Aula botànica

29 set. 2016

Assaboreix la tardor formant-te en verd al Botànic!

Ja està ací l'oferta formativa de tardor! Bolets, tècniques d'orientació, farmàcia i cosmètica natural i art en família! No et perdes els nostres cursos i tria el que més t'agrada. Quin espai millor que el Botànic per format-te en verd?

Amb la tardor, comença l’espectacle cromàtic a boscos, parcs, jardins… i, com no, també al Jardí Botànic de la Universitat de València. El verd deixarà de ser el protagonista per donar pas a una amplia gamma de coloracions, des del groc al vermell fosc passant per marrons, ocres i taronges. Cada any el descens de temperatures que acompanya el canvi d’estació sembla que es fa més de pregar però això, tanmateix, ens permet continuar gaudint de les activitats a l’aire lliure i del paisatge. Així que el Botànic aprofita per convidar-nos a formar-nos en verd amb els tallers i cursos de tardor en els quals podrem assaborir el canvi d’estació amb tota l’esplendor.

L’oferta formativa d’enguany és variada, amb tallers i cursos per a tots els gustos i edats: des de conèixer plantes medicinals fins a tallers de creació artística amb els més menuts de casa, cosmètica natural o identificació de bolets. Anem a pams.

BOLETSTaller d’Identificació i Recol·lecció de Bolets

La tardor és època de bolets pel que torna al Botànic el Taller d’Identificació i Recol·lecció de Bolets. En l’edició anterior, l’experiència va ser satisfactòria i engrescadora pel que tornarem a comptar amb José Fajardo, professor de la Universitat de Castella-La Manxa i membre de la Societat Micològica d’Albacete, com a guia en aquest recorregut per les característiques bàsiques del fongs, les claus per reconèixer-los i distingir-los i com buscar-los i recollir. Aquest curs és d’aquells que paga la pena aprofitar perquè, com sabeu, la temporada per gaudir d’aquesta suculenta vianda de la natura es fa curta.

Taller teòric-pràctic d’orientació al medi natural 

Però atenció, boletaires presents i en projecte, biòlegs i biòlogues i amants de la natura en general: saber orientar-se és fonamental per poder moure’ns amb desimboltura i seguretat per tot tipus de terrenys. Aquest és l’objectiu de la següent proposta de tardor, un Taller teòric-pràctic d’orientació al medi natural. Entre altres, aprendrem a llegir i interpretar mapes, usar la brúixola correctament i a orientar-nos amb la interpretació del medi, fins i tot amb condicions climàtiques adverses. Per comprovar l’assoliment dels coneixements de manera pràctica, el curs compta amb una prova de localització de balises.

agenda 1220Farmàcia natural, herbes per a la salut

Per un altre costat, des del Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic ens proposen descobrir els usos que tenen les plantes medicinals, conèixer els efectes dels principis actius que contenen i els tipus de remeis que es poden elaborar. Es tracta del curs Farmàcia natural, herbes per a la salut en què es parlarà sobre plantes adequades per combatre refredats, per a facilitar la digestió, per a relaxar-nos i contra l’insomni, així com d’algunes plantes indispensables en la nostra farmaciola de primers auxilis per guarir cremades o pal·liar els efectes de les picades d’insectes.

agenda 819Comètica natural

Des del Gabinet també ens proposen un curs pràctic de Comètica natural amb el que aprendre a fabricar productes de cosmètica natural que se solen utilitzar habitualment. Per exemple, xampús, tònics, locions, màscares, cremes i sabons. Això sí, des d’un punt de vista natural: aprofitant les plantes aromàtiques i medicinals del nostre entorn i les magnífiques propietats que tenen per confeccionar productes respectuosos amb la nostra pell i amb el medi ambient.

QUADERN DE CAMPTaller de quadern de camp il·lustrat

Finalment, una proposta per a tots els públics dirigida a explorar la creativitat, imaginació i ganes de gaudir de la natura de grans i menuts. Es tracta del Taller de quadern de camp il·lustrat, un taller de creació artística impartit per l’il·lustrador Pablo Caracol, on els més menuts es convertiran en biòlegs per un dia i faran el seu propi quadern de camp mitjançant el dibuix i altres tècniques d’estampació manual. Una manera divertida i molt visual de conèixer les espècies vegetals del nostre entorn.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend