Xarrades llampec de botànica: vídeos docents d’alumnes per a alumnes

portada

Motivada pel creixent desinterés de l'alumnat per la falta de vocacions botàniques a la carrera de biologia, marcada per una clara visió zoocéntrica, Belen Albertos, professora de botànica a la Universitat de València, va començar a buscar noves estratègies d'aprenentatge, més dinàmiques i estimulants, per a aconseguir fomentar l'interés dels seus alumnes pel món de les plantes i fer-los conscients de la seua importància per a l'equilibri ambiental. Ara ens presenta a espores.org els resultats: uns vídeos creats per alumnes que espera puguen ajudar a conéixer i apreciar la biodiversitat vegetal i es convertisquen en útils eines d'aprenentatge, tant per als seus alumnes com per a les noves generacions d'estudiants.

El món de les plantes és fascinant. Si no hi ha més gent que estiga d’acord amb aquesta afirmació, és perquè encara és un món desconegut per a molts. Però fins i tot per a aquells que no comparteixen aquesta fascinació i sí que es veuen atrets pels animals, les seues vides, com les de tots, estan més condicionades per les plantes que per qualsevol altre ésser viu.

Podria el món funcionar sense café o te? Val la pena la vida sense xocolate? Des del que mengem, a les matèries primeres amb les quals ens vestim o construïm el nostre món; des de les substàncies amb les quals ens tractem, a les què ens aporten qualitat de vida. Tota la nostra vida està envoltada de plantes i ningú escapa si més no 24h de la seua companyia.

Malgrat ser una titulació molt vocacional, la majoria dels estudiants de Biologia o Ciències Ambientals continuen triant el grau motivats més per la seua fascinació pels animals que per les plantes. Com a docent de botànica en els primers cursos d’aqueixes titulacions a la Universitat de València, és un dels meus objectius lluitar contra aqueixa tendència i mostrar als meus alumnes l’esplendor del món vegetal. Però des d’una tarima és més fàcil transmetre conceptes que passions i no tots els bons professors són éssers carismàtics. Cadascun tenim les nostres habilitats i debilitats.

Després de passar per diverses accions formatives com a docent i de parlar amb alguns companys de les seues experiències, vaig decidir posar en marxa una activitat amb els meus alumnes que poguera ajudar-me a estimular el seu interés i salpebrar les meues classes amb el resultat. L’activitat combina elements que havia provat per separat en diferents assignatures, com l’Aula Inversa en seminaris (que siguen els alumnes els expliquen als seus companys un determinat tema) i la incorporació de vídeos curts a les classes magistrals per a refrescar l’atenció dels estudiants. Vaig voler aprofitar també que, a més de la seua presència constant en les nostres vides, en la banqueta de les plantes hi ha nombroses estreles amb poders sorprenents que poden funcionar com a reclam per a atraure l’atenció d’aquells que encara no han vist la llum (verd, per descomptat).

L’activitat consisteix en el fet que els estudiants elaboren vídeos de 3 minuts de duració sobre una planta (generalment una espècie, però a vegades tot un gènere), d’una llista que se’ls proporciona. La llista conté plantes emblemàtiques per les seues propietats, per la seua història evolutiva o per la seua morfologia. Parteixen d’un exemple elaborat pel professor i tenen instruccions tècniques de com elaborar els vídeos de manera senzilla. Els vídeos resultants, a més de quedar disponibles per a tota la classe, passen a ser material docent que incorpore a les meues presentacions, amb el qual introduïsc determinats temes o exemplifique conceptes que s’expliquen en classe, fent als estudiants partícips de la docència de l’assignatura.

Òbviament, els resultats són dispars i no tots els vídeos arriben a ser aptes per a la docència, però alguns resulten molt interessants i realment valuosos com a recurs didàctic. Espere que us agraden alguns que he triat.

Video elaborat per Carmen Amarfil de la Fuente Muñoz, Zaira Lledó Garrido i Miranda Vila Perales, alumnes de l’assignatura de Botànica de 2n de Biologia de la Universitat de València.
Video elaborat per María Perez Machancoses, Vanessa Elena Rosu, i Daniel Sabater Saborit, alumnes de l’assignatura de Botànica de 2n de Biologia de la Universitat de València.
Video elaborat per Miriam Dasi Gil, Ricardo Valle Calonge i Jaime Vendrell Sales, alumnes de l’assignatura de botànica de 2n curs de Biologia de la Universitat de València.
Vídeo elaborat per Laia Bermúdez Illana, Borja Puchol Fores i Silvia Salvador Guerrero, alumnes de l’assignatura de Botànica de 2n de Biologia de la Universitat de València.
Video elaborat per Laia Molinero Domingo i Claudia Villaba Pita, alumnes de l’assignatura de Botànica de 2n de Biologia de la Universitat de València.
Etiquetes
Professora de Botànica a la Universitat de València
Les plantes em donen menjar, literalment i figuradament com no les vaig a voler! Faig calceta i, si valores la teua vida, no em preguntes res quan estic comptant punts. En els viatges sempre porte les meues aquarel·les, lectura, punt i música antiga.
extern Signatura Espores
Send this to a friend