Plantes

14 nov. 2017

El cosmos dins d’una flor violeta

Sabies que hi ha un gira-sol que és violeta? Sí, com ho lliges! Parlem de Cosmos bipinnatus, una flor de la família de les asteràcies molt resistent a les condicions adverses i molt valorada en jardineria. Acompanya'ns i aprèn un poc sobre el gira-sol morat.

Poden semblar margarides de color violeta si no ens fixem degudament però el gira-sol morat, Cosmos bipinnatus, està formada per inflorescències, és a dir, que el seu centre, el botó, es conforma per flors menudes tubulars i unes fulles que les envolten que reben el nom de lígules. És a dir, és una flor composta perquè són moltes la flors de menor grandària que resultatant un element botànic més gran i vistós.

cosmos_centro

El gira-sol morat és originari de Centreamèrica i és especialment abundant a Mèxic i Califòrnia, encara que també creix de forma silvestre en algunes regions d’Amèrica del Nord. A Europa va ser introduïda durant el segle XVIII i va ser descrit per primera vegada pel botànic Antonio José de Cavanilles. La més coneguda és C. bipinnatus, resistent a les sequeres i a sòls pobres, pràcticament estèrils. Així mateix, tolera perfectament els envesteixes del Sol, encara que també creix amb força a l’ombra.

Les flors preferides dels monarques

El gira-sol morat és una planta anual i molt valorada en jardineria per la resistència a les condicions adverses i la quantitat de varietats, més de vint, que trobem al mercat. Té un aspecte poc ramificat amb tiges erectes i fulles menudes dividides en segments molt fins i estrets que li donen un aspecte delicat i lleuger. Les flors són molt vistoses i grans i poden assolir els deu centímetres de diàmetre quan estan obertes. La floració comença en el mes de juny però menys efectiu a partir de la tardor, encara que molts dels seus exemplars poden arribar a florir fins a arribat l’hivern si ens trobem en una zona de climatologia temperada.

cosmos-bipinnatus-20756_640

Cosmos bipinnatus és una flor ornamental, ideal per a patis, jardins i per a la confecció de rams florals. La seua reproducció és senzilla a través de llavors. Aquestes han de plantar-se una vegada passat el perill de gelades en llocs assolellats. En climes més freds convé plantar les llavors en interior i passar-les a l’exterior una vegada haja passat el fred. Les llavors són de fàcil i ràpida terminació, ja que es desenvolupen passades dues setmanes. El més convenient és que durant les seues primeres setmanes de vida estiguen protegides de zones on hi haja corrents d’aire. Normalment, els gira-sols morats creixen en grans grups, en massissos de gran extensió, i són usades en vores mixtes i ambients urbans perquè són forts davant la contaminació ambiental.

La seua vistositat atreu els ocells i els insectes, i per això té un alt valor ecològic. És una flor especialment atractiva per a les papallones monarca (Danaus plexippus) famoses per protagonitzar una de les migracions animals més vistoses i conegudes del món amb el reconeixement de Reserva de la Biosfera. Durant la tardor, les monarques recorren els més de 5.000 quilòmetres que separen el sud de Canadà dels boscos de pi i Abies religiosa dels estats de Mèxic i Michoacán, que es converteixen en el seu gran santuari durant tot l’hivern.

ISS 8127 02808Danaus plexippus

Però no tot és tan glomurós, aquesta espècie molt donada a patir malalties fúngiques en l’arrel, per açò cal tenir especial cura amb ella sobretot en zones en les quals les temperatures varien molt entre l’el dia i la nit. per això és convenient aplicar-li un fungicida sistèmic. També és aconsellable, a la fi de l’hivern, i de forma