Projectes verds

9 març 2017

Conreant en igualtat

L'horta d'Alboraia com a punt de trobada i participació entre els xiquets d'un centre d'acolliment i la resta de residents del poble valencià. Aquesta és la proposta Menuts del món on el Jardí Botànic de la Universitat de València també posarà la seua pròpia llavor.

Alboraia, aqueix lloc on la brisa fa olor a terra i mar al mateix temps, on el llauro és el personatge autòcton per excel·lència i on resideix el cor de l’horta valenciana, ha inspirat un projecte social amb xiquets d’allò més verd. Conreant en igualtat, una iniciativa que pretén educar en igualtat a través dels horts comunitaris.

nubia equipo

El projecte, que es desenvoluparà al llarg del 2017, està coordinat per la ONGD Menuts del món, i Nubia Forero, especialista en drets de la infància i coordinadora de projectes de sensibilització, en col·laboració amb el Centre d’Acolliment i Recepció de Menors Les Palmeres i l’Ajuntament d’Alboraia. A més està finançat per la “Fundación Alcampo por la Juventud de Francia”.

15326383 10154826396402612 2537475299669125217 n

L’objectiu és connectar dos tipus d’infància amb necessitats diferents però amb els mateixos drets, la dels menuts amb i sense família. Així, 50 xiquets, xiquetes i joves del Centre d’Acolliment Les Palmeres, on està situat l’hort, i la resta de menors que viuen en aquest poble de València, treballaran junts a través d’aquesta experiència directa amb el medi ambient i les seues cures.

ninos huerta

Tot açò per a despertar en ells relacions igualitàries basades en el respecte, la llibertat d’expressió i la tolerància, sense distinció de sexe, raça i llengua, i evitant la promoció de la violència o l’exclusió, però a més inspirar iniciatives similars en altres llocs del territori. De forma paral·lela es realitzaran també diferents activitats relacionades amb les bones pràctiques mediambientals, el comerç just o l’art, entre altres. Una bona manera de connectar als més nens amb la natura on el Jardí Botànic no podia faltar.

Aprenent a ser llauro al Botànic

Portar una horta pot ser una experiència d’allò més gratificant, el contacte amb la terra, la satisfacció de veure créixer les llavors que has plantat i després poder arreplegar i menjar-te els teus propis fruits, a més de passar temps a l’aire lliure. Però també pot arribar a ser frustrant si no tens uns coneixements bàsics necessaris. Què plante en cada temporada? per què s’està morint la meua tomaquera? quan toca recol·lectar? Molts són els dubtes que poden sorgir quan mai has treballat l’horta!

237 3133

20170304 122022

És per açò que el Jardí Botànic ha volgut sumar-se a aquest projecte oferint assessorament als xiquets i xiquetes participants, perquè es convertisquen en tots uns experts agricultors. I que millor manera d’aprendre que treballant directament amb les nostres jardineres Ana Fernández i Carmen Latorre en la xicoteta horta del Botànic. Així, dissabte passat 4 de març va tenir lloc una jornada formativa en el Jardí on un primer grup de xiquets i xiquetes va poder tacar-se la mans de terra a través d’un taller pràctic d’horticultura.

ARASI

20170304 121821 1

Visitarrn la zona de compostatge, feren llavorers de tomaqueres, plantaren i recol·lectaren hortalisses, apreneren a fer cavallons i, en definitiva, com funciona una horta com la nostra, amb cultius de temporada i autòctons, per a ajudar a preservar la nostra agrodiversitat. I per a acabar, van poder descobrir tots els secrets que tanca el Jardí a través d’una visita guiada de la mà del Gabinet de Didàctica. Tota una experiència que esperem que els servisca de gran ajuda i que puga repetir-se prompte.

20170304 122923

Mentrestant, sempre podran consultar els consells que Carmen ens dóna mes a mes en espores a través del seu racó d’articles sobre l’horta. I tu, t’animes a participar d’aquest projecte solidari? Fes-te voluntari en Menuts del món!

Més informació del projecte Cultivando en igualdad:
Menuts del món

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend