Aula botànica Plantes

15 jul. 2023

III Biomarató de flora espanyola de la Comunitat Valenciana

flor dunes

La Biomarató és un esdeveniment de participació ciutadana anual on persones de tot el país ixen al camp a gaudir de la natura alhora que fotografien plantes i aprenen sobre la biodiversitat vegetal del nostre territori. Aquest any un membre de l'equip del Botànic ha participat i ens contà de primera mà la seua experiència en aquesta activitat que pretén fomentar el coneixement, la conservació i la restauració de la biodiversitat vegetal.

De les moltes coses que em vaig imaginar fent quan vaig entrar a les pràctiques del Jardí Botànic, cap coincidia amb la que em va portar a participar en una sortida al camp a identificar plantes, i ni més ni menys que formant part d’un projecte que englobava a tota la Comunitat Valenciana. Així que sí, per a celebrar el Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes, me’n vaig anar d’excursió a participar en el III Biomarató de Flora de la Comunitat Valenciana. Us conte de primera mà la meua experiència i us explique en què consisteix això del Biomarató.

Què feia jo fora del Jardí Botànic, on havia d’estar realitzant les meves pràctiques? Per què estava amb les estudiants de Forestals de la UPV, en la seva assignatura de Botànica Agroforestal, camí del Parc Natural de l’Albufera? Jo tenia un objectiu, generar coneixement i reivindicar la importància d’investigar i catalogar la biodiversitat de plantes, de la qual tant depenem, i de la qual encara queda tant per descobrir. Volia aprendre, i si podia divertir-me, tant millor. I la culpa de tot la tenia el Biomarató.

Paisatge de l’Albufera de València./Birding Albufera

Què és el Biomarató de Flora Espanyola (BFE) i per què s’organitza?

Es tracta d’un esdeveniment de participació ciutadana en el qual habitants de tot el país surten al camp a gaudir de la naturalesa mentre fotografien plantes i aprenen sobre la nostra biodiversitat vegetal. Se celebra anualment entorn del Dia Internacional de la Fascinació per les plantes (18 de maig).

El Biomarató de Flora Espanyola sorgeix arran de la preocupació per la creixent «ceguesa vegetal», una desconnexió de la societat contemporània amb les plantes i la botànica. Al seu torn, això s’agreuja perquè estem alterant l’equilibri natural a l’àmbit global, fins al punt d’estar provocant una gran extinció massiva. Aquesta desconnexió de la qual parlava ens impedeix apreciar la pèrdua de biodiversitat i actuar per a protegir-la. Això és especialment rellevant en el cas de les plantes, les quals són vitals per a sustentar la biodiversitat terrestre, generar hàbitats, proporcionar l’aire que respirem i actuar com a embornals de carboni. A més, no hem d’oblidar que gran part dels avanços per al desenvolupament de les societats provenen del coneixement botànic.

Mapa que mostra la pèrdua de biodiversitat./www.clarin.com

La reconnexió de la societat i la naturalesa és necessària per a revertir la disminució de la biodiversitat i fer front a les amenaces del canvi climàtic i el col·lapse ecològic. En aquest sentit, el Biomarató de Flora Espanyola, BioFE, és una oportunitat per a fomentar aquesta reconnexió i avançar en el coneixement, conservació i restauració de la biodiversitat vegetal.

¿I els seus antecedents? www.biomaratonflora.com

La preparació del Biomarató va sorgir de manera espontània entre un grup de professionals i entusiastes de la botànica que, preocupats per l’esmentada ceguesa vegetal, es van organitzar per a vertebrar l’esdeveniment al llarg de tota la geografia del país. D’aquesta manera, en l’IBioFEvan participar més de mil persones registrades en iNaturalist en les dèsset CC.AA., a les quals caldria sumar tots els participants que no van registrar les seues observacions a través de la plataforma de ciència ciutadana, però que sí que van acudir a les activitats i tallers organitzats durant l’esdeveniment.

Així, en només tres dies, els participants van registrar unes vint-i-cinc mil observacions de més de dues mil quatre-centes espècies, aproximadament el 25% de les espècies vegetals documentades a Espanya, convertint a aquest esdeveniment en el Biomarató més reeixit celebrat fins ara a Espanya (Martínez-Segarra et al. 2022).

Més destacable que aquestes xifres, van ser les activitats associades que es van organitzar, com a xarrades, passejos botànics i tallers al llarg de tota la geografia espanyola (més de trenta esdeveniments en deu CC.AA. i catorze itineraris botànics). La majoria dels passejos botànics van ser guiats per botànics i botàniques expertes, amb la intenció de millorar tant l’experiència entre els participants com la qualitat de les dades recollides.

