Agricultura

4 febr. 2018

L’hort casolà a l’hivern

Crear un xicotet hort casolà és més fàcil del que puga semblar i pot proporcionar-te bons aliments que incorporar a la teua taula, a més de la satisfacció d’haver-los conreat. En aquest article, les nostres col·laboradores de Guía de Jardín comparteixen algunes de les seues experiències per ajudar-nos a encaminar amb èxit un xicotet hort casolà d’hivern

Dedicar un trosset de la terrassa per plantar un xicotet hort casolà va ser una gran decisió. Crear un hort urbà és senzill i no requereix una gran inversió. Si tens espai suficient al jardí, aprofita un racó assolellat per plantar hortalisses. Si el que tens disponible és una terrassa, pots fer com nosaltres i utilitzar un calaix de cultiu de fusta que es munta sobre el sòl i s’emplena amb substrat. Nosaltres vam començar amb una xicoteta taula de cultiu i ens va agradar tant que decidirem ampliar-la amb aquests calaixos.

A l’octubre arrancàrem les plantes d’estiu que havien acabat per complet el seu cicle i ja no produïen fruits. Preparàrem el substrat. Amb el sòl buit i net, vam moure la terra per descompactar-la i airejar-la i incorporàrem uns bons grapats de fem per reposar els nutrients. A continuació, plantàrem noves hortalisses més resistents a les baixes temperatures de la nova temporada.

cajonera con sustratoCalaixera amb un substrat ric en nutrients. Imatge: Guía de Jardín.

Aprendre dels errors

Quan ets nova en el cultiu de l’hort, resulta un poc confús saber què plantar. En internet trobes molta informació, però mai estàs segura de què serà el més adequat al clima de la regió o a l’espai del que disposes. El nostre consell és llegir molt sobre el tema per conèixer les plantes, les seues grandàries i necessitats. Començar és com una aventura i no sempre encertes, però dels errors de la primera temporada s’aprèn molt i ràpid.

En la temporada d’estiu nosaltres vam aprendre, sobretot, que no ens hem de confiar de veure buit el bancal acabat de plantar. En poc temps, les plantes creixen moltíssim i omplen l’espai fins a desbordar-lo. Nosaltres ens vam excedir, omplírem l’hort amb moltes plantes i a l’estiu semblava més una jungla que una horta. Aquest ha estat el primer error que hem intentat corregir en aquesta nova temporada.

Què plantar a l’hivern

Els cultius adequats en aquesta època de l’any han de ser resistents a les baixes temperatures i necessitar menys hores de sol. El més habitual és plantar hortalisses de fulla (enciams, escaroles, bledes, etc.), d’arrel (carlota, rave, etc.) o de flor (carxofes, coliflor, etc.). No és època de fruits com la tomaca o el pimentó, perquè necessiten moltes hores de sol i temperatures més càlides.

Si vols sembrar llavors, ho has de decidir prompte perquè l’època de sembra va d’agost a desembre, segons l’hortalissa. L’opció d’utilitzar planter és més convenient per als que es decideixen a l’últim moment. El planter són xicotetes plantes amb una grandària adequada per posar directament en l’hort.

La nostra selecció d’hivern

Nosaltres hem començat amb planter, igual que vam fer a l’estiu. Quan tinguem més pràctica potser provem amb les llavors. De totes maneres, tenim alguns enciams que han eixit espontàniament per germinació de llavors que van caure de les plantes de l’estiu i que ara hem passat a uns tests. Les hortalisses que hem escollit per a aquests mesos han estat: espinacs, api, bròcoli, escarola, carxofes i faves.

Espinacs

El cultiu de l’espinac ja el coneixíem. Els plantem en la taula de cultiu que teníem abans i es funcionaren molt bé. Quan les fulles tenen la grandària adequada, les tallem i deixem les més xicotetes en la planta perquè seguisquen creixent. D’aquesta manera tindrem espinacs durant diversos mesos.

espinacaFulles d’espinacs. Imatge: Guía de Jardín. 

Api

Ens encanta posar api en els brous que cuinem a l’hivern. Per això, se’ns va ocórrer plantar api en l’hort. Amb un parell de mates tenim més que suficient per anar tallant algunes penques de tant en tant, d’igual manera que fem amb els espinacs. Diuen que per banquejar-les i que estiguen més tendres, les penques es cobreixen amb plàstics negres. Nosaltres, de moment, no ho hem necessitat perquè ho collim tendre i fresc.

apioApi. Imatge: Guía de Jardín. 

Bròcoli

Bròcoli, col llombarda i coliflor són les plantes hortícoles que més ens agraden des del punt de vista estètic, i per això vam voler incloure alguna d’elles en l’hort. Les tres són la mateixa espècie, encara que diferents varietats, i el seu cultiu és molt similar. Nosaltres ens decantem pel bròcoli perquè ens encanta preparar-ho al vapor o saltejat amb altres verdures.

brocoliBròcoli. Imatge: Guía de Jardín.

Escarola

L’escarola és, juntament amb l’enciam, una de les hortalisses que menys llum solar necessita. Amb un parell d’hores de sol té suficient, i això la converteix en candidata perfecta per als qui volen conrear un xicotet hort amb una orientació poc assolellada. També són plantes molt agraïdes perquè pots anar tallant les fulles més externes per consumir-les i deixar les interiors, que seguiran creixent i podràs tallar més endavant. D’aquesta manera, tindràs fulles per a l’amanida durant moltes setmanes.

escarolaEscarola. Imatge: Guía de Jardín.

Faves

Per al fons del calaix, on instal·làrem unes canyes que sostingueren les mates de tomaca, ens interessava una hortalissa que cresquera en altura. Ens debatíem entre triar pèsols o faves, ja que les dues ens agraden moltíssim i el seu cultiu és semblant. Però com ja hem experimentàrem anys enrere amb els pèsols, en aquesta ocasió hem preferit provar a plantar faves. Comencen ja a florir, però a la primavera serà quan més creixeran i produiran.

habaFaves. Imatge: Guía de Jardín.

Carxofes

Sabíem que la carxofa fa una mata gran i per això decidirem posar un parell de planters al nostre hort. Malgrat la precaució, ens temem que les dues plantes acabaran per excedir la grandària dels seus quadrants i caldrà trasplantar-les a un altre lloc del jardí o a uns tests ben grans. Si no, tornarem a tenir un hort-jungla com el de l’estiu passat.

alcachofaCarxofes. Imatge: Guía de Jardín.

Quan arribe la primavera i es complete el cicle d’hivern, tornarem per explicar-vos una miqueta més sobre la nostra experiència hortícola. De moment, us animem a posar un hort a les vostres cases, encara que siga un de menut en tests. L’experiència de veure créixer les teues hortalisses és tan agradable i positiva com la de conrear flors en la balconada.

Etiquetes

Blog personal escrit per Mónica i María, mare i filla, que es centra en la jardineria domèstica amb temes que van des del disseny del nostre propi jardí fins a les tècniques que emprem per a mantenir-ho. També parlem de plantes, paisatgistes i altres jardins, grans i xicotets, que et poden servir per a inspirar-te.

www.guiadejardin.com

extern Signatura Espores
Send this to a friend