Art i natura

12 març 2016

Inspiració natural ¡DIY amb fulles i flors!

La primavera s'acosta així que deixa't inspirar per aquestes orgàniques i divertides manualitats que ens proposa nostra bloguer Baladre i impregna de color i natura qualsevol objecte que reclame un toc de color. Practica el Do it yourself!

Estic molt contenta perquè aquest mes estrene secció! Una secció nova basada en un dels temes que més m’agraden, les manualitats. Sí! En cada post, portaré manualitats, idees i DIY fets amb elements naturals que us inspiraran moltíssim per a donar-li al handmade i per a que us atreviu a fer coses per vosaltres mateixos.

Per a qui no coneix aquesta expressió, explique que els DIY són coses fetes per nosaltres mateixos, ve de l’expressió Do it Yourself en anglès, que es pot traduir literalment com Fes-ho tu mateix! Aquest mes, com no podia ser d’una altra manera, m’he inspirat en les fulles. I és que a causa del taller pràctic que vaig impartir a la fi de febrer on vam aprendre a cuinar amb estèvia, un edulcorant natural que s’extrau de les fulles d’aquesta planta, veig fulles per tots els costats!

Us atreviu amb algun d’aquests 4 DIY que he seleccionat? Vinga, seguiu els passos, no tenen pèrdua!

1. EXPOSA LA TEUA PALMÀCIA

Practica l’art-leaf! Si t’has passat de minimal i et ve de gust donar-li un toc orgànic i colorit a eixes parets tan blanques, aquest és el teu DIY. El primer és agenciar-te una fulla o fronde d’areca, un tipus de palmera d’origen tropical que s’utilitza molt com a planta d’interior, per la seua grandària, les seues fulles flexibles i la seua gran adaptabilitat.

diy hojas 1

Pots comprar la planta sencera i col·locar-la en qualsevol altre racó de la casa, la trobaràs al teu centre de jardineria més proper. O si no, de segur que tens algun conegut que la té en la seua casa o pati i no li importarà regalar-te una fulla.

La tècnica consisteix en doblegar cadascun dels folíols en els quals està dividit el fronde en un angle de 45º i anar aconseguint un efecte trenat. Començarem primer d’una banda, d’a baix cap amunt, col·locant cada foliolo doblegat sempre per sota del que està dalt, després per baix del següent i així fins que arribem a la punta. Simplement anirem trenant-los.

diy hojas 2

Després repetirem la tècnica amb l’altre costat i ja està! Únicament ens queda ja donar-li la volta amb cura a la nostra obra d’art, tallar el pecíol sobrant (el pecíol és la part allargada que uneix tots els folíols) i col·locar-la en un marc.

diy hojas 3

diy hojas 4

El millor és utilitzar un marc amb cristall en tots dos cares com el de la imatge, així l’efecte que s’aconsegueix queda molt més xulo. Original i elegant amb totes les forces!

2. SILUETES NATURALS

Si preferiu un toc més colorit, us recomane llavors aquest DIY d’allò més fàcil i cridaner amb el qual podreu decorar el racó de la casa que més us agrade. Necessitarem un o diversos llenços en blanc, en funció dels quadres que anem a dissenyar. Tot depèn de l’espai i de les ganes de treballar amb les mans que tingau.

diy hojas 5

A més necessitarem piontura al tremp, fulles naturals de formes variades i esprai daurat. El primer és triar els colors de pintura que més us agraden i que combinen bé entre ells. Podeu decantar-vos per un color per a cada llenç o combinar només un parell. Per a gustos colors! Després pintarem cada llenç del color triat i deixarem assecar.

diy hojas 6

diy hojas 7

Mentre, sobre uns folis de paper a part, cobrirem amb l’esprai daurat les fulles que anem a utilitzar per a la nostra composició. Et recomane fulles compostes, és a dir, que tinguen molts folíols units per un raquis, o si no alguna xicoteta branca amb diverses fulles Quedarà més vistós!

diy hojas 8

diy hojas 9

I finalment, col·locarem les fulles corresponents damunt de cada llenç per a pintar novament damunt amb esprai daurat. Ara el que hem de cobrir del tot és el fons del llenç. Només queda retirar amb cura les fulles i… tatxan! No us encanta el resultat?

