L’horta en agost
El refranyer popular diu “a l’agost, ploga o no ploga, rega”. I és que aquest mes, les nostres hortalisses necessiten més cures que mai per a seguir oferint-nos saborosos fruits el que resta de l’estiu. Un mes on ja podrem també plantar coses noves i preparar-nos per a la tardor.
Seguim a l’estiu, temps de vacances per a molts però també de molta activitat en l’horta. Una estació on haurem de regar amb cura i on tindrem la major collita d’hortalisses de tot l’any, des de tomaques, pebrots, albergínies i cogombres, a carbassons, faves, melons i melons d’Alger.
Però a més de recol·lectar, aquest mes d’agost ja podem començar a plantar alguns cultius de tardor-hivern, com és el cas de les crucíferes. Una gran família que inclou a les coliflors, els bròquils, les cols farratgeres, les de Brussel·les, les llombardes, les medul·loses o el romanesco, d’entre altres hortalisses.
Plantant cols
Aquestes hortalisses poden sembrar-se en diferents èpoques de l’any, ja que creixen bé en temps càlids i suporten les gelades. Però diuen que si les plantem a l’agost, en ser un cultiu de cicle llarg, aconseguirem millorar el sabor de les cols gràcies als gebres de la tardor.
A més, si aconseguim un sòl alcalí, rics en matèria orgànica, humit i compacte, podrem gaudir d’una collita de gran qualitat, sobretot a l’hivern, que és quan escassegen altres hortalisses.
Si heu sigut previnguts i teniu plantons de llavorers propis, perfecte!. Si no, podeu comprar-los directament en la cooperativa més propera. Col·locarem les xicotetes mates de les cols a 3 cm de profunditat i a una distància entre elles de 40 cm.
Quant a la recol·lecció, les anirem utilitzant a mesura que les necessitem i un consell, en el bròcoli i la coliflor és millor deixar unes socones de 10 a 15 cm perquè puguen rebrotar de nou. La millor forma de conservar-les? Embolicar-les en paper humit i ficar-les en una bossa de plàstic en la nevera, ens aguantaran una setmana llarga. També podem escaldar-les uns 5 minuts, escórrer-les i deixar-les refredar, i després ficar-les en bosses de plàstic en el congelador.
La Blanca de la col
La larva d’aquesta bonica papallona (Pieris brassicae) és molt destructiva per a les cols, i pot arribar a arruïnar la collita si no es controla. Així que estigueu atents i si veieu voletejar per sobre dels vostres cultius a aquestes característiques papallones blanquinoses o groguenques, inspeccioneu les fulles de les vostres cols a veure si han sigut foradades per les erugues.
Papallona, blanca de la col (Pieris brassicae)
Eruga de la papallona
Mireu en el revés de les fulles i si trobeu ous lleveu-los directament, i al mateix amb les erugues que són verdes, amb línies grogues i taquetes negres. I si el cas és greu podeu utilitzar insecticides d’origen vegetal com el pelitre, un producte ecològic que trobareu fàcilment al vostre centre de jardineria més proper.
Què més plantem a l’agost?
A més de col·les, podrem conrear en el nostre hort naps, ravenetes, carlotes, borratjes, canonges i bledes, sembrant-los directament en la terra, o enciams, escaroles, espinacs i cebes, en llavorers.
Plantons de ravenets
Però també és època de plantar carxofa, i podrem fer-lo de diverses maneres. Com la planta sol romandre en el terreny de 3 a 4 anys, podem aprofitar per a fer esqueixos d’algunes mates antigues que tinguem en el camp (encara que semblen seques, només estan en repòs) o les d’algun veí que haja tingut mates especialment productives.
Tallarem uns quants fragments d’aquestes “plantes mare” i les plantarem directament en la terra, sempre regant a continuació. Si no, també podem aprofitar els fillols o xicotetes plantetes que van naixent en la base de la planta, per a multiplicar-les.
Cultiu de carxofes
Les carxoferes prefereixen sòls rics en matèria orgànica i sense excés d’humitat, per la qual cosa les plantarem en cavalló, evitant banyar el coll. I a més, caldrà anar amb compte perquè és un cultiu bastant sensible a les gelades. Podrem recol·lectar-les de forma escalonada durant tot l’hivern.
Res més, solament dir-vos que les tomaqueres del Botànic estan millor que mai! 12 varietats tradicionals de tomaques que hem cuidat amb manyaga durant aquests mesos, per a poder estudiar-les i sobretot assaborir-les. De fet, a la fi del mes de juliol vam realitzar un tast entre els diferents treballadors del jardí, per a poder avaluar quines són les varietats més estimades en funció del gust, el sabor, el aspecte i la textura, entre altres paràmetres.
El mes que ve publicarem els resultats, per a què després pugueu opinar i explicar-nos les vostres preferències a través del Facebook d’Espores.