Plantes

11 nov. 2014

Una d’orquídies

Aquest cap de setmana el Jardí Botànic ha estat farcit d'orquídies gràcies a l'OVAL. Xerrades, consells, exposicions, molts colors i formes impossibles. Dos dies per aprendre i per compartir l'amor per aquestes flors.

L’OVAL (Orquidiòfils Valencians, amb seu al Jardí mateix) és una associació sense ànim de lucre que organitza tot tipus d’activitats relacionades amb les orquídies i que aglutina els valencians que comparteixen aquesta afició. Si t’agraden les orquídies pots fer-te soci, tens tota la informació a la pàgina web i a més, si l’afició va més enllà, pots fer ús de la biblioteca especialitzada del OVAL.

oval expo
Exposició d’orquídies al Jardí Botànic. Imatge de la web d’OVAL

Posat que em après molt sobre com cuidar d’aquestes flors tan sofisticades, esbossarem consells bàsics per mantenir vives les nostres orquídies. Però no abandonem la idea que s’inicieu en l’amor per les orquídies. Qui necessita quadres si podem decorar amb orquídies?

Orquídies al balcó

Les orquídies, generalment, no suporten la llum directa en estiu per això cal amagar-les darrere d’una cortineta però ara, a la tardor i al hivern, pots deixar-les un temps a l’exterior, lluir-les davant dels veïns i vianants i quan el sol es retire tornar-les a ocultar.

guirnaldas

Imatge de FlickR

Pel que fa a la temperatura cal tenir en compte que algunes espècies necessiten diferències tèrmiques entre el dia i la nit de 10ºC per florir, per això, per la nit, també és un bon moment per deixar-les fora o obrir les finestres perquè la casa es refresque.

Si el que volem és matar una orquídia haurem de regar-la molt, però com no és un comportament que ens agrade, us recomanem que deixeu els tests sobre grava humida i junteu tots els test perquè es cree així, un microclima. En qualsevol cas, no tots els gèneres requereixen el mateix règim de reg, ni la mateixa quantitat d’aigua, així que informa’t bé de quina és l’orquídia que vols cuidar.

Què sabíem ja?

No farem un llistat de gèneres perquè pot ser tediós per als qui s’acaben d’iniciar però si vols saber més, fes clic ací i podràs accedir a la pàgina on, Infojardin t’explica, per gèneres, els requeriments d’aigua de les orquídies. També a Espores hem parlat ja de les orquídies.

24795b9d45550d61cc9f6bee7a09a629 M

Imatge de l’article escrit per Ángel Sanchis en col.laboració amb Antonio Iborra, col.laboradors al manteniment del hivernacle d’exhibició d’orquídies del Jardí Botànic de la Universitat de València

Hem viatjar a l’orquidiari de Singapur i hem fet un recorregut per la vessant més artística de les orquídies.

Orquídies al camp

Si d’alguna cosa poden presumir les orquídies és de la varietat de les formes de la flor i de l’originalitat. Una orquídia amb distribució mediterrània que té el label en forma de persona. Sí, Orchis anthropophora (L.) Allioni.

Orquidia persona

Orchis anthropophora (L.) Allioni. Imatge de FlickR

Altres són les orquídies que poblen el nostre territori, l’orquídia gegant o mosques grosses, viu als marges dels pinars i garrigues, sovint a les vores dels camins i floreix al febrer i març. Ens deixa gaudir d’un color lila o roig. Anacamptis pyramidalis ( L.) L. C. M. Richard és una de les orquídies més fàcil de trobar perquè les seues flors s’agrupen en una inflorescència blanca visible entre maig i juliol.

Piramidal

Anacamptis pyramidalis ( L.) L. C. M. Richard. Imatge de FlickR

No podem dir res massa nou a Espores sobre les orquídies. Hem parlat d’elles des de molts punts de vista, potser siga el moment de canviar la perspectiva i deixar de mirar les orquídies del veí per tindre les teues pròpies. Admirar-les no sempre és suficient, alguna cosa tenen que ens atrau i en enganxa.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend