Art i natura

10 gen. 2017

Inspiració natural: 12 DIY per a reciclar les restes de Nadal

Després de les festes de Nadal són moltes les deixalles que omplin els nostres calaixos. Hui, trobem la inspiració entre el fem i les deixalles nadalenques. Aprèn els trucs i inspira't amb aquestes idees de Baladre Crafting Creativity!

Comencem l’any després de les festes de Nadal i és moment de guardar els ornaments i les llums. Però, què farem del material que ens ha sobrat? Sí, d’eixes restes que han quedat després d’obrir els regals, destapar ampolles, acabar begudes… o eixos tovallons tan bonics que vam comprar i que han sobrat, però no tants per a que ens arriben per a un altre sopar… Ho tirem tot al fem? Nooo! Hi ha vida més enllà del Nadal per a tots aquests materials i t’ho demostraré amb els següents 12 DIY!

Segurament t’ha sobrat paper de regal o has guardat algun que t’ha agradat molt pel seu disseny o acabat. Jo sempre ho faig. Aquest paper és genial per a reutilitzar-lo després i donar-li un toc diferent a objectes que tenim a casa com poden ser caixes, llibretes, prestatges…


DIY 1:Folrar una caixa amb separadors

Mira com una simple caixa es transforma en una caixa amb separadors per a guardar coses més xicotetes. Tu també pots fer-ho! Escull el disseny de paper que més t’agrade, amb una cartolina dissenya els separadors que aniran dins la caixa i folra amb cura la caixa, els separadors i la tapa. Veuràs que amb molt poc aconsegueixes tenir objectes originals i nous per a decorar.

2.12.22.3DIY 2: Folrar arxivadors

De la mateixa forma, pots folrar arxivadors avorrits i donar-li color al teu despatx!

DIY 3: Flor amb cons de paper

Fes cons de paper i pega’ls ben juntets i aconseguiràs ornaments així de bonics. Una manualitat molt fàcil de fer!

DIY 4: Llibreta folrada

Amb un poc de paper i un poc de whasi tape pots convertir una llibreta tirant a normaleta en una llibreta ben bonica. T’agrada el resultat?

DIY 5: Pissarra de paper

En menys de 5 minuts pots fabricar una pissarra amb un paper ben bonic de fons i un marc de fotos. En aquesta pissarra pots anotar, per exemple, els propòsits d’any nou.

M’encanten les caixes de vi per a decorar. Solen ser, al mateix temps, bastant lleugeres i resistents pel que són ideals per a realitzar prestatges amb elles.

6
DIY 6: Prestatges amb caixes de vi

Un plantejament ben senzill consisteix en pintar la caixa amb el color que vulgues i pegar paper decoratiu al fons. Així, al penjar les caixes es veu el contrast del fons amb l’estructura pintada i amb la paret. Queden genials!

Segur que alguna botella de vi has begut aquestes dates… Saps que si guardes els taps pots fer moltíssimes coses amb ells? Reutilitza el suro: és un material increïble i 100 % natural.

suro1
DIY 7: Penjolls amb rodanxes de suro i DIY 8: Mnin-testos magnètics per a minui-suculentes

Unes quantes rodanxes de suro et permeten obtindré un penjoll únic i personal. Tan sols has de pintar les rodanxes del color que vulgues, estampar-les amb els motius que t’agraden, inserta-los un xicotet enganxall en la part superior i ja està. Prova-ho: és molt senzill de fer.

No et semblen una monada aquests mini-testos fets amb taps de suro? A mi m’encanten, i elaborar-nos no té cap misteri. Es buida l’interior del suro, es posa terra i es planta la suculenta. A continuació, cal pegar un imant xicotet darrere, i llest! Tindràs la nevera més graciosa de tot el veïnat!

DIY 9: Penja-papers

Una idea més per fer amb taps de suro. És bonic sorprendre a algun ser estimat deixant-li una nota per a alegrar-li el dia, però si a més l’acompanyes d’aquest penja-papers, que pots fer en 2 minuts, el/la deixaràs bocabadat/a. Els xicotets detalls sempre triomfen, i no passen de moda!

Per a reutilitzar els tovallons de paper primer he de parlar-te de la tècnica del découpage, la coneixes? El terme découpage té el seu origen en la paraula francesa découper, que significa retallar. Es tracta d’una tècnica manual decorativa en què s’utilitzen papers impresos o teles per a pegar sobre suports diversos com fusta, ceràmica, metall, ciris, sabons, vidres, vaixelles o cartró, entre altres. Es busca que, al finalitzar, el resultat obtingut imite la pintura a mà. Per a això s’utilitzen tècniques de pàtines i pintura i es dóna l’acabat amb vernís. El resultat depèn de com es retallen i peguen els dissenys i, per damunt de tot, de l’habilitat per a aconseguir-ho d’una manera harmoniosa.

La tècnica del decoupage es va desenvolupar a Europa durant l’Edat Mitjana i el Renaixement. Als Estats Units es va fer molt popular a principis de la dècada dels 70 i s’aplicava sobre objectes d’ús quotidià. L’ús actual de tovallons de paper té l’avantatge que necessita molt poques capes de vernís, ja que són de grossària fina.

11 I 12DIY 10: Tamboret amb decoupage i DIY 11: Ampolles amb estampat floral

Com sabeu que m’agrada dir, menys és més, sobretot en decoració. Així doncs, si apliquem la tècnica del decoupage i reutilitzem tovallons amb dissenys bonics només als graons dels tamborets, per exemple, obtenim un bon resultat sense necessitat de folrar el tamboret sencer.

De vegades el que crida l’atenció d’un paper bonic és sols alguna zona en concret. Amb la tècnica del decoupage pots transferir només les parts que t’agraden. L’únic que cal tenir en compte és retallar bé el dibuix que va a emprar-se. En aquest DIY, per exemple les ampolles de cristall s’han pintat en blanc per a que ressalte bé el conjunt de flors que s’han retallat i pegat. Queda molt vistós!

DIY 12: Perxes reboniques

Decora l’armari, també per dins! Quan li agafes el què a la tècnica del decoupage voldràs provar-la en tot tipus de materials. I sí, en les perxes de la roba també queda formidable.

Comença l’any amb el handmade! Trau-li partit a l’artista que portes dins i transforma els teus objectes de casa en peces úniques i personals. El millor de tot és que pots reutilitzar materials que t’han servit per a aquestes festes i als que encara els queda vida.

Recorda que aquestes idees i moltes altres les pots trobar en el tauler de Pinterest que tinc dedicat a la revista Espores.

Etiquetes
Bloc a càrrec de Silvia Pérez, biòloga i amant de la fotografia i les manualitats.
extern Signatura Espores
Send this to a friend