Etnobotànica Plantes

10 des. 2017

Plantes màgiques per a la nit de Sant Joan

Acostar-nos a la platja, demanar desitjos, escoltar històries, el foc… tot envolta la nit de Sant Joan. Tot això i també les plantes, plantes curatives, sanadores, que s’usen o es recullen eixa nit. Fins i tot herbes que formen part de molts rituals. Acompanyeu-nos en aquest viatge que comença Daniel Climent en Espores per recórrer la botànica que conté la nit de Sant Joan.

“Prendre el ros” i collir plantes

Si hi ha una nit màgica a l’any eixa és la de sant Joan, la nit del 23 al 24 de juny (si, a Alacant cremem les fogueres la nit següent, la del 24 al 25, i per això hauríem de dir-ne nit de Sant Guillem; però això és una altra història…). Una nit de foc, d’aigua, d’amor… i de plantes. Una nit que es considera especialment saludable per al cutis de les xiques si van “a prendre el ros”, a deixar que la pell i el cabell s’ameren de la rosada, de la humitat nocturna. La mateixa humitat que es diposita sobre les superfícies que dormen sota la nit estrellada, sense núvols, tan típica de la clara foscor santjoanera. Una humitat que amera les plantes que es feien servir per fregar la pell i els cabells amb el convenciment de què així es mantindrien sans tot l’any. O almenys eixa era la creença.

SANJUAN 4

Un ritual comentat amb nostàlgia pels dilectes foguerers José Ángel Guirao i Arturo Tresáncoras en el seu evocador llibre Entrañable Alicante. Curiosidades y anécdotas de la Terreta (1997), quan ja en el primer capítol deien:

Hoy queremos dedicar una página a uno de los ritos, entre tantos de los nacidos al calor de la Festividad de San Juan Bautista, formando parte de los componentes de esa savia de la cual se alimentan nuestras raíces.

Una de estas tradiciones perdidas era la de “anar a prendre el ros” (tomar el fresco o el rocío, como se quiera interpretar), costumbre que si bien tenía vigencia durante todo el período estival, era en la noche del 23 al 24 de Junio cuando tenía mayor poder de convocatoria.

Però no tan sols d’humitat viu la festa santjoanera, sinó que moltes plantes tenen fama de ser més sanadores i màgiques si s’arrepleguen eixa nit, a mitjanit o a trenc d’alba. Però, dit això, ¿quines són les plantes més reputades com benefactores, més enllà de les que servien per fregar-se la pell o els cabells en la nit de Sant Joan?; ¿o com a sanadores, màgiques, amatòries…?

O, simplement, ¿quines són les plantes adjectivades com “de sant Joan” perquè és aleshores quan es cullen, quan es mengen, quan apareixen al mercat? I més enllà encara, ¿quins els seus efectes, reals o imaginats?, ¿com s’han de collir, guardar i fer servir perquè es complisca allò que desitgem al seu través?

De tot això en parlarem en aquesta secció: de les plantes màgiques, sanadores o amatòries que s’han de collir o fer servir en la nit de sant Joan; o d’aquelles que al·ludeixen al sant incorporant-ne el nom, o que es mengen preferentment per eixes dates, i un llarg etcètera.

Però a més de les plantes, els rituals que es fan aquesta nit amb les herbes són diversos; i també en parlarem. Alguns ens resultaran simpàtics, uns altres ens sorprendran pel seu barroquisme i també en veurem altres que semblaran bojament arbitraris i sense cap possibilitat de generar la més mínima confiança en les persones de trellat.

SANJUAN 1 okKPortada i contraportada del llibret de festes 2017 de la Foguera del Barri de Benalua, Alacant

Aquests articles han format part en una primera versió del Llibret de Festes de la Foguera Benalua de l’any 2017. Els articles s’han nodrit, al llarg dels anys, d’aportacions recollides en les conferències relacionades amb el tema que he impartit en múltiples ocasions. I també de llibres i articles que, en parlar de la nit de Sant Joan solen fer referència, directament o de passada, a les plantes associades a eixa nit. Dit això, els articles originals han sigut revisats, ampliats i adaptats per al format digital d’Espores.

Llistat inacabable de plantes màgiques, curatives i amatòries

En qualsevol cas són moltes les plantes contribueixen a que la festa ho siga més eixa nit. De fet, algunes de les més reputades com a curatives tenen fama de ser molt més sanadores i màgiques si s’arrepleguen eixa nit; o bé en tocar les dotze campanades o quan els rosats dits de l’alba anuncien la imminent eixida del sol.

Solstici estiuTrajectòria aparent del Sol per a una persona que observa des de la nostra latitud.

Són les plantes que gràcies a que han disposat del màxim temps de llum solar han pogut mantindre actiu més hores el seu laboratori vital i han aconseguit les millors combinacions químiques, han vestit les millors gales i s’han perfumat de manera més seductora. En altres paraules, és eixa nit quan s’espera que puguen oferir-nos lo millor d’elles… però només als entesos, als qui les sabeu llegir i entendre, als que aneu a llegir aquesta secció.

I és per això també que les bruixes, els curanderos, els herbolaris i tots aquells que creuen en les virtuts de les plantes de Sant Joan eixiran aquesta nit a fer-ne recull. Ja veureu el perquè. Passeu, passeu… trobareu les respostes als següents articles.

Etiquetes
Professor de Ciències de la Natura. Investigador i divulgador etnobotànic.
Autor d'articles a Mètode i llibres d'etnobotànica. Conferenciant sobre temes de divulgació científica, etnobotànica i antropologia cultural.
extern Signatura Espores
Send this to a friend