Projectes verds

9 gen. 2025

Lucy Veg: la revolució a les compres veganes

En un món cada vegada més conscient de la importància del respecte animal i la sostenibilitat, el veganisme s'ha consolidat com una filosofia de vida que cerca, en la mesura que siga possible, evitar qualsevol tipus de sofriment o maltracte animal. Aquest estil de vida no sols se centra en la dieta, sinó que també aconsegueix decisions quotidianes, com l'elecció de productes cosmètics i d'higiene que siguen tant cruelty free com a vegans. No obstant això, trobar productes lliures d'ingredients animals no sempre és fàcil. I és ací on entra en joc Lucy Veg, una app innovadora que aspira a revolucionar la forma en què els vegans realitzaran les seues compres. En espores volem saber més i aquesta setmana conversem amb Martins Kapustins, el seu creador i fundador.

El veganisme, un canvi positiu en la societat

El veganisme ha passat de ser una tendència minoritària a convertir-se en un estil de vida cada vegada més adoptat a tot el món. Segons un estudi de The Vegan Society, el nombre de vegans es va quadruplicar entre 2014 i 2020 i una enquesta de 2022 de Statista va estimar que més de 79 milions de persones segueixen una dieta vegana a tot el món. Quant al nostre país, segons l’estudi The Green Revolution realitzat per Lantern, la comunitat veggie, que engloba a vegans, vegetarians i flexitarians ha crescut fins a representar el 11,4% de la població d’Espanya en 2023 i s’estima que un 0,7% són vegans segons els mateixos estudis. Malgrat la lleugera caiguda en el nombre de vegans respecte a anys anteriors existeix una tendència positiva en l’adopció de dietes basades en plantes, impulsades per la preocupació per la salut i l’impacte ambiental.

Informe The Green Revolution 2023, elaborat per Lantern

Però deixant de banda les dades cal recordar que el veganisme, més que una dieta, és una manera diferent d’entendre la vida i que busca sobretot minimitzar el sofriment i maltracte animal. No obstant això, una vegada presa la decisió, s’inicia un viatge no exempt de dificultats on trobar productes lliures d’ingredients d’origen animal pot ser tot un desafiament i realitzar la compra pot tornar-se una tasca molt complicada.

De la Idea a la Innovació

La idea de Lucy Veg va sorgir de l’experiència personal del seu fundador. Martins, llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Politècnica de València, va adoptar juntament amb la seua parella l’estil de vida vegà fa sis anys. Aquesta decisió va transformar no sols la seua alimentació, sinó també la seua relació amb l’entorn. Per a ell, el veganisme és una extensió dels seus valors personals, una decisió ètica que impacta no sols en la seua salut, sinó en el seu compromís amb la sostenibilitat i el respecte pels animals.

Martins ens ha explicat com les etiquetes, molt sovint, són confuses i la terminologia que s’empra complexa, la tasca de revisar ingredients d’un en un pot complicar i eternitzar el procés de compra per a tots aquells que busquen evitar consumir productes amb ingredients d’origen animal, i especialment, si li sumes alguna al·lèrgia o intolerància alimentària. Tal com ens compta, és complicat memoritzar tots els números E (additius) i conéixer el seu origen. Cada ingredient o additiu pot tindre molts sinònims que no coneixem. Per exemple, ingredients com la ‘caseïna’, una proteïna de la llet, o l’àcid esteàric, que pot derivar d’animals, solen aparéixer en productes d’ús comú sense una explicació clara. Aquestes etiquetes ambigües dificulten als vegans saber si un producte és realment apte, una dificultat que Lucy Veg resol en fer aquest procés d’identificació senzill i transparent. És cert que és més fàcil reconéixer els productes que porten els segells oficials que certifiquen que un producte és apte per a vegans, com per exemple V-label o The Vegan Society, però encara existeixen molts productes en el mercat que per diferents raons no certifiquen els seus productes, encara que també siguen aptes per a vegans. Lucy Veg ens ajudarà a identificar aquests productes.

D’aquesta frustració, experimentada en el seu dia a dia, va nàixer Lucy Veg, una aplicació creada per a ajudar les persones a identificar de manera senzilla productes vegans i altres opcions compatibles amb les seues necessitats alimentàries específiques de manera ràpida i senzilla. En aquesta primera versió, que està disponible des de l’1 de novembre, dia Mundial del Veganisme, els usuaris podran escanejar codis de barres de productes alimentaris i obtindre informació clara sobre la seua composició: quins ingredients i additius són aptes per a vegans, les certificacions oficials i els llocs on es poden comprar, tant en botigues físiques com en línia. A més, Lucy Veg té una funció col·laborativa que permet als usuaris afegir nous productes o corregir informació existent, fent que la base de dades cresca i beneficie a tota la comunitat. L’aplicació també compta amb una secció d’exploració, on es poden descobrir nous productes aptes sense necessitat d’escanejar codis. A més, encara que està dissenyada per i per a vegans, Lucy Veg també resulta útil per a persones amb intoleràncies alimentàries com l’ou, la llet o productes de la mar, i fins i tot per a aquells que busquen evitar additius derivats d’insectes, com la cochinilla (E120).

Martins també ens ha parlat de les seues idees per a incorporar futures funcionalitats com a filtres més avançats que inclouran productes cosmètics o informació sobre al·lèrgies, encara que això dependrà del que les valoracions i necessitats dels usuaris. De moment, la primera versió de Lucy Veg ha sigut dissenyada basant-se en el que s’ha considerat essencial, encara que el seu creador està compromés a continuar escoltant i adaptant l’app a les necessitats reals de la comunitat vegana i ens recorda que cada nou comentari i suggeriment els ajudarà a millorar l’experiència i a afegir funcionalitats realment útils. Assegura que aquest és només el començament i que està emocionat per descobrir cap a on els portarà l’aventura que han iniciat.

La història darrere del nom

El nom de l’aplicació és una picada d’ullet a l’australopithecus afarensis de 3,5 milions d’anys d’antiguitat trobat a Etiòpia i, batejat com Lucy, perquè en el moment de la troballa a la ràdio sonava Lucy in the Sky with Diamonds del grup The Beatles. Lucy, com els altres membres de la seua espècie, basava la seua dieta principalment en fruits rics en sucres, llavors, arrels, tubercles o escorces. La famosa ‘baula perduda’ va transformar el nostre coneixement de l’evolució humana i Martins inspirat pel seu llegat li fa el seu xicotet homenatge al nostre avantpassat ‘vegà’.

Suport des de la innovació local

El projecte guanyà impuls en ser seleccionat per a participar en els programes d’acceleració de la setena edició de Col·lab, una iniciativa del centre d’innovació Las Naves, impulsat per l’Ajuntament de València dissenyada per a promoure projectes amb un triple impacte positiu: social, mediambiental i econòmic, i centrats en aportar solucions als reptes del marc estratègic d’innovació urbana Missions València 2030. Aquest entorn motivador i de suport emprenedor va permetre a Martins avançar en el desenvolupament de l’aplicació, crear la primera versió per a validacions i enfortir la seua presència en xarxes socials.

Participar en el programa d’acceleració Col·lab va ser una experiència clau per al desenvolupament de Lucy Veg, però el camí no va estar exempt de desafiaments, ens explica Martins. Ser un emprenedor en solitari té els seus avantatges, com la flexibilitat per a fer canvis ràpids, però també pot ser molt difícil, sobretot al principi, quan no reps un feedback extern immediat i no veus clarament els resultats del teu treball. Per a trobar les forces necessàries per a seguir avant, em vaig recolzar en la meua família, amics i el meu entorn pròxim, recordant sempre la raó principal per la qual vaig començar aquest projecte.

Un Futur Sostenible a València

La startup no podria estar en un millor lloc per a créixer. València està posicionant-se com una ciutat líder en sostenibilitat gràcies a la Missió Climàtica València 2030, a més, ha sigut seleccionada dins de la missió europea de ciutats intel·ligents i climàticament neutres, en línia amb els seus projectes prioritaris com a Capital Verda Europea 2024. Utilitzar Lucy Veg no sols beneficia als usuaris vegans, sinó que també contribueix a reduir la petjada de carboni en fomentar la compra de productes més sostenibles. En optar per alternatives veganes, els consumidors donen suport a pràctiques que redueixen l’explotació animal i disminueixen les emissions associades a la producció de productes d’origen animal. S’estima que una sola persona que adopta una dieta vegana durant un any pot estalviar fins a 1,5 milions de litres d’aigua, la qual cosa equival a més de 6000 dutxes de 8 minuts. També pot evitar l’ús de quasi 6000 metres quadrats de terreny, una àrea de la grandària d’un camp de futbol. A més, una dieta vegana pot reduir les emissions de CO₂ en més de 1,5 tones, l’equivalent a conduir més de 5.000 quilòmetres en un cotxe. Per si no fos suficient, una sola persona pot salvar la vida de més de 100 animals cada any.

Xicotetes accions per a grans canvis

Abans d’acomiadar-nos li preguntem a Martins, si creu que algun dia el veganisme podria convertir-se en una norma global, i la seua resposta és optimista: Encara que seria ideal que tothom es tornara vegà, fins i tot els xicotets canvis importen. Cada vegada que tries un producte vegà, estàs contribuint a reduir la demanda de productes d’origen animal, disminuint la pressió sobre els nostres recursos naturals i el medi ambient. De fet, la indústria càrnica i làctia genera més emissions de gasos d’efecte d’hivernacle que tot el sector del transport mundial, segons dades de la FAO. Així que, encara que no pugues ser 100% vegà, cada elecció basada en plantes compta i marca una gran diferència.

Aquest jove emprenedor emfatitza que el canvi no ha de ser immediat ni absolut, sinó progressiu i conscient. Es tracta d’avançar, pas a pas, cap a un model més sostenible. Ningú és perfecte, però si cada persona fera un xicotet esforç per canviar un o dos hàbits, l’impacte col·lectiu seria enorme. I ens convida a replantejar-nos com les nostres decisions quotidianes, per xicotetes que semblen, tenen el poder de transformar no sols la nostra salut, sinó també la del planeta.

T’animes a provar?

Si eres d’eixes persones que porta temps pensant a fer-se vegà però no sap per on començar, ara tens l’oportunitat perfecta per a fer el primer pas. Com a propòsit d’Any Nou, Martins et suggereix participar en l’esdeveniment Veganuary, una iniciativa global dissenyada per a explorar el veganisme durant un mes. La inscripció és completament gratuïta, i els qui s’apunten rebran materials útils com a receptes, recursos pràctics i consells per a fer la transició més senzilla i motivadora. I si ho fas res millor que tindre a Lucy Veg com la teua aliada en aquest viatge, ajudant-te a descobrir productes vegans, planificar els teus menjars i connectar amb una comunitat que comparteix les teues inquietuds.

Feix de gener el començament d’un canvi positiu per a tu i per al planeta!

Si vols més informació pots visitar:

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend