Quina xufa!
Com encara queda estiu per davant i ens resistim a que la rutina ens furte el bon record de les vacances, hui parlem d’una planta molt vinculada al temps lliure i a l’estiu: Cyperus esculentus, la xufa! T'abellix una orxata ja?
El Gran Libro de la Horchata y la Chufa és l’obra dirigida pel professor de la Universitat de València José Miguel Soriano que es va proclamat guanyadora dels prestigiosos premis Gourmand World Cookbook Awards, considerats com els Oscar de la Gastronomia, en la categoria Best Non Alcoholic Book. El llibre forma part de la Col·lecció Clíniques de la Universitat de València i la seua edició va estar possible gràcies a la Fundació Lluís Alcanyís, al Consell Regulador de la D. O. Xufa de València i la Generalitat Valenciana.
You-tub d’assaig – El gran libro de la horchata y la chufa de Valencia
Aquesta obra conté tota la informació nutricional de la xufa, l’antropologia relativa i la història del conreu i ús d’aquesta planta i com no, un seguit de receptes!
Fer orxata a casa, fàcil!
Però, si hem de triar alguna recepta, en quedem amb l’orxata! I això faré, explicar-vos la recepta d’aquesta beguda. I és que fa poc més d’un any que vaig celebrar el meu aniversari fent jo mateixa l’orxata i els fartons i totes les vegades que he repetit ha estat un èxit! És senzill però un poc laboriós, per això és important que algú us ajude. Per començar, què necessitem?
Orxata
Pel que fa a les eines, necessitarem una batedora de got ben potent i dos coladors grans, una metàl·lic i l’altre de tela. També ampolles de vidre per refrigerar-la i un embut.
Una coseta que has de saber és que l’orxata casolana s’ha de consumir el mateix dia que la prepares, si la reserves més de 4 o 5 hores en la nevera començarà a fer olor d’ou bullit i a treure una capa semblant a la nata per damunt.
On comprar les xufes? Un kilogram de xufa ecològica val aproximadament 7 euros i tindràs 5 litres d’orxata. Personalment, la compre a granel en el carrer Albacete a la ciutat de València. Què més necessites? Posat que l’orxata es pràcticament aigua, et recomane que compres aigua mineral i la poses en la nevera el dia abans de fer l’orxata. Ah! També necessitaràs sucre, però això va al teu gust!
Trituradora amb filtre per a preparar orxata a casa
Fer orxata és tan fàcil com tindre els tubercles a remull amb aigua de l’aixeta durant 12 hores i canviar-los l’aigua cada 4 hores. Després, tenint en compte les proporcions de xufa i aigua que hem dit abans (1 kg de xufa per a 5 litres d’aigua) triturarem les xufes amb l’aigua. Poc a poc i colarem la farina que queda en dissolució, primer amb el colador metàl·lic i despès amb el de tela.
Pots batre la farina restant una vegada més per treure la major part de substància possible. És molt important que quede ben filtrada. I res més! Les restes es poden compostar! Has d’endolcir l’orxata al teu gust i posar-la a nevera unes 3 hores abans de prendre-la.
Una planta que no és una xufa!
Es conrea en setze pobles de la comarca valenciana de l´Horta Nord on les terres tenen les característiques i les condicions climàtiques idònies perquè Cyperus esculentus es desenvolupe amb èxit. És una herbàcia d’entre 40 i 50 centímetres d’alçària. En les arrels es formen les xufes que poden tenir form allargada, “llargueta” o arrodonida o “armela”.
Camp de xufa (Cyperus esculentus) en Alboraia. Imatge de Herbolario Allium. Font: FlickR
Abans de plantar la xufa cal treballar el sòl perquè no quede compacte sinó esponjós i ben anivellat. Entre d’abril i maig és la millor època per a la plantació que esdevé en cavallons amb alçària de 20 cm i una separació de 60 cm. La profunditat de sembra oscil·la entre els 6-8 cm quan el camp està al punt. La recol·lecció té lloc entre novembre i gener.
Per a poder dur a terme la recol·lecció, la planta ha d’estar completament agostada i seca, per la qual cosa la recol·lecció es durà a terme en els mesos de novembre a gener. Posteriorment es el crema la part aèria de la planta i després es netegen les cendres.
Xufes
Una vegada netes les xufes han de perdre humitat per mitjà de l’assecat que redueix la humitat a l’11%. Aquest procés dura 3 mesos i les xufes han d’estar remenades sovint perquè la deshidratació en les cambres siga uniforme. L’últim pas abans de la comercialització és el triatge dels tubercles en males condicions i les impureses.
Cyperus rotundus, la falsa xufa. Imatge de Wikipedia
I si et dic que hi ha una xufa que no és xufa? Sembla un embolic, no? I és que hi ha una espècie coneguda com falsa xufa que protagonitza els malsons dels horticultors. Cyperus rotundus ha estat considerada una mala herba i el seu el control és ben complicat.
Els seus tubercles no tenen l´ús que donem a la seua homònima i té un elevadíssim poder invasor. Però per ja li dedicarem un article a aquesta planta bastant més problemàtica i molt menys refrescant. Bon profit!