Aula botànica

22 set. 2016

El mode botànic del teu mòbil

La botànica pot estar en els nostres mòbils. Vols identificar els arbres del teu carrer? ¿Obtenir informació per algun treball? Endavant, descarrega't aquestes app i gaudeix de la botànica amb el teu Smartphone. Et presentem Anthos i Arbolapp.

Dues aplicacions per al teu mòbil que et permetran obtenir informació contrastada i oficial sobre les plantes del teu voltant. Així podem resumir l’article de hui. Et presentem dues formes gratuïtes i senzilles d’aprendre botànica sense tenir que tancar-te a una biblioteca.

Anthos, sistema d’informació sobre les plantes d’Espanya

Anthos és un programa desenvolupat amb el suport i col·laboració de la Fundació Biodiversitat (Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques – Real Jardí Botànic (Ministeri d’Economia i Competitivitat). Va nàixer amb la finalitat de mostrar a la població els coneixements que el projecte d’investigació Flora Ibèrica genera.

Anthos

A finals dels anys 90, l’equip de Flora Ibèrica, dirigit aleshores per Santiago Castroviejo, considerà que la informació sobre les plantes vasculars que aquest projecte generava havia de ser compartida amb la societat per al seu ús en la gestió dels recursos naturals i la biodiversitat vegetal i per a propòsits didàctics i educatius.

El programa s’inicià l’any 1999, amb una aplicació informàtica que es va mantenir en funcionament fins a principis de l’any 2006 i en què s’arribaren a incloure fins a 700.000 dades de plantes, procedents principalment de la bibliografia botànica espanyola. L’any 2005, s’encarregà una nova aplicació informàtica que fou desenvolupada en un sistema d’informació geogràfica (SIG). Així, fa 10 anys el servei es va fer públic en fase de proves.

Llig l’article sobre els codis QR

La iniciativa ofereix mapes de distribució de plantes i diposa també de dades d’herbaris revisats per autors especialitzats. A més, incorpora noms vernacles, nombres cromosomàtics, sinònims, estatus de conservació, dibuixos i fotografies.

Amb l’arribada de l’app Anthos, cada usuari podrà accedir a dades sobre les espècies, els seus mapes de distribució o les fotos de la mateixa que li permetran confirmar la seua identificació sobre el terreny. A més, podrà saber si eixa planta està protegida a Espanya o es troba en perill, i si està inclosa en algun dels llibres o llistes roges espanyoles.

Arbolapp: Guia d’arbres silvestres de la península Ibèrica i les Illes Balears

Arbolapp és una iniciativa del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) impulsada per la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i el Real Jardí Botànic (RJB). Compta amb finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Amb Arbolapp, pots identificar i conèixer al detall els arbres silvestres més comuns de la península Ibèrica i les Illes Balears.

Arbolapp – marzo 2016

Com utilitzar Arbolapp? Inclou 143 espècies que s’organitzen en 122 fitxes: 119 individuals i 3 que agrupen els gèneres Acacia (11 espècies, Eucalyptus (7 espècies) i Tamarix (6 espècies). En aquests casos, no s’ha elaborat una fitxa individual per a cada espècies perquè, atés les seues similituds, diferenciar-les és difícils, fins i tot, per a persones amb coneixements botànics.

Ja que la app està pensada per ser utilitzada al mitjà natural, fins i tot en zones on no hi ha connexió a Internet, els seus continguts són accessibles offline pel que ocupa 70 megues de la memòria del teu smartphone o tauleta gràfica.

La biogeografia és el criteri sota el qual s’han inclòs o no les espècies que troben en Arbolapp. Per aquesta raó, al marge de fronteres polítiques, la flora canària no es troba representada per pertànyer a la regió biogeogràfica coneguda com a Macaronèsica, més a fi a la flora nord-africana. No obstant això, l’equip d’Arbolapp està treballant en una versió canària de l’aplicació. 

Com funciona? Pots escollir entre dos tipus de recerca. Amb la recerca guiada podràs escollir entre les diferents opcions que la app t’ofereix: sols tindràs que marcar la que més s’ajusta a les característiques del teu arbre. Cada elecció et portarà a una altra fins a acotar la recerca i donar l’espècie en qüestió.

La recerca oberta permet marcar les característiques de l’arbre observat que més et criden l’atenció fins arribar a l’espècie escollida. A més d’informació botànica, Arbolapp inclou cites literàries, refranys, curiositats, anècdotes i referències a l’etimologia dels arbres i els seus usos.

Són quasi 600.000 km2 que inclouen la península Ibèrica i les Illes Balears i que conformen una àrea de gran diversitat. I és que ambdues aplicacions es basen en el principi de “sols es respecta el que es coneix”. De manera que, posa el teu mòbil en “mode botànic” i escodrinya les plantes que et rodegen.

Etiquetes
Col·laboradora del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic
Exagere sempre que puc i m'agrada empapussar els meus amics i família. Admire les coses o animals que volen excepte a E.T, que em fa por.
extern Signatura Espores
Send this to a friend