Finalment, es va realitzar un esdeveniment Datablitz en línia, centrat en ajudar al gran públic en el reconeixement i la identificació de grups de plantes poc coneguts i/o complicats. En aquest esdeveniment també es van compartir les experiències de les activitats realitzades durant el Biomarató i es va fomentar la interacció entre botànica i ciutadania, amb un abast del voltant de cinc-centes persones (Márquez-Corro et al., 2021).

L’any 2022, en l’IIBioFE les dades van reafirmar la reeixida participació aconseguida en la primera edició: 894 persones van registrar 16.642 observacions de 2.191 espècies i es van realitzar 20 passejos botànics.

Diari de la meua experiència en el Biomarató

Comence el dia esperant el bus a les 8 del matí en l’avinguda de Tarongers, tots els alumnes estan encara despertatnt-se, però amb il·lusió de pujar al transport i anar al camp.

Un dels avantatges de carreres com la de Ciències Ambientals i Enginyeria Forestal és la quantitat d’oportunitats de sortir de les aules que hi ha. Enguany el Biomarató s’ha celebrat del 18 al 21 de maig, per la qual cosa aprofite l’oportunitat d’anar amb uns amics de la carrera d’enginyeria forestal que tenien una excursió aquest mateix dia, havent demanat permís a la seua professora, Mónica Boscaiu, qui m’acull com com una alumna més.

Mentre esperem al bus m’instal·lo l‘appiNaturalist per a registrar les plantes que vegem durant la sortida i alguns alumnes s’animen a instal·lar-la-hi també i participar.

Es participa individualment pujant fotografies de plantes del teu entorn preses durant els dies del Biomarató amb la teua càmera o telèfon mòbil a l’aplicació iNaturalist (una vegada completat el registre en l’aplicació, que és totalment gratuït). Les fotos es poden pujar a iNaturalist durant els dies de celebració del Biomarató o fins a una setmana a posteriori.

Primera parada. Ens trobem enfront de l’hotel Sidi Saler, que està abandonat, i on es comença a veure la diversitat de les comunitats dunars. Mentre caminem, la professora ens explica la taxonomia i curiositats d’algunes espècies forestals de la zona com la Siempreviva (Helichrysum Stoechas), la llengua de bou (Echium Vulgare) o la campaneta de mar, típica de les dunes (Calistegia Soldanella).

Fem un volt per la Devesa del Saler fins a arribar a les passarel·les que donen a la platja. Tot l’entorn està molt antropitzat a causa de les zones residencials que hi ha per tot el passeig. Així i tot, es poden observar espècies pròpies de dunes, encara que escasses.

Puc veure com les llibretes dels alumnes cada vegada tenen més plantes anotades, una llarga llista de noms científics que sens dubte ja no oblidaran.

Cada vegada que la professora ens assenyala una nova planta, un grup de 5 o 6 persones ens acostem a capturar una foto per a pujar-la al projecte. A poc a poc anem fent una llista digital.

En passar tots els xalets la professora ens diu que ens fixem en la flora i que en uns minuts la comentarem. Ens endinsem en un bosquet de pins per una sendera estreta que ens fa anar d’un en un. Tots estem fent-li fotos a les plantes que més ens criden l’atenció o no coneixem per a poder preguntar-les més endavant.

A mesura que anava recopilant fotos en l’excursió  anava pujant-les a l’app i així entre tots es crea una bona base de dades, on més tard experts i els propis usuaris de l’app poden comentar o corregir si alguna cosa està malament.

En sortir d’allí arribem a una de les llacunes de l’albufera on veiem tot tipus d’ocells, com per exemple els corriols. Allí posem en comú totes les nostres observacions abans de pujar novament al bus. A més si entres a la web del projecte pots veure també les observacions d’altres persones, és súper interessant!

Una ruta preciosa aprenent sobre moltes plantes i entorns molt característics de la zona mediterrània. I que millor que l’Albufera per a aprendre junt de la mà de Monica Boscaiu, professora i botànica que ens acompanyà durant la sortida! Una experiència per a repetir i continuar explorant els racons de l’Albufera, la pròxima vegada amb molta més curiositat.

Ens veiem en la pròxima activitat!

Trobareu més informació en www.biomaratonflora.com

Etiquetes
Estudiant de Ciències ambientals a la UMH.
M'agrada escalar, la fotografia, la música, el cine i totes les activitats que impliquen contacte amb la natura. Si vaig a la muntanya m'agrada recollir fulles i flors per a després premsar-les.
extern Signatura Espores
Send this to a friend