Suculent jardí (I)
Guia de Jardín segueix amb els seus consells perquè el nostre lloc més volgut de la casa, siga una gran extensió de terra o una xicoteta balconada, aquell en el qual treballem més a gust i gaudim més a l'aire lliure, lluïsca cada vegada millor. Avui els toca a les plantes crasses. Aprèn una mica més de com incorporar-les al teu espai verd.
Les suculentes són un grup de plantes que la seua principal característica és que emmagatzemen gran quantitat d’aigua en les seues tiges o fulles. Existeix una enorme quantitat d’espècies diferents i cada dia són més populars. Encara que en principi puguen semblar una mica rígides resulten molt atractives per les seues formes i colors. És molt habitual trobar-les a la venda en tests xicotets, com a plantes de col·lecció, però amb les cures oportunes es converteixen en plantes de grandària considerable que igual pots conrear en contenidors com en el sòl del jardí.
Graptopetalum paraguayense
Reconec que no sempre em van agradar, va ser la necessitat de plantar alguna cosa molt resistent a la sequera el que em va impulsar a treballar amb elles. Vaig plantar un atzavara en una zona del jardí on no aconseguia regar prou i quan va créixer va resultar una planta espectacular, una escultura viva que es va convertir en punt focal del jardí… i sense quasi reg!
Agave attenuata en la rocalla del nostre jardí
Les suculentes són protagonistes dels més bells xerojardins, o jardins de baix reg. La xerojardineria es va desenvolupar a Estats Units després de la tremenda sequera que va patir l’estat de Califòrnia durant la dècada de 1970, i l’escassetat d’aigua en el nostre país ha fet que també ací estiga cada vegada més estesa. La paisatgista Debra Lee Baldwin és una de les grans expertes en aquest tipus de plantes i el seu jardí de San Diego (Califòrnia), un dels més sorprenents jardins de cactus i suculentes del món.
Les suculentes reben també el nom de plantes crasses o carnoses, perquè les seues fulles són gruixudes i molt sucoses. El nombre de famílies que s’engloba dins d’aquest tipus és molt gran: Agavaceae, Aizoaceae, Crassulaceae, Euphorbiaceae i en Wikipedia pots trobar una taula de les principals, amb els seus noms científics i les espècies que les componen. El més habitual és conèixer-les com a atzavares, eufòrbies, cactus, etc., i és important identificar cada planta per a saber quines cures requereix. Al principi pot semblar complicat, però amb temps i pràctica s’arriben a conèixer moltes, o almenys les que un té.
Flor de Kalanchoe pumila
Esqueix i fulla
Les plantes suculentes són molt fàcils de conrear, però com hem dit cal conèixer-les. Les seues reserves d’aigua els permeten suportar llargs períodes de sequera i si eres dels qui s’obliden regar les plantes, amb elles no vas a tenir problemes, sempre que no t’oblides durant mesos. Amb el sòl apropiat, molta llum solar i una mica de reg, l’èxit està garantit. També són fàcils de reproduir i aconseguir noves plantes en poc temps.
Sòl
Les suculentes no suporten tenir les arrels entollades durant dies, es podreixen si estan banyades molt temps. Açò significa que el substrat ideal per a elles ha de ser airejat i drenar bé per a eliminar amb facilitat l’aigua sobrant del reg.En línies generals podem dir que les suculentes prefereixen viure a l’exterior i rebre la llum solar directa, sempre que estiguen ben regades. Així i tot, els esqueixos, les plantes joves o les que pateixen estrès hídric (falta de reg) es poden cremar si reben els rajos directes del sol i convé tenir-les una mica protegides per una ombra difusa: sota un arbre o altres arbustos. La meua experiència amb suculentes dins de casa no és molt bona, però hi ha qui aconsegueix conrear-les prop d’una finestra amb molta llum.
Haworthia fasciata
Un substrat argilenc, per exemple, no és adequat per a aquestes plantes. Si el sòl del jardí té excés d’argila, convé afegir arena i una mica de matèria orgànica. En cas de conrear-les en tests, existeixen en el mercat substrats específics per a elles, encara que sempre està l’alternativa de preparar-los a casa barrejant arena de riu (fina i gruixuda) amb matèria orgànica i perlita. Convé omplir el fons del test amb 1 cm de grava.
Reg
Les suculentes no necessiten ser regades sovint, però necessiten aigua, així que el reg depèn del clima i de l’estació. El convenient és regar quan el substrat estiga completament sec inundant el test (fins que isca aigua per a baix). Durant els períodes càlids i secs farà falta regar més sovint i a l’hivern, amb pluja o humitat, pot ser que no necessites regar en absolut.
Sempre he llegit i he pogut comprovar per mi mateixa que és millor quedar-se curt que regar massa. Les suculentes es recuperen més fàcilment de la falta d’aigua que de l’excés.
Kalanchoe thyrsiflora
Siempreviva
Temperatura
A les suculentes no els agrada el fred i excepte unes quantes espècies molt rústiques, no suporten les gelades. No s’han de plantar en el jardí si cada hivern el termòmetre arriba als 0ºC. Si fóra així, el recomanable és conrear-les en tests i ficar-les dins de casa durant els mesos freds, o triar espècies tolerants al fred com sedums, semprevives i algunes iuques.
Decorar amb plantes suculentes
El meu gust per aquest tipus de plantes ha passat d’un extrem a l’altre i confesse que després del bon resultat d’aquell primer atzavara del jardí, m’he tornat fan absoluta de les suculentes, les plante en qualsevol tros de terra que veig nu o en els tests que es queden buits.
Una composició de suculentes en contenidor
Suculentes en una zona sense reg del jardí
El valor ornamental d’aquestes plantes no solament està en les seues flors, realment no totes tenen flors espectaculars, sinó en les seues formes i colors. Hi ha suculentes verdes, grises, blaves, rosades, porpra, algunes tenen forma de roseta, unes altres d’arbust, i n’hi ha que pengen. En la següent imatge us mostre una composició que vaig fer amb unes quantes plantetes que em van agradar.
I en el jardí també faig combinacions amb diverses plantes. Com millor queden és plantant grups que contrasten en formes i textures o es complementen pel color, almenys així és com m’agrada a mi. Així que espere haver-te convençut, i t’anime a experimentar sense por amb suculentes, perquè amb aquest tipus de plantes és molt més fàcil encertar que fallar.