Agricultura

9 jul. 2013

Juliol calorer plena rebost i graner

Les nostres hortalisses també necessiten refrescar-se amb l’arribada de l’estiu i les altes temperatures. Una època molt productiva a l’horta per gaudir dels fruits de l’esforç dels mesos anteriors. Melons, tomaques, carbassons, pebrots, albergínies, i molt més en l’horta del Jardí.

 Ha arribat per fi el moment de gaudir de les diferents varietats de tomaques que hem plantat en l’horta del Botànic. Varietats tradicionals que ajuden a reflectir la gran biodiversitat agrícola que sempre ha caracteritzat l’horta valenciana. Tenim tomaques per a tots els gustos, redones i menudes però dolces com les “tomaques  centenars” que a més és molt productiva (d’ací el seu nom), més grans, carnosos i aromàtics com la inconfusible “tomaca valenciana”, o més sucoses i saboroses com “la tomaca pebre” de tipus pera i que s’ha convertit en la reina de tots els tasts organolèptics.

 

huertajulio1

Varietat centenars a l’horta del Jardí

huertajulio2

Tomaca valenciana a l’esquerra i pebrot a la dreta

 

Malgrat tenir una bona collita aquest any que podrem gaudir al llarg de l’estiu, hem tingut algun que un altre problema de plagues i virosi. En algunes de les varietats plantades en el Jardí ha aparegut necrosamient apical, una malaltia fisiològica coneguda comunment pels agricultors com la malaltia de la pesseta, per les taques de forma arrodonida que apareixen en la part apical de la tomaca.

 

En realitat aquestes zones de pochedumbre són degudes a una deficiència en calci que pot tenir nombroses causes. Per corregir-lo utilitzarem algun tipus de compost ric en calci per aplicar tant per via radical com foliar. Les tomaques afectades no es recuperaran, però les properes floracions no tindran aquest problema. D’altra banda, el que té de bo disposar de tantes varietats de tomaques diferents, i conreades alhora, és que podem observar quines són més resistents a l’atac de les plagues.

 

huertajulio3

 

Encara que ara com ara els tomàquets estan acaparant l’horta del jardí, també podem trobar pebrots, carbassons, albergínies i també melons, que podrem assaborir al llarg de tot l’estiu. A més, a la zona de les industrials, disposem d’una petita plantació de quinoa que hem dut a terme amb motiu de l’any internacional d’aquesta planta.

 

Aquest planta, Chenopodium quinoa, està considerada com um pseudocereal ja que, encara que no pertany a la família de les gramínies que agrupa als cereals, el seu alt contingut en midó permet que sigui usada habitualment com a tal. El seu gra es pot torrar per després produir farina, coure-lo i afegir-ho sense problema a la sopa, o fins i tot fermentar-lo per fabricar cervesa, una beguda tradicional de la zona dels Andes en sud-amèrica. Però a més d’utilitzar-se amb finalitats alimentoses també s’utilitza en cosmètica, i té nombroses aplicacions medicinals, com per exemple per a casos d’hemorràgies, abcesos i luxacions.

 

Tasques en l’hort

Com hem comentat, l’estiu és l’estació de recol·lecció per excel·lència així que caldrà estar atents i anar llevant els fruits madurs perquè no li restin vigor a la planta i impedisquen el creixement d’altres fruits. Però a més no hem de estar atents al reg, que haurà de ser més abundant a causa de l’alta insolació de l’època, que farà sofrir tant a agricultors com a plantes.

 

huertajulio4

 

Si tens algun espai disponible en l’horta, encara que es època principalment de recolecció, sempre pots plantar patates tardanes, enciams, cebes i cols de capdell, però també podem optar per deixar reposar la terra tranquil·lament o utilitzar un abonament verd per nodrir-la en profunditat.

 

Recol·lecció i emmagatzematge de les hortalisses

Encara que el consum fresc de les hortalisses és la millor forma de captar tot el seu sabor i aroma, i aprofitar totes les seues propietats, la producció del nostre hort no sempre coincideix amb el nostre nivell de consum. Una vegada cobertes les necessitats de la nostra família i dels nostres amics més propers, podem recomanar-vos algunes pràctiques molt senzilles per poder aprofitar sempre tot el que la terra ens dóna. Això sí, recordeu sempre que la planificiació prèvia és molt important per evitar els excedents.

 

huertajulio5

 

Amb les tomaques podem fer conserva, que ens servirà per tenir sempre a mà una bona ració de tomaca natural per fer un sofregit o un salsa. Aquests són els passos que heu de seguir:

 

• Netejar els tomàquets madurs que hàgim recollit de l’hort

• Escaldar-los 30 segons per poder pelar-los

• Rallar o trossejar les tomaques i introduir-les en flascons de vidre

• Tancar bé i comprovar que els recipients no estiguin oberts

• Introduir-los en una cassola, cobrir-los amb aigua i escalfar

• Una vegada comenci a bullir l’aigua els deixarem 30-40 minuts

• Treure’ls i deixar-los en un lloc aparti abans d’emmagatzemar-los, per si algun pot no ha fet el buit

 

Una altra forma de conservar les nostres verdures és a través de la congelació. Perquè no ocupen espai i siguen més fàcil d’utilitzar després, podem pelar-les, trossejar-les i envasar-les degudament etiquetades per després congelar-les. Una pràctica que podem dur a terme per exemple amb els pebrots. El pebrot verd italià admet molt bé la congelació i per usar-los després n’hi ha prou amb tirar-los directament sobre la paella amb oli calent si volem fregir-los, ja que no necessiten descongelar-se prèviament.

 

Amb el pebrot vermell el procés de conservació és una mica més elaborat, ja que primerament caldrà rostir-los per després pelar-los, trossejar-los i posar-los en pots de cristall amb aigua i sal. Després, posarem a bullir els pots durant aproximadament 30 minuts, i ja està!, pebrots rostits en qualsevol època de l’any.

Etiquetes
Jardinera del Botànic de la Universitat de València
Encarregada de l'horta i les plantes útils
Send this to a friend