Art i natura

3 abr. 2019

‘Il·lustrant la ciència’ al Jardí Botànic de la Universitat de València

Aquesta primavera, arriba el curs especialitzat Il·lustrant la ciència al Jardí Botànic de la Universitat de València. Si fa uns mesos, Illustraciencia ens contava a la revista Espores com iniciar-nos en la il·lustració botànica dibuixant arbres o flors, ara ens proposa convertir-nos en professionals de la il·lustració científica i ens explica què és i per què és necessària la il·lustració científica.

La ciència és vital per a mantenir el progrés i la prosperitat de la societat. No obstant això, per a mantenir la seua activitat, també cal que aquesta mateixa societat comprengai què és el que aporta la ciència, o que els mateixos científics entenguen el treball dels seus companys i companyes per a avançar en les seues pròpies recerques. Les imatges són essencials per a aconseguir-ho perquè faciliten la comprensió de conceptes complexos i, a més, fan que els recordem millor que si només disposàrem d’un text.

Protea sp josecarlos mendez de sousaFragment de l’obra ‘Protea’ sp. / Jose Carlos Menezes Souza. Citat en l’article Com dibuixar flors amb Illustraciencia. Revista Espores

Les fotografies i les il·lustracions poden ser, doncs, grans aliades de la ciència. No obstant això, una foto no és capaç de representar una espècie animal de forma general, sinó que només retrata a l’individu fotografiat. Tampoc poden mostrar espècies extintes o processos que succeeixen al llarg del temps (com per exemple el cicle de vida d’una planta ) en una sola imatge, destacar els detalls que més ens interessen o captar sempre l’angle i la llum més idonis. És llavors quan necessitem de la il·lustració científica.

La il·lustració científica: una necessitat molt actual

La il·lustració científica és una disciplina que té com a finalitat sintetitzar i representar informació per a transmetre amb rigor i claredat el treball del personal investigador i que intenta que la comprensió d’aquesta informació siga més amena. Permet, per tant, l’aproximació visual a un concepte científic de forma precisa, clara i objectiva.

Per això mateix és necessari que un il·lustrador o il·lustradora científic reba una formació adequada i especialitzada. Lamentablement, aquest tipus d’il·lustració, la científica, sol constituir una petita part de cursos més generalistes. I si existeix formació especialitzada, l’oferta és molt escassa.

MeritxellCamps SALIX ALBA illustracienciaSalix alba (salze). / Meritxell Campos. En l’article Com dibuixar arbres amb Illustraciencia. Revista Espores.

El projecte Illustraciencia

Per a visibilitzar i premiar la labor dels il·lustradors científics, i per a acostar la ciència a la societat, es va crear en 2009 el projecte Illustraciencia. Hui en dia, es coordina des del Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid (MNCN-CSIC) amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i el finançament de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Aquesta iniciativa organitza un certamen internacional anual d’il·lustració científica i naturalista, una exposició itinerant, trobades entre professionals de la il·lustració i cursos d’il·lustració científica tant presencials com online.

Curs illustracienciaCursos Il·lustrant la ciència. / Illustraciencia.

En l’edició de 2018 del Premi Internacional, les obres Cérvol volant, de Rita Cortès de Matos, i Siberian taiga, de Julia i Eugene Porotov, van ser les obres guanyadores en les categories d’il·lustració científica i naturalista, respectivament. En ambdues, hi havia molta botànica, com recordareu que us contava Espores en aquest article.

Il·lustrant la ciència 7 a València

La setena edició del seu curs presencial Il·lustrant la Ciència tindrà lloc al Jardí Botànic de la Universitat de València, del 17 de juny al 12 de juliol de 2019. Es tracta d’un curs intensiu en què podran participar totes aquelles persones majors d’edat que desitgen introduir-se en l’apassionant món de la il·lustració científica de la mà del coordinador i fundador d’Illustraciencia, Miquel Baidal, i la biòloga i il·lustradora científica Clara Cerviño.

L’objectiu final d’aquest curs és proporcionar a l’alumnat les eines necessàries per a crear il·lustracions científiques professionals, tant en qüestió de tècniques (grafit, tinta i aquarel·la) com en la cerca de documentació. El curs combina sessions presencials i a distància i es divideix en tres blocs:

17 – 23 juny 2019. Formació a distància.

24 – 28 juny 2019. Formació presencial.

29 juny – 12 juliol 2019. Finalització i lliura projecte.

La formació presencial finalitzarà amb una trobada de professionals de la il·lustració científica que mostraran el seu treball i explicaran les seues experiències. L’alumnat que finalitze el curs i lliure tots els exercicis rebrà un document acreditatiu expedit per Illustraciencia i el seu treball formarà part d’una publicació online col·lectiva que recollirà totes les obres de les persones participants.

El Jardí Botànic de la Universitat de València constituirà un ambient excel·lent per a dur a terme aquest curs, tant pel caràcter científic i divulgatiu de l’entitat, com pel meravellós entorn vegetal que ens brinda. Tota una inspiració per a les persones participants en Il·lustrant la ciència 7! A més, al Botànic els fa tanta il·lusió rebre a Illustraciència que regalaran una matrícula entre les persones que segueixen el seu compte a Instagram i s’atrevisquen a acceptar un repte. Traieu punta als vostres llapis i pareu atenció a les xarxes de @jardibotanicUV!

JardiBotanicUV plumedJardí Botànic de la Universitat de València. / J. Plumed.

Etiquetes
Divulguem i premiem la il·lustració científica i de natura des de 2009. Organitzem el premi internacional Illustraciencia, exposicions itinerants i cursos d'il·lustració científica. El nostre lema: aprenem dibuixant!
extern Signatura Espores
Send this to a friend