Usar i plantar: paper que germina

Imatge del Facebook de Sheedo

Us presentem dues iniciatives ben semblants que han revolucionat la industria del paper en afegir llavors a la seua producció. Ara, el periòdic nipó Mainichi Shimbun ja no esdevé fem sinó plantes. T’agradaria poder conrear les teues invitacions de boda? És possible gràcies a l’empresa Sheedo. T’ho contem millor!

El Mainichi Shimbun és un veterà diari japonès que va llançar en el rotatiu imprès en paper biodegradable i amb tinta digital, però a més, va incorporar llavors a la pasta de paper! Amb aquesta iniciativa els lectors poden donar un segon ús a cada exemplar una vegada l’han llegit.

En comptes de llençar-lo al fem els lectors poden plantar trossos de les fulles en tests i esperar que broten les plantes. La idea va ser concebuda per Dentsu, una de les agències de publicitat més grans del Japó. El diari verd no és la primera iniciativa sostenible empreses pel diari japonès. El seu compromís amb la protecció del medi ambient és ja ben conegut gràcies a una campanya de publicitat prèvia relativa a donacions d’aigua a a les poblacions que pateixen de set.

Però, no cal anar fins Japó! Us presentem Sheedo, una empresa que va inventar el concepte “usar i plantar” com a resposta a la gran pressió ambiental que les industries papereres exerceixen sobre el medi ambient. Van aconseguir substituir la cel·lulosa pel cotó residual, les màquines per les persones i els químics per les llavors.

12994552 199539940429596 5743310478671983612 nEquip de Sheedo

Quatre són els joves que van arrancar aquesta empresa. Es van conèixer en el Grau en Lideratge Emprenedor i Innovació de la Universitat de Mondragón. Gonzalo Mestre, Gala Freixa, Carles de Sandoval, Francisco Solano i Glòria Gubianas volien fer espardenyes artesanals amb etiquetes que es poguessen plantar però cap opció els va convèncer.

Així, el seu rumb empresarial va canviar i van crear Sheedo, un paper sobre el qual es pot escriure, imprimir i fer tot el que es fa amb qualsevol altre tipus de paper però amb la diferència que aquest no esdevé un residu sinó unes poques plantes. A més, l’empresa pot fabricar tot tipus de formats com targetes de visita, postals o etiquetes.

13346919 235298950187028 5361470850744237472 nElaboració del paper de forma artesanal. Imatge de Sheedo

16508045 363126440737611 292334572888440872 nTargetes que germinen

Un dels obstacles que van haver de fer front és la falta de mecanització en la producció d’aquest tipus de paper. Van buscar per tot Espanya molins capaços de fabricar-lo fins que van donar amb un a Girona. Amb aquest problema resolt passaren a triar el tipus de llavor, una feina difícil ja que havia de ser prou menuda com per incorporar-se al paper i que es pogués imprimir sobre ell.

Però la problemàtica no acaba ací! Durant la producció del paper la pasta ha d’estar mullada la qual cosa podia activar la germinació de les llavors. Per tant, la llavor havia de poder mullar-se sense brotar. Després de mirar molts llibres i fer moltes proves van trobar la llavor perfecta, la de camamil·la.

02H40623Camamil·la

Però les llavors creixien i morien molt ràpidament així que la botànica va tornar a donar-los la solució: la planta necessitava nutrients ja que el cotó del paper no era suficient per mantenir-la amb vida. Afortunadament la solució era senzilla, sols calia afegir un poc de terra sobre el paper i a germinar s’ha dit!

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és 1807_3984.png

Etiquetes
Col·laboradora del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic
Exagere sempre que puc i m'agrada empapussar els meus amics i família. Admire les coses o animals que volen excepte a E.T, que em fa por.
extern Signatura Espores
Send this to a friend