3. ESTAMPAT NATURAL

Et semblen insulsos i sense gràcia aqueixos coixins blancs? Dóna’ls un punt diferent amb aquest DIY! Aquesta vegada us propose utilitzar les fulles a manera d’encuny, és a dir, emprar la tècnica de l’estampació. En aquest cas s’ha utilitzat fulles seques de servera (Sorbus sp.), però podem utilitzar fulles de qualsevol arbre o arbust caducifoli que trobem a terra passejant pel bosc o el parc.

diy hojas 10

Primer aplicarem pintura negra per a tèxtils sobre la part de les fulles que anem a estampar en la tela. Per a açò utilitzarem un pinzell i l’estendrem amb cura perquè tota la superfície s’impregne bé. Després, les col·locarem sobre el teixit i estrenyerem fort, ajudant-nos si és necessari d’un xicotet corró i evitant que es trenquen les fulles.

diy hojas 11

diy hojas 12

Una vegada les zones d’impressió s’hagen assecat per complet, un truc, planxarem la tela perquè l’estampació siga després resistent a l’aigua. Llest!, quin canvi, eh? Doncs qui diu coixins diu tovallons, estovalles, cortines o samarretes. Dóna-li regna solta a la teua imaginació i comença a estampar!

4. EXPLOSIÓ PRIMAVERAL AL TEU MÒBIL

I com ja no queda res per a primavera, no he pogut resistir-me a mostrar-vos aquest DIY ple de floretes i fulles, d’allò més primaveral. Potser est és el DIY més complicat dels que us propose avui, però val la pena tenir paciència pel resultat final.

diy hojas 13

Com sempre, el primer és arreplegar el material vegetal i en aquest cas, com a més de fulles, que són planes, també arreplegarem algunes floretes, us recomane premsar-les durant un o dos dies. El més fàcil és ficar-les a un llibre gruixut, usant algun fragment de paper de periòdic perquè no estiguen en contacte directe amb les pàgines, ja que podrien tacar-les una mica.

Una vegada llestes, farem una prova de disseny fins que trobem la combinació que més ens agrade i no oblides traure-li una foto perquè et servisca de guia a l’hora de muntar-la. Després, sobre una carcassa de mòbil, blanca i rígida, començarem a pegar cadascuna de les peces amb super glue fins a col·locar-les totes i les deixarem assecar una estona.

fundaiphone4

I arriba la part més complicada! Perquè per a protegir el nostre disseny haurem de cobrir-lo amb resina. Per a açò necessitarem “resina easy cast”, que podem comprar en moltes tendes de manualitats. Està composta per dos components que caldrà barrejar, la resina i un enduridor. En un got transparent de plàstic farem dues marques amb una regla des de la base. Una d’1,5 cm i a continuació una altra d’1 cm. Abocarem primer la resina fins a arribar a la primera marca i remourem durant 2 min amb un palet de fusta, tipus pol. Després afegirem l’enduridor fins a la següent marca i remourem 1 min més.

fundaiphone2

fundaiphone7

fundaiphone8

Només queda tirar a poc a poc la resina sobre la nostra carcassa, sense arribar a cobrir-la del tot per les vores i allisant la superficie amb el pal. Si us heu eixit, no passa res! Amb un bastonet impregnat en acetona podeu eliminar fàcilment els sobrants.

fundaiphone11

fundaiphone13

diy hojas 14

Després de 12 h d’assecat aconseguirem un efecte cristall impecable. Així que si teniu ganes de primavera i de dir-li-ho a tothom, aquest és el vostre DIY. Rebonic! I para més inspiració us recomane visitar el meu tablero Espores de Pinterest. Que ho gaudiu molt!

Etiquetes
Bloc a càrrec de Silvia Pérez, biòloga i amant de la fotografia i les manualitats.
extern Signatura Espores
Send this to a friend