Art i natura Plantes

6 des. 2016

Inspiració natural: arbres alternatius per a un Nadal DIY

Com cada mes, Espores i Baladre Crafting Creativity busquen la inspiració en la natura i ens contagien! I com no, en desembre el DIY havia de ser nadalenc. Fes una ullada, agafa idees i si t'abellix, crea el teu propi arbre de Nadal amb paper, cartró, flors, branques i fusta! 

Els que em conegueu un poc ja sabeu que els arbres de Nadal tradicionals no em fan gens. A més, cada any hi ha més gent que es decideix a crear un Nadal més alternatiu, més craft, i més DIY. Què voleu que us diga? Això, a mi, m’encanta! Aquest mes, el post que he preparat l’he redactat amb molta il·lusió i ple d’idees diferents per a tindre un arbre de Nadal fet amb materials naturals. Tria el teu! Ja veuràs que amb un poc de handmade pots aconseguir una decoració més original i més personal per alegrar la teua llar aquests nadals que ja estan ben a prop.

Utilitzem branques

Biològicament parlant, la branca és la part de l’arbre o arbust en què creixen les fulles. Es tracta d’una estructura de fusta connectada al tronc central. Aquestes poden desenvolupar-se de forma horitzontal, vertical o diagonal. La forma diagonal és la que presenten la major part de les espècies arbòries. La poda consisteix en el tall de branques i es realitza amb finalitats estètiques, per a donar forma, de neteja per a eliminar branques mortes, per a estimular el creixement, etc. En arbres fruiters s’utilitza, generalment, per a augmentar la producció de fruits, entre altres.

Els trossos de branca que resten després de la poda agafats a l’arbre s’anomenen estalocs, socs o monyons. Quan el tall es fa incorrectament, sense deixar una branca menor lateral que s’anomena guia o “tirasaba”, que ha de tenir mínim un terç del diàmetre de la branca tallada, o alguna gemma, eixe estaloc mor. Igual que una biga en un voladís, una rama es flexiona i concentra l’esforç màxim en la base de l mateixa. Tot i que, normalment, el trencament no arriba a ocórrer perquè el seu pes no és suficientment gran. No obstant això, una sobrecàrrega com el pes d’un animal o l’acció del vent i la pluja pot fer que es produïsca la fractura de la rama al superar una tensió mecànica determinada.

ramas desnudas 1

ramas desnudas 2

Inspira’t! Col·loca branques, nues o tintades, en un gerro, test, pegades, unides… Les opcions són infinites! Penja uns quants adorns, unes llums boniques, i ja ho tens.

branques

Si vols el teu arbre alternatiu un poc més vestit, busca branques amb fulles, d’avet, xiprers o d’olivera i repeteix el procés de penjar alguns adorns. Genial!

Utilitza taules de fusta contraxapat o palets

Un palet, com ens imaginem, és un bastiment de fusta utilitzat en el moviment de càrrega que facilita elevar-la i transportar-la mitjançant l’ús d’elevadors, toros o transpalets. Recentment, en la decoració s’ha començat a reutilitzar i reciclar tot tipus de fustes, inclosa la dels palets. En particular, s’usen com a mobles de terrassa i jardí, bancs, macetes, paravents, sofàs, llits i llibreries, entre altres.

palets

Existeixen palets fets d’altres materials, però el palet de fusta representa entre el 90 % i 95 % del mercat de palets. Actualment, la normativa internacional ISPM-15 (NIMF-15) obliga a tractar la fusta que es destina a exportació en molts països, però no en tots. Hi ha una llista dels països que exigeixen tractament antibacterià, que a Espanya publica i actualitza el Ministeri d’Agricultura. De totes maneres, la fusta que extraguem d’un palet és una manera molt ruda, que es recomana polir i envernissar per a un millor acabat si l’anem a utilitzar en decoració.

El contraxapat, per contra, és un tauler elaborat amb fines xapes de fusta pegades amb les fibres transversalment una sobre altra amb resines sintètiques mitjançant pressió i calor. Aquesta tècnica millora notablement l’estabilitat dimensional del tauler que s’obté respecte al de fusta massissa.

L’elaboració és a base de troncs que es munten en una màquina que els fa rotar per a realitzar el tall, per tal de generar una fulla de xapa que es talla a les mides adequades. Després, aquesta xapa es processa en una estufa per a fusta, s’arreglen les imperfeccions i, finalment, es pega a pressió a una temperatura de 140 °C. Els taulers formats d’aquesta manera es poden tallar, polir, etc., segons l’ús que vaja a fer-se’n. És un tipus de material completament inodor, ja que es recobreix amb àcid sulfúric després de ser fabricat. Conté, també, polímers i benzè.

Posa’t mans a l’obra! Talla el contraxapat i dóna-li forma d’arbre tradicional o forma de mig arbres i pega els laterals. O fes un transfer d’un arbre en una planxa de contraxapat. Imaginació al poder!

Utilitza paper, cartolina i cartró

El paper és un material constituït per una fina làmina elaborada a partir de la polpa de cel·lulosa, una pasta de fibres vegetals mòltes suspeses en aigua, generalment blanquejada, i posteriorment assecada i endurida, a la que normalment se li afegeixen substàncies com polipropilè o polietilè amb la finalitat de proporcionar-li característiques especials. Les fibres que el composen estan aglutinades mitjançant enllaços per pont d’hidrogen. També es denomina paper, full o foli a un plec individual o retall d’aquest material.

paper 1

I el cartró és un material format per diverses capes de paper superposades, a base de fibra verge o de paper reciclat. El cartró és més gruixut, dur i resistent que el paper. Alguns tipus de cartró són utilitzats per fabricar embalatges i envasos, bàsicament caixes de diversos tipus.

paper 2paper 3

Tira-li al handmade! El paper és un material que m’encanta perquè pots fer totes les formes que se t’ocorren, i si jugues amb superposicions, motlles per a magdalenes o garlandes penjades del sostre pots donar un efecte òptic d’arbre sense arribar a tindre físicament un arbre.

I la cartolina també és bona pera les manualitats, més rígida que el paper i amb millor acabat. Mira quin arbre amb cartolina negra com a idea!, no és ideal? Encara que si el que busques és màxima resistència, utilitza el cartró i tindràs un arbre tot terreny.

Utilitza flors

Sí, flors! La veritat és que utilitzar flors en lloc de serrellets permet crear uns arbres de Nadal més tradicionals però amb tocs originals. Prova-ho! No han de ser flors naturals… o sí!

flors

A mi se m’ocorre que poden ser flors de paper o cartolina. Fa poc us vaig ensenyar un DIY de com fer flors de paper king size, recordes? És molt fàcil: torna a veure-ho ací. A més, les flors decoren ja de per sí, reflecteixen les nostres emocions i estat d’ànim. Sovint, s’intenta transmetre amb elles sentiments de simpatia, romanç, apropament o celebració. Les flors donen alegria! Prova algun d’aquests arbres de Nadal alternatius i fes els nadals més teus que mai. Bones festes!

Etiquetes
Bloc a càrrec de Silvia Pérez, biòloga i amant de la fotografia i les manualitats.
extern Signatura Espores
Send this to a friend