Agricultura Jardineria

7 jul. 2017

Un hort al jardí

Fes-te'n un saborós racó hortícola al jardí i gaudeix veient créixer les teues pròpies tomaques, carbassons o enciams amb l'ajuda de Guia de Jardí. Aquest mes de juliol, amb l'horta en el seu màxim esplendor, ens conten la seua experiència i ens animen introduir-nos en el món de l'horticultura casolana.

Hort i jardí són dues formes molt diferents de conrear plantes, però al mateix temps molt similars. Mentre que al jardí conreem plantes amb una finalitat ornamental, de l’hort esperem, a més, obtenir fruits per al consum. Ens referim, per descomptat, a l’hort casolà, i com fa poc que hem construït el nostre, volem explicar-vos com hem aconseguit crear un xicotet hort urbà al jardí de casa. No és res complicat, les hortalisses són plantes que també tenen fulles vistoses, produeixen boniques flors i a més, ens proporcionen aliment.

La nostra afició per l’horta ve de lluny, aprofitar la fruita del taronger que adorna la terrassa sempre ha suposat una gran satisfacció i, d’alguna manera, despertava el nostre interès per les plantes productives.

naranjasEl taronger és un bell arbre ornamental que a l’hivern proporciona deliciosos fruits. Imatge: Guía de Jardín

Un any, en tornar de vacances descobrim que una tomaquera havia crescut en un test de manera fortuïta, probablement d’alguna llavor que va caure en ella i va germinar. Vam cuidar aquella planta amb molt interès i, malgrat no tenir nocions hortícoles, la tomaquera va produir unes quantes tomaques que ens van saber a glòria. Collir aquells fruits va fer que ens picara el cuquet, i des de llavors vam començar a interessar-nos per l’hort urbà.

Taula de cultiu o bancals elevats?

El nostre primer hort casolà “oficial” va ser una taula de cultiu que, malgrat les seues reduïdes dimensions, ens va permetre conrear diversos tipus d’hortalisses diferents. En una taula d’aquestes característiques (veure les fotografies) es poden plantar vegetals que no requerisquen molta profunditat de substrat. Són ideals per a enciams, cebes, tomaquets cherry, espinacs o raves. Açò és el que nosaltres plantàvem, i arreplegàvem fulles i fruits per a preparar alguna que una altra amanida.

mesa cultivoAquesta xicoteta taula de cultiu va ser el nostre primer hort casolà. Imatge: Guía de Jardín

Però aquella taula no ens permetia conrear hortalisses grans, així que decidim embarcar-nos en un nou projecte i instal·lar un hort de major grandària i profunditat amb bancals elevats. Els llits o bancals elevats són sistemes tradicionals que consisteixen en calaixos per a contenir el substrat alçat sobre el nivell del sòl. Són sistemes molt estesos perquè aporten grans avantatges, sobretot en llocs on el terreny és pobre. S’emplenen amb mescles de bona qualitat, perquè els vegetals cresquen millor, i faciliten el drenatge, evitant l’embassada del substrat.

huerto rosasEl nostre hort actual, en bancals elevatsImatge: Guía de Jardín

cajonera con sustratoEls calaixos s’omplen amb un substrat ric en nutrientsImatge: Guía de Jardín

bancal elevadoEls bancals elevats permeten crear un hort en zones on no hi ha sòl cultivableImatge: Guía de Jardín

El gran avantatge d’usar bancals elevats és que són molt fàcils d’adaptar per a crear un hort on no hi ha sòl cultivable, com a terrasses i patis enllosats. Només hi ha que folrar l’interior del calaix amb una malla que retinga la terra, però que permeta l’eixida de l’aigua sobrant del reg. Amb un calaix de fusta com el nostre, de 40 cm de profunditat, ja es poden conrear hortalisses que necessiten sòls una mica més profund.

flor pepinoFlor de cogombreImatge: Guía de Jardín

flor calabacinFlor de carbassóImatge: Guía de Jardín

calabacinEl primer carbassó de la temporadaImatge: Guía de Jardín

Gràcies a aquest sistema hem pogut construir el nostre hort casolà i ara conreem carbassons, cogombres, pebrots i tomaques; vegetals que necessiten un volum de terra considerable i que la nostra xicoteta taula no permetia plantar. La taula de cultiu no era una mala opció, i sens dubte molt recomanable per als qui tenen poc espai. Perfecte per a una xicoteta balconada! Però si tens lloc per a posar alguna cosa major, els bancals són l’opció ideal, perquè les possibilitats es multipliquen.

tomatesLes tomaqueres són plantes altes que necessiten tutor. Les plantem al fons dels bancalsImatge: Guía de Jardín

Quantes més flors millor!

Com us deia al principi, treballar en un hort o en un jardí és diferent sobretot per la finalitat, encara que també per la tècnica emprada. Encara així, tots dos, tenen molt en comú i pots conrear-los de manera conjunta. Nosaltres trobem un atractiu especial a conrear l’hort al costat de les flors del jardí, i no solament perquè són boniques, sinó perquè les flors atrauen a insectes pol·linitzadors o depredadors de plagues que beneficien als cultius.

cebollinoCibulet, de les família dels alliums. Es poden consumir tant les fulles com les florsImatge: Guía de Jardín

Entre les flors beneficioses per a l’hort hi ha algunes que atrauen insectes bons, com les abelles, però també hi ha altres que repel·leixen els nocius, com el pugó i l’aranya roja. Algunes d’elles són la calèndula, la caputxina, el coriandre o la borratja, entre altres. Però aquest és un tema que tractarem amb més profunditat més endavant, conforme anem aprenent tècniques per a afavorir els cultius de l’hort casolà. De moment el nostre hort està envoltat per les flors que sempre va haver-hi en la nostra terrassa: agapantus, valeriana roja, coreopsis, abelies, roses, etc. Bonic, no et sembla?

gui jardin julio 2017Detall de flor i fulla de caputxina (Tropaeoloum majus). Les flors també són comestibles 

guia jardin julio 2017Flor d’agapant (Agapanthus africanus)

huerto calabacinesL’hort entre flors: roses, coreopsis, agapants i altres flors. Imatge: Guía de Jardín 

ARTICLES RECOMANATS

L’HORTA A JULIOL: JULIOL CALORER PLENA REBOST I GRANER
EL JARDÍ A JULIOL: JULIOL JARDINER

Etiquetes

Blog personal escrit per Mónica i María, mare i filla, que es centra en la jardineria domèstica amb temes que van des del disseny del nostre propi jardí fins a les tècniques que emprem per a mantenir-ho. També parlem de plantes, paisatgistes i altres jardins, grans i xicotets, que et poden servir per a inspirar-te.

www.guiadejardin.com

extern Signatura Espores
Send this to a friend