Plantes

26 abr. 2016

Maig d’orquídies i més

Et convidem a passar un cap de setmana diferent: envolta't de flors! Acosta't a les nostres instal·lacions, gaudeix del 13è trobada d'orquidiófilos i aprèn sobre aquestes flors de formes impossibles. Però no oblides la resta d'activitats que el Jardí ha pensat per a tu i que et recordem a continuació.

Com cada any i gràcies a la iniciativa d’OVAL, al Jardí Botànic de la Universitat de València acull aquesta trobada floral el primer cap de setmana de maig. I ací estem, organitzant tot perquè la jornada siga, un any més, un èxit. Venda d’orquídies, consells, xerrades, visites guiades pels hivernacles del Jardí Botànic… I com no, un concurs de dibuix infantil.

Compo orquiHivernacle del Botànic. Dissabte i diumenge hi haurà visites guiades a càrrec de OVAL

Passat l’equador de la setmana, volem convidar-te a passar un cap de setmana diferent. T’agraden les orquídies? Les col·leccions? Has tingut orquídies i no han sobreviscut a les teues cures? Mai has sentit parlar de les orquídies? Siga quina sigua la teua postura, t’esperem al Botànic durant el 13è encontre d’Orquidiófilos Valencians. Però parlem un poc sobre aquestes flors.

¿Orqui… què?

No pot ser que mai hagis vist una orquídia! Aquestes flors pertanyen a la família de plantes amb major nombre d’espècies, entre 25.000 i 30.000 diferents, incloses en més de 1800 gèneres. Ocupen ecosistemes diversos, n’hi ha terrestres, epífites, litófitas i fins i tot semiaquàtiques, i que la seva àrea de distribució abasta pràcticament tot el planeta menys les zones polars. No en va fascinar a Darwin, qui va profetitzar l’existència d’una papallona basant-se en la forma de la flor de l’orquídia que hui porta el seu nom.

PROFECIA 7L’orquídia de Darwin i el seu pol·linitzador

piezas floralesDisposició de les peces del periant en les orquídies, s’observen els pètals (P), els sèpals (S) i el label (L)

Si vols aprendre alguna cosa sobre les seues cures abans d’assistir aquest cap de setmana a la trobada, en Espores t’oferim molts recursos: en Com matar una orquídia aprendràs les claus per mantenir a aquestes belleses amb vida i ben sanes, també podràs recórrer El botànic de Singapur on les orquídies ocupen un espai molt especial, conèixer millor la història de La profecia de Darwin o fins i tot deixar volar la imaginació i veure orquídies on havia ocells amb l’article Les orquídies que volien volar.

Què més?

Paral·lelament a aquesta jornada tan primaveral, el Jardí us ofereix activitats relacionades amb l’art i la natura, com sempre. D’una banda, podrem visitar l’obra pictòrica d’Enric Ruiz exposada a la sala Hort de Tramoieres i que ofereix una perspectiva aèria d’una paisatge molt proper, l’horta valenciana. En les seues, la pintura i el collage s’uneixen per oferir textures i colors, profunditat i proximitat.

Terra CultivableTerra cultivable, una muestra de Enric Ruiz en la sala Hort de Tramoieres

I com deixar de visitar l’horta del nostre Jardí. Passeja’t i contempla el treball de les hortolanes expertes. Et deixem l’enllaç a l’article de Carmen Latorre, en el qual ens explica les tasques pròpies del mes de maig. Et quedaràs sense horta aquest estiu? Posa’t les piles!

Al costat de la rocalla d’endemismes, podrem visitar l’obra de Kaiko 100Bosques, una col·lecció fotogràfica a través de la qual l’autor narra els seus viatges per la península, de bosc en bosc per unir-los tots entre les parets de la sala Estufa Freda. Fotografia i instal·lació són les eines a través de les quals Enric Company Seguí narra com es va convertir en Kaiko.

Bosc IdealBosc Ideal, la exposició de Kaiko, en la sala Estufa Freda

Però la nostra oferta no és només artística, aquest cap de setmana el Botànic acull la xerrada Natura, tàctiques i perills de la pseudociència organitzada per Pirates de la Ciència i la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València. Cal inscriure’s per participar però encara tens temps. Només has de seguir les instruccions que es detallen al link per assistir aquest dissabte, compartir impressions i aprendre més sobre què és una pseudociencia junt a Angelo Fasce (Lògica i Filosofia de la Ciència UV) i Fernando Cervera (Universitat de València).

Quant de temps fa que no véns al Jardí?

T’agradaria visitar-nos sovint? Aprofita el cap de setmana i adquireix, a la taquilla, un abonament anual i podràs accedir tantes vegades com vulgues. Tampoc oblides consultar la nostra oferta educativa, la més verda de la ciutat, no ho dubtes i matricula’t. Tallers i cursos de temàtica molt variada, des de fotografia antiga fins orientació en família, aromateràpia o cultiu de roses. Com rebre aquesta informació? El Jardí envia setmanalment als seus subscriptors un newsletter amb les activitats programades perquè pugues planificar i també pots seguir-nos a les xarxes socials.

Anem per parts, tu tries:

Les essències florals al Jardí Botànic (07-22 maig): descobreix les propietats terapèutiques de les aromes extractes de les flors i el sistema floral de Bach amb l’experta Conuelo Zacarés.

El món de les roses (14 – 15 maig): un curs per aprendre de la seua història i evolució, però també del seu cultiu i cures específiques, amb pràctiques al jardí exterior. De la mà de vivers Francisco Ferrer.

Orientació en el medi natural (28-29 maig): no perdes el rumb! Amb aquest curs aprendràs les tècniques bàsiques necessàries per poder orientar-te en el camp sense problemes.

Taller de cianotípia (3 – 4 de juny): Aprèn tècniques antigues de fotografia al Botànic, amb Gelatinobromuro. Estudia i aquesta tècnica basada en l’exposició a la llum solar.

Entre orquídia i orquídia, un gat!
Us recordem que al Jardí Botànic viu un colònia de gats sota les cures de l’associació de la qual fa un temps us vam parlar llargament. Tenen cura dels felins i els procuren una llar a persones disposades a adoptar-los. I és que el Jardí, encara que semble un paradís, no és un espai segur per als felins.

ap 185Coneix la campanya d’adopció de felins del Botànic

Productes, maquinària, vehicles… Les tasques pròpies del Jardí són moltes vegades una dificultat afegida per als seus cuidadors i els propis felins. Ja saps, pots col·laborar de moltes maneres; assisteix als mercats benèfics, adopta un gat o ajuda als voluntaris en les seues tasques.

La música també és present a la nostra agenda així com el ioga, les visites guiades i tantes altres activitats però no ens estendrem més, de moment, vine al 13è trobada de OVAL i regala una orquídia per al Dia de la Mare. Feliç cap de setmana!

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend