Agricultura

5 maig 2015

Al bon temps… Altocúmulo

Molt prop del Jardí, a pocs semàfors, trobem Altocúmulo, la botiga de meteorologia que hui ens explica les prediccions per aquest maig, ens ajuda a planificar les tasques agrícoles, les vacances … i a més, ens ensenya a interpretar diferents instruments.

Comença el camí d’Altocúmulo com a col·laborador d’Espores. Ens sentim molt honrats de pertànyer, des d’avui a l’equip d’articulistes d’aquesta publicació. Que comenen les presentacions!

 

Una història sense tempestes
Altocúmulo va néixer el 2 de maig de 2012 a València, fruit de la idea d’una veterinària i un topògraf. Volíem omplir el buit que hi havia a València com a botiga total de meteorologia. Així vam obrir aquest establiment, on podem trobar (i si no, ho busquem) qualsevol article relacionat amb el temps. Roba, joguets, llibres per a xiquets i adults, ficció i, per descomptat, instruments: cars, barats, fantàstics, senzills…

 

altocumulo-2

Secció infantil d’Altocúmulo

 

Però cada negoci porta el seu propi camí, i aquest s’obri pas: creem la pàgina web, en què, a més de vendre, vam voler compartir amb tots la nostra manera de mirar el cel. Així va aparèixer la Foto del Dia, la previsió meteorològica diària, el nostre blog, i el canal de Youtube. Però seguim al mateix lloc, molt a prop del Botànic. El veiem des de l’aparador!

 

Fetes les presentacions, anem al gra. Què us anem a aportar a través d’Espores? La nostra manera de mirar tot pel que fa al temps en el nostre dia a dia, explicada al llarg de cada mes de l’any. No ens entrarem en complicades disquisicions científiques sobre el vent estratosfèric o el valor de la NAO d’aquest any, ni entrarem en temes com els chemtrails o les avionetes temeràries que volen per les entranyes d’un cumulonimbus…

 

Per parlar a l’ascensor amb propietat
Parlarem sobre com la nostra terra reacciona a les variacions de la intempèrie. Aprendrem a mirar més el cel, a mirar més la terra, a apuntar-nos al mar i entendre per què està avui més blau que ahir. I començarem cada article amb les dades astronòmiques del mes en curs i altres efemèrides, el romanticisme és, sense dubte, interessant.

 

5925809732 e8ed97c6a2 z

Imatge de Rafolas

 

Així, aquest mes de maig la lluna viatjarà com sempre, sense novetat. Però estarà plena: el 5 de maig a les 3:43 hores, minvant: el 11 de maig a les 10:37 hores, nova el 19 de maig a les 4:14 hores i creixent el 25 de maig a les 17:20 hores.

 

El sol va eixir el dia 1 a les 7:03h, es va pondre a les 20:55h i el dia 31 ixirà a les 6:37h i es colgarà a les 21:22h. Així que guanyem 26 minuts de llum al matí i 27 per la vesprada. En total, 53 minuts més de llum. Fantàstic!

 

Pel que fa a dates assenyalades, passat l’1 de maig, la Festa del Treball, arriba el dia de la Mare de Déu dels Desemparats (10 de maig), el dia 15 Sant Isidre Llaurador. El dia 17 l’Ascensió del Senyor, i el 24, Pentecosta. Finalment, el dia 30 Canàries celebra el seu dia, i el dia 31 ho fa Castella la Manxa.

 

ISS 4206 00182

Fes clic per llegir l’article sobre l’horta en maig de l’hortolana Carmen Latorre

 

Aquest mes plantarem, si ens convé, blat de moro, endívia, síndria, meló, carabassa, carbassó, pastanaga o mongeta verda. Ja situats en temps i espai, comencem a aprendre meteorologia pel principi. Anem als fets!

 

Què és una estació meteorològica? I què mesura?
Una estació meteorològica és un conjunt d’instruments, sensors o captadors, analògics o digitals, que són capaços de mesurar diferents paràmetres atmosfèrics com la temperatura, la humitat, la pressió atmosfèrica, la precipitació, el vent, tant en direcció com en intensitat.

 

estacion

 

Mes a mes descobrirem els elements que ens serveixen per saber el temps que va a fer, però de moment aprendrem com es diuen els instruments que mesuren aquests paràmetres:

 

El termòmetre mesura la temperatura de l’aire i cal calibrar en base a un patró, que sempre està relacionat amb els 0 graus centígrads als quals es congela l’aigua, o bé als 100 graus a què bull la mateixa. Tenim termòmetres d’alcohol (gairebé tots avui), de mercuri (en clara retirada ja), digitals, de màxima i mínima, termòmetres secs, termòmetres humits, per mesurar líquids, sòlids, ferments … Termòmetres d’espiral, termoparells per mesurar altes temperatures … Com veieu, hi ha tants tipus diferents que caldrà tornar sobre ells.

 

Com funciona el frare higròmetre?

 

L’higròmetre mesura la humitat relativa de l’aire. Aquí tenim els higròmetres de cabell o truja que s’estira o s’arronsa, els higròmetres d’espiral, els psicròmetres, un instrument molt interessant, del qual parlarem en el seu moment, o fins i tot l’arxifamós Frare del Temps, que també és un higròmetre.

 

Encara no hem acabat …
El baròmetre mesura la pressió atmosfèrica: els analògics es diuen baròmetres aneroides i són instruments de gran precisió (preciosos, sens dubte). Però també n’hi ha digitals. El pluviòmetre, d’altra banda, mesura la precipitació caiguda. En tenim els analògics, que són els gots de diferents capacitats (40, 70, 200 litres/m2), així com els Hellmann, els Stratus, els totalitzadors … I també digitals, és clar.

 

6240960310 656b1677da b

Penell. Imatge de Photo Dean

 

El penell mesura la direcció del vent, i l’anemòmetre mesura la intensitat d’aquest vent. Tots hem vist penells de forja en molts llocs, així com molinets de vent que s’orienten segons la direcció del vent. I pel que fa als anemòmetres doncs també haurem de tornar tranquil·lament sobre ells, perquè n’hi ha de cassoletes, de turbina i ultrasònics.

 

Ho deixem per ara, però sabeu que el Botànic té una estació meteorològica? Ens veiem el proper mes. Feliç maig!

Etiquetes
Tenda especialitzada en meteorologia
extern Signatura Espores
Send this to a friend