió verbal, creperia i wi-fi. Una de les ofertes més cridaneres són les construccions amb cartró reciclat com submarins o iglús sota els quals els conta-contes fan viure els menuts intenses aventures.

 

Lobo

 Imatge de http://quevienelobo2011.blogspot.com.es/

 

El Jardí Botànic de la Universitat de València compta amb un Gabinet de Didàctica que ofereix activitats per a les escoles i per a les famílies. Sols has de visitar la nostra web i subscriure’t al butlletí amb què t’informaren setmanalment via mail de totes les activitats que del Jardí.

agenda 871

 

Aquestes són algunes de les opcions que València ofereix per als més menuts. Setembre és el moment per a preparar excursions i aprendre com conservar millor el planeta, però allò que aprenem no té calendari escolar, cal posar-ho en pràctica cada dia. Si els menuts aprenen sobre el canvi climàtic amb jocs, potser no siga tan difícil cuidar del planeta. Podem triar entre deixar un millor planeta als nostres fills o millors fills al nostre planeta.

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend