Plantes

8 set. 2013

SABONOSES, LES PLANTES QUE ENS NETEGEN

Quines plantes s’han usat tradicionalment per a llavar? Quins són les seues propietats a l’hora d’elaborar sabons i xampús? Ens introduïm en la cosmètica més ecològica centrant especial atenció en les sabonoses, les plantes que des de fa centenars d’anys ens ajuden en la nostra neteja diària.

Molts de nosaltres podem pensar que el sabó és relativament recent, segurament perquè se’l relaciona amb la química, amb el desenvolupament científic o amb la producció industrial. Tot i això, les fonts historiogràfiques desvetlen que les civilitzacions antigues eren extremadament acurades amb la higiene personal i amb la netedat del cos, un costum que, també hem de dir, es va perdre durant l’Edat Mitjana. Així, mostren en clau de frescs, textos manuscrits o representacions artístiques com sumeris, fenicis, egipcis, romans, cèltics i àrabs van centrar una part important dels seus esforços a aconseguir productes per a endreçar-se. Evidentment, i com en tantes altres ocasions, la natura era el lloc idoni per a obtenir els elements necessaris per a fabricar aqueixos sabons i pràcticament tota la responsabilitat del procés de fabricació requeia en les plantes, les propietats de les quals eren l’origen de l’efectivitat, la textura i l’aroma del sabó.

 

La història del sabó comença fa milers d’anys, possiblement fa uns 3000, i en el procés de fabricació intervenien resines i olis vegetals, cendres i minerals. Per exemple, a Mesopotàmia es van trobar taules que explicaven com fer sabó bullint oli, potassi, resines i sal. Els fenicis fabricaven el seu sabó amb oli d’oliva, igual que romans i àrabs, i carbonat de sodi obtingut a partir de les cendres de plantes halòfiles procedents de les salines com les salicòrnies o la salsola (Salsola soda L.). D’altra banda, els egipcis es fregaven el cos amb una mescla de natró (obtingut dels llacs salats), terra de batà (argila que absorbeix matèries grasses) i tramussos picats, mentre que els celtes i germans es van centrar en la fabricació d’un sabó més fort a força de greix boví i cendra de bedoll.

 

4c3c6c0f277ft

 

Un dels casos més coneguts és el d’Alep, ciutat dominada antany pels fenicis i en actualitat territori sirià, els sabons del qual inclouen sosa càustica, oli d’oliva i oli de llorer, una recepta tradicional que segueix realitzant-se avui dia i que ha donat a Alep fama mundial. El mateix ocorre amb Marsella, els ungüents de la qual són més que coneguts. El secret? A més d’usar oli d’oliva, aigua del Mediterrani i sosa càustica provinent de cendres del llorer, els francesos afegien a la barreja herbes aromàtiques i oloroses com l’espígol o l’àloe que modificaven l’olor i el color i que permetien elaborar sabons més sofisticats.

 

alepo_jabon

experimento_jabon_liquido_disolucion

 

En el cas d’Espanya, Al Andalus es va convertir en el lloc perfecte perquè els àrabs engegaren les primeres almones (fàbriques de sabó) del món, ja que en la vall del Guadalquivir es trobava matèria primera de qualitat, moltes oliveres i importants aiguamolls. Alguns anys més tard aquest sabó originari d’Andalusia es coneixerà com a Sabó de Castella, destacant per la seua especial suavitat i l’ús de la qual s’estendrà per tota Europa. Ja en el segle XVIII el químic francés Nicolas Leblanc descobrirà un procés per a obtenir carbonat de sodi a partir de la sal del mar, abaratint i simplificant la producció d’insulsa i permetent produir sabó de forma il·limitada. A partir de llavors la història del sabó prendrà un nou rumb i les pastilles començaran a comercialitzar-se convertint-se en un element necessari d’ús quotidià.

 

jaboneros1

jabonera_pastillas

 

Saponaria, la reina de la neteja 

Però si en els sabons hem de destacar una planta és la saponaria. Saponin significa en llatí sabó, així que totes les plantes que trobem amb aquest nom tenen propietats que podem relacionar amb la neteja. Existeixen moltes varietats d’aquesta planta, i a Espanya trobem una de les espècies més importants de les saponarias, l’anomenada sabonera o sabó de la gitana (Saponaria officinalis) el comerç de la qual es va estendre per Europa al llarg del segle XVIII. En el continent americà trobem també la Quijalla saponaria, que s’empra per a fabricar l’escuma dels extintors.

