Conservació

6 abr. 2014

Aplicacions per a frenar la deforestació

GOTILWA+, Global Forest ChangeGlobal Forest Watch són tres aplicacions dissenyades per a realitzar simulacions forestals que posen davant dels nostres ulls els problemes reals que pot implicar per al planeta no cuidar els nostres boscos i espais verds.

El passat mes de març un informe publicat en la revista Ecosistemes, editada per l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre, presentava les dades obtingudes per GOTILWA+ (Growth of Trees Is Limited by Water), un simulador forestal que, basat en processos ecofisiològics, permet conèixer com seran les diferents masses forestals de diverses zones del nostre país atenent a diferents paràmetres ambientals.

 

L’eina, emmarcada dins dels projectes Consolider Enginy Montes i Med-Forestream i desenvolupada pel Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), està centrada en l’anàlisi de les conseqüències de l’efecte hivernacle i el canvi climàtic en els nostres boscos, ja limitats en la seua disponibilitat d’aigua. Aquestes zones són els boscos mediterranis d’alzina, pi, carrasca i pi silvestre, situats en el sud-est de la Península Ibèrica.

 

DEFORESTACION_APLICACIONES_GOTILWA

DEFORESTACION_APLICACIONES_pinus_silvestris

Pinus sylvestris


GOTILWA+ estudia, entre altres paràmetres, la radiació en les fulles, la seua transpiració, la seua dependència de pressió de vapor d’aire i altres aspectes com l’assimilació de carboni de cada massa forestal, la seua producció, respiració i la temperatura i humitat del sòl.

 

Però a més, i per primera vegada, GOTILWA+ incorpora també la simulació de fluxos d’aigües en els diferents ecosistemes forestals, d’especial utilitat en boscos sensibles com els de el sud-est de la península, molt àrids i sotmesos a temperatures i radiacions molt elevades. Gràcies als resultats d’aquest simulador sabem que existeix un important risc que part dels ecosistemes forestals espanyols es convertisquen en emissors de carboni durant les pròximes dècades.

 

DEFORESTACINAPLICACIONES1

 

GOTILWA+ és un exemple més de com la tecnologia es posa al servei del medi ambient per saber com serà el món si no canviem alguns dels errors del present. Cuidar els nostres boscos i grans espais verds, que són els autèntics pulmons del planeta, és fonamental per a mantenir l’equilibri mediambiental protegint el sòl de l’erosió del vent i de l’aigua, descomponent les fulles i fertilitzant el sòl. A més, són la major font d’oxigen, essencial per a la vida, i s’han revelat com molt útils per a lluitar contra l’efecte hivernacle.

 

A finals de novembre de 2013 la revista Science va publicar els resultats del mapatge de les principals zones de bosc, jungla i vegetació del planeta des de 1999 fins a 2012. Ho va fer gràcies als resultats de Global Forest Change, el primer mapa global d’alta resolució creat amb la col·laboració de científics de més de quinze universitats, el govern d’EUA i Google. En l’elaboració d’aquest mapa es van usar les imatges obtingudes durant més d’una dècada pel satèl·lit  Landsat 7, en total, més de 650.000 fotografies disponibles en el centre del Servei Geològic d’Estats Units per a Recursos d’Observació i Ciències de la Terra.

 

DEFORESTACION_APLICACIONES__Global_Forest_Change

DEFORESTACION_APLICACIONES__Global_Forest_Change2

DEFORESTACION_APLICACIONES_Global_Forest_Change3

 

Els resultats d’aquest estudi van ser alarmants. El mapa posa en evidència algunes situacions ja denunciades com la desforestació de la selva amazònica per part de Brasil però també ha servit per a comprovar que durant els últims anys el país americà ha fet esforços per frenar aquesta situació. Si entre 2003 i 2004 la pèrdua de boscos tropicals era de 40.000 quilòmetres quadrats, entre 2011 i 2012 es va reduir a la meitat. Açò contrasta amb altres dades obtingudes i que posen el punt de mira en zones del món en les quals fins ara la desforestació no es veia com a problema greu, com Malàisia, Paraguai, Bolívia, Angola o Indonèsia, que en els últims anys han perdut més del 20% de la seua coberta forestal.

 

DEFORESTACION_APLICACIONES3

DEFORESTACION_00

 

Segons els creadors de Global Forest Change el mapa global de la desforestació es publicarà anualment, incorporant a les variables els efectes provocats per diferents fenòmens com incendis, inundacions, grans tempestes i zones d’explotació de la fusta.

 

Però a més, la publicació dels resultats de Global Forest Change ha propiciat la creació d’una nova eina de simulació, Global Forest Watch (GFW), que permet veure en temps real i en directe la superfície dels boscos en àrees vulnerables del sud-est asiàtic, Àfrica i l’Amazònia. Aquest nou simulador és d’accés públic i s’emmarca dins de les accions de l’associació internacional World Resources Institute amb l’ajuda de Google Earth i el finançament de diferents països, entre ells EUA, Finlàndia i Regne Unit.

 

DEFORESTACION_APLICACIONES_WATCH

DEFORESTACION_Global_Forest_Watch_ALERT

 

L’eina Global Forest Watch utilitza al voltant de 500 milions d’imatges en alta resolució obtingudes per satèl·lit i incorpora alarmes que s’activen cada vegada que es localitzen un nou clar de bosc. També introdueix informació sobre les diferents companyies que exploten les zones forestals de l’aplicació, de tal forma que  podríem saber si una determinada empresa d’explotació de fusta opera en una zona que ha mostrat una recent desforestació.

 

Segons els seus creadors, Global Forest Watch es convertirà en un gran vigilant de defensa del medi ambient, pressionant els governs perquè prenguen mesures actives contra la desforestació i perquè les dades publicades per països i institucions siguen cada vegada més transparents.

 

Enllaços relacionats:

GLOBAL FOREST WATCH

GOTILWA+

www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140303083559.htm

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend