Les 7 claus per a un #VerdNadal

El Jardí Botànic de la Universitat de València ha llançat la primera campanya #VerdNadal per tal de promoure la conservació de la flora valenciana.

La iniciativa #VerdNadal té l’objectiu de convidar la ciutadania a conèixer espècies autòctones del territori valencià i, alhora, advertir de la importància de respectar les espècies en el medi natural i oferir recomanacions a l’hora d’eixir al camp i preparar una decoració nadalenca més sostenible. A més, el programa #VerdNadal integra diverses propostes de caràcter cultural com ara l’Escoleta de Nadal, visites guiades i cursos.

Els 7 consells bàsics per a un Nadal més ecològic i sostenible

1. Decora la teua llar amb biodiversitat mediterrània que trobes al camp: fruits, fulles, branques, pinyes, bellotes… Recorda: no agafes mai planta fresca per garantir la conservació.

Centre de taula preparat amb elements naturals del Jardí Botànic.

2. Vine al JardíBotànic i recicla els elements naturals que recollirem aquests dies al Jardí per a la teua decoració nadalenca. T’esperem a la Plaça dels Magnolis.

Proposta de reciclatge a la Plaça dels Magnolis.

3. Recorda les 4 espècies totalment prohibides de recollir al camp: grèvol, molsa, vesc i teix. Protegeix la natura i la biodiversitat, també per Nadal.

Grèvol.
Molsa.
Vesc.
Teix.

4. Aposta per plantes mediterrànies i aromàtiques a la teua decoració nadalenca. Si en compres, tria el comerç local i el conreu sostenible.

Foto: Absoluta Flora.

5. La flor de Pasqua o Ponsètia és tot un clàssic aquestes dates. Saps com escollir-la per a gaudir-la més enllà de les festes? Més detalls.

Flors de Pasqua al Jardí Botànic de la Universitat de València.

6. Si el teu arbre de Nadal és natural, recorda que no podrà tornar a la natura. Entre les opcions: compostar-lo, portar-lo a un punt verd i, enguany, també te’l recollim al #JardíBotànic A partir del 7 de gener. Escriu-nos al Departament de Cultura i Comunicació.

7. Creativitat natural! Tenim idees originals per a fer corones, presentar la taula, embolicar regals… Gaudeix d’un nou vídeo amb Baladre Crafting Creativity: decorar amb cítrics dessecats.

Mai recol·lectar planta fresca

Les persones expertes en botànica del Jardí de la Universitat de València recorden que, en cap cas, s’ha d’agafar planta fresca del camp a fi de garantir la conservació dels ecosistemes i evitar l’erosió del sòl”. A més a més, hi ha espècies molt sensibles en aquestes dates que s’han de conservar i mantenir al medi natural, com és el cas del grèvol, la molsa, el teix i el vesc. “Si es vol fer servir aquestes espècies, recomanem comprar-les al comerç local de confiança, intentant conèixer el seu origen a fi de promoure un conreu legal i sostenible”, recomanen.

El director del Jardí Botànic, Jaime Güemes, explica que aquesta campanya té dues finalitats bàsiques. En primer lloc, “fomentar la conservació i la divulgació de la riquesa de la flora mediterrània, així com també promoure la protecció d’espècies vulnerables, de vegades habituals en aquestes dates festives”.

En segon terme, amb la iniciativa #VerdNadal es convida la ciutadania a fer servir elements naturals del Jardí Botànic com ara fulles, fruits, pinyes o branques per a la decoració nadalenca –es poden trobar a la plaça dels Magnolis-, perquè “volem transmetre la idea de la renovació constant de la natura, dels cicles de la vida als ecosistemes, els quals s’alineen amb les bases de l’economia circular i la necessitat que l’espai urbà connecte amb el medi natural”.

Programa de propostes culturals

El Jardí Botànic ha preparat un programa divers d’activitats culturals per a les vacances nadalenques –amb inscripció prèvia-, tot recordant que s’hi compleixen totes les mesures de seguretat i aforaments per garantir la salut davant la Covid-19.  S’ha programat l’Escoleta de Nadal, visites guiades i cursos de formació. Entre ells, hi són els d’iniciació a la jardineria, de botànica recreativa, sabons naturals i il·lustració de cactus i palmeres. La informació detallada es troba al web.

Recollida d’arbres de Nadal per compostar

De cara a la finalització del Nadal, des del Jardí Botànic es recomana gestionar correctament els arbres naturals, si s’ha optat per aquesta modalitat. El seu millor tractament és el compostatge, per tant, és fonamental portar-los al punt net o ecoparc més pròxim. A més a més, el Jardí Botànic, per primera vegada, recollirà arbres de Nadal, sense decoració ni pintures plàstiques, prèvia sol·licitud al Departament de Cultura i Comunicació. D’aquesta manera, els arbres podran ser compostats i continuar donant vida a aquest espai natural de la Universitat de València.

Més informació i inscripcions

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend