‘Mans al riu’, millorant els ecosistemes fluvials

Imatge de Fundació Limne

Aquesta jornada de voluntariat ambiental que la Fundació Limne organitza des de 2010 és la més gran del nostre territori. Encara no has participat? Et contem un poc millor de què va, qui ho organitza i com pots col·laborar en la millora dels ecosistemes fluvials.

La Fundació Limne és una associació implicada en la conservació dels ecosistemes aquàtics a través del voluntariat ambiental. Els rius són espais amb gran biodiversitat que de vegades no reben el grau de protecció que mereixen i, per això, des de la Fundació Limne coordinen i realitzen diferents activitats de recuperació implicant els ciutadans i ciutadanes del nostre territori, com és el cas del projecte ‘Mans al riu’.

capcalera

Aquest any l’activitat es realitzarà el proper 2 d’abril, però encara esteu a temps d’inscriure-vos si voleu que l’activitat es realitze en la vostra localitat o tram de riu. El termini d’inscripció per als ajuntaments acaba el 28 de febrer i a partir d’aleshores es començarà a fer campanya dels llocs seleccionats per a sumar tots el voluntaris possibles!

Què és ‘Mans al riu’?

La campanya de neteja de rius ‘Mans al Riu’ té per objectiu fomentar la consciència ciutadana pel que fa a la conservació dels rius i la neteja de residus dels entorns naturals. Des de 2010 ha aconseguit la mobilització de milers de ciutadans que any rere any han vist com els cursos d’aigua dolça dels seus propis municipis s’omplien de fem.

Mans al Riu 9

A la darrera campanya, ‘Mans al riu’ va aconseguir implicar 588 participants de 20 municipis diferents de la Comunitat Valenciana, però sense cap dubte, la xifra més cridanera correspon als kg de fem recollits: 4500 kg! Un dels aspectes més remarcables dd’aquest projecte és que la implicació de la ciutadania es fa mitjançant els ajuntaments, És a dir, que cada ajuntament o patrocinador local s’inscriu en la campanya i s’encarrega de despeses locals com la difusió i el material, a més de comprometre’s a eliminar en el termini d’una setmana els residus recollits, encara que des de l’entitat oferim diferents modalitats de d’implicació segons el volum poblacional.

Mans al Riu 10

Mans al Riu 32

La informació ambiental i la reducció de residus són els fils conductors de la trajectòria d’aquesta campanya de voluntariat. Els ciutadans reben informació sobre com gestionar millor els residus i les solució de què disposa el municipi i així, any rere any, s’observa un reducció del volums dels mateixos.

10 anys, de riu en riu

La Fundació Limne es va constituir el 2007 com a especialistes en la gestió i conservació dels ecosistemes aquàtics, la custòdia i la participació ciutadana. És una organització privada sense ànim de lucre que pretén fomentar la participació ciutadana en la conservació i millora dels ecosistemes aquàtics. L’ àmbit d’actuació de la fundació, encara que de caràcter nacional, abasta una superfície de 42.852 km2, entre les conques hidrogràfiques dels rius Sénia i Vinalopó.

rio limne

Limne presenta tres línies d’actuació que defineixen el seu treball. La primer és la custòdia fluvial, una modalitat de custòdia del territori que promou la participació de la societat civil, la ciutadania i fins i tot les empreses privades en la conservació del medi. Aquesta forma de treball responsabilitza la societat civil i, com diuen en la fundació mateixa, “trenca, per tant, amb el paradigma tradicional, mitjançant el qual deixàvem recaure la responsabilitat de tenir cura del territori en mans de l’administració”. La segona de les línies d’actuació fa referència al voluntariat ambiental que inclou les col·laboracions altruistes que es fan en projectes per a la defensa i protecció del medi ambient.

BIOBLITZ3

A més volen fomentar més que mai el concepte de ciència ciutadana, que es defineix com la participació pública en la producció de coneixement científic i del que ja ens van parlar en espores. I és que, fins fa ben poc, l’educació era l’única forma d’apropar la ciència a la ciutadania mentre que, gràcies a aquesta nova metodologia, les comunitats formen part de projectes científics d’una forma activa. Una bona manera d’implicar-se i sentir-se part del projecte! Qualsevol amb ganes i passió pels nostres ecosistemes aquàtics està convidat a participar! T’animes?

Més informació en www.limne.org

Etiquetes
Associació sense ànim de lucre que fomenta la participació ciutadana en la conservació del Patrimoni Social i Ambiental dels ecosistemes aquàtics, continentals i de transició, així com els terrestres relacionats.
Send this to a friend