Projectes verds

7 gen. 2017

De boires i joves que conreen bolets

Resetea un producte que usa el marro del cafè per fer créixer diferents espècies de fongs comestibles. T’expliquem com funciona i com aconseguir el teu kit de conreu de bolets domèstics. A més, darrere d’aquesta empresa hi ha el "Projecte Boletus" en què joves en situació d’abandonament escolar conreen fongs amb un gran èxit.

Hui us explique com conrear bolets a casa gràcies a l’empresa Resetea que ha llançat al mercat un kit de conreu de bolets comestibles tan senzill que únicament cal posar-lo a remull i esperar. Les espores dels bolets estan mesclades amb el marro del cafè que esdevé un residu d’allò més abundant i que des de Resetea han sabut aprofitar. I és que les restes del café són el substrat per al creixement fongs.

KITFes clic per accedir a web de Resetea

Però, si és tan senzill, de què anem a parlar? Què us sembla si us dic que darrere d’aquest projecte hi ha un grup d’adolescents catalans en risc d’abandonament escolar? Pues bé, us ho explique un poc millor!

Una boira tan espessa que sols ens deixava beure vi

Fa unes poques setmanes vaig visitar Castella i Lleó amb la fi de gaudir de tot el que ofereix, des de ciutats tranquil·les fins la natura i els llops però la boira ens va fer pressa dels bars i les bodegues. Com visitar un espai natural si no veus a més de 50 metres? I així vaig acabar en una bodega de Toro on venien aquestos kits de conreu de bolets i la curiositat va començar a fer-me de les seues.

Article recomanat: Noves espècies de fongs al territori valencià

En arribar a casa vaig xafardejar les xarxes socials i la web de Resetea en què donen informació sobre els preus dels productes, les ofertes i fins i tot venda online (vaig haver d’encarregar el meu kit). I així vaig descobrir que l’empresa col·labora amb un grup de joves en risc d’abandonament escolar.

Uns dies després i ja de tornada de les vacances vaig rebre el kit en casa i em vaig a posar en mode boletaire. Per començar, us diré que la caixa porta una data indicada de consum recomanat i no cal usar-la immediatament però jo no em vaig poder aguantar! Vaig triar la zona més fresca i ventilada de la casa; el balcó, però teniu cura amb els vostres perquè no li ha de incidir el sol directament (el meu balcó queda al pati de llums).

Així elaboren i funciona el kit. A través d’un residu contaminant com és el marro de cafè podem conrear bolets en casa

Si no vas a usar-lo prompte, pots guardar el kit a la nevera perquè el fong entre en latència. Sent optimistes, pots collir 1 kg de bolets, però recorda que són éssers vius i fan el que volen. Seguim! El primer que has de fer és treure la bossa que conté el marro del cafè de la caixa i fer-li un parell de talls en creu. Després, submergir-la durant 24 hores en aigua freda sols cal tornar a posar la bossa en la caixa i polvoritzar aigua 3 vegades al dia per simular una humitat relativa alta. Passades les primeres dues setmanes començaran a fructificar les primeres setes. Si la bossa no s’enfonsa en l’aigua posa-li alguna cosa de pes damunt i procura que el kit es trobe entre 16 i 21 C.

Arriba el moment de la collita! O no… Com decidir?

El moment de tallar els bolets és una decisió que hauràs de prendre tu mateix. No esperes fins que els bolets siguen molt grans ja que el seu sabor i textura empitjoren. Segons la informació de Resetea, el moment just en què s’haurien tallar els bolets és just abans que corben seus barrets cap amunt i comencin a expulsar les espores. Si veus que hi ha un polsim blanc al voltant del teu kit (espores) afanya’t a tallar-les!

El monstruo de las setas 2Versió del kit d’autoconreu per als menuts de la casa

Ja tenia preparada la navalla d’Albacete que José Fajardo em va “regalar” (les navalles no es regalen exactament perquè dóna mala sort, has de pagar uns cèntims simbòlics) però en Resetea et recomanen que talles amb la mà tot el ramell de bolets aplicant un poc de torsió. Assegura’t d’eliminar totes les restes de bolets que queden adherides al substrat abans de posar-lo a fructificar per a la segona collita. I a la nevera! Què fer després amb elles ja és cosa teua. Et deixe aquest enllaç de El Comidista perquè t’inspires. Hi ha des d’arrossos, carn, peix a cremes i fins i tot flam de bolets!

Però si pensaves que ja havies acabat t’equivoques perquè el kit es pot usar fins 3 vegades! La segona vegada farem servir els mateixos talls que hem fet a la part frontal de la bossa però, si volem una tercera fructificació haurem de tallar l’altra banda de la bossa.

El Projecte Boletus i la motivació dels joves

El Projecte Boletus ha estat desenvolupat pel UEC El Castell en Figueres on s’atén a alumnes d’edats entre els 14 i els 18 anys. Davant la necessitat de motivar uns alumnes amb poques raons per a seguir estudiant se’ls va ensenyar a conrear bolets ostra i shiitake per a la seua posterior comercialització. El paper de Resetea consisteix assessorar tècnica i logísticament el conreu de les diferents espècies de bolets i la posada en marxa del projecte.

projecte boletus 23Imatges del Facebook de “Projecte Boletus”

Els beneficis generats per la venda dels productes del “Projecte Boletus” es destinen a finançar les activitats extra escolars amb els alumnes i els esmorzars diaris. Però no tots els alumnes es dediquen al mateix ja que a UEC El Castell es conreen gírgoles i verdures amb alumnes de diferents instituts de la comarca de l’Alt Empordà.

Espere que t’haja agradat el que hui t’he contat! Al menys, jo m’ho he passat d’allò més bé. I tot per un poc de boira!

Etiquetes
Col·laboradora del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic
Exagere sempre que puc i m'agrada empapussar els meus amics i família. Admire les coses o animals que volen excepte a E.T, que em fa por.
extern Signatura Espores
Send this to a friend