 

saponaria_entera

saponaria_flor

 

Però, què és el que fa a la saponaria una planta especial? Durant la fotosíntesi obté unes molècules fetes amb una cadena de sucres i altres compostos com esteroides que es diuen saponines, les quals tenen un ampli rang d’activitats biològiques entre elles l’acció antiviral, anticancerígena, antitrombòtica, diürètica i antiinflamatòria. Però sobretot tenen una alta capacitat de formació d’escuma en solucions aquoses. Totes aquestes propietats fa que aquestes plantes siguen reconegudes com a plantes higièniques, pràcticament medicinals, i per tant idònies per a la fabricació de xampús, sabons, dentifricis i gels de bany. 

En termes botànics, la saponaria és una planta herbàcia perenne d’uns 60 centímetres d’altura amb tiges erectes, rizomes (tiges subterrànies), fulles lanceolades i flors rosades, violetes o blanques. Es coneixen una mica més d’una dotzena d’espècies originàries del sud d’Europa i el sud-est asiàtic, encara que és una planta molt fàcil de conrear, per açò podem trobar-la pràcticament a tot el món. No exigeix massa atenció i creix de forma silvestre en zones humides i camins propers als boscos. Únicament necessita una mica d’aigua i un sòl fresc, profund i sorrenc.

 

am_98266_3998605_629229

 

Respecte al seu ús, és d’allò més variat. La forma més senzilla per a extraure els efectes depuratius és picar les flors i rizomes i agitar-los en aigua. Açò generarà una important quantitat d’escuma i aquesta ja és un bon netejador. Per a altres accions més complexes com per exemple llavar la roba es recomana bullir durant deu minuts un litre d’aigua al que afegim entre 40 i 100 grams de rizomes i flors, i si el que volem és utilitzar-lo com a xampú podem donar-li un toc especial afegint a la mescla la mateixa quantitat de saponaria que de timó o cua de cavall, dues plantes que enforteixen el cabell.


Altres plantes cosmètiques

La saponaria és una de les plantes claus per a elaborar productes d’higiene personal per la seua alta capacitat per a crear escuma i netejar, però no és l’única. Existeixen moltes altres princeses en el regne de les plantes que donen als sabons i xampús propietats específiques com reconstituir la pell, reafirmar-la i hidratar-la o fer el nostre cabell més fort.

 

jabones_avena

 

Aquestes plantes substitueixen a alguns components químics nocius per a la pell o per al cabell. Saludables? Per descomptat, tant per a nosaltres com per al medi ambient, perquè no hem d’oblidar que la cosmètica natural i ecològica és font de bellesa i salut i ens ajuda a respectar el nostre entorn.

 

Una de les plantes amb major fama en el món de la saboneria és la civada, amb capacitat per a netejar i suavitzar la pell de tot el cos. Té un alt contingut de proteïnes i vitamines, a més de presentar propietats nutritives i hidratants molt interessants, la qual cosa fa que siga una planta recurrent en l’elaboració de xampús i màscares casolanes. Alguna cosa similar ocorre amb la calèndula, de gran acció suavitzant i descongestiva, indicada especialment per a dermatitis i pells sensibles. 

 

jabones2

En un rang similar es troben el timó i la camamilla. El primer és molt eficaç contra l’acne i s’usa per les seues propietats assecants davant infeccions i supuracions. Per la seua banda, la camamilla és rica en olis essencials i flavonoides, per la qual cosa està indicada per a pells sensibles i per a evitar irritacions. Altres sabons realitzats amb extracte de borratja o de Ginkgo biloba s’utilitzen com a fórmula antienvelliment. La primera combat la sequedat de la pell i la pèrdua d’elasticitat produïda pels anys, prevé les arrugues i enforteix les cèl·lules cutànies, i els bioflavonoides del segon bloquegen la gènesi de superòxid, un dels principals radicals lliures derivats de l’oxigen, per la qual cosa se li considera una planta antienvelliment.


Per últim, si parlem de cura capil·lar les ortigues es consideren reconstituents del cabell, a més de ser plantes anticalvície. La mel suavitza el cabell i els xampús de romaní ajuden a eliminar els seus agents patògens  i microorganismes. Fins i tot la menta s’utilitza per a neutralitzar l’efecte del greix, mentre que la sàlvia li dóna vigor i lluentor.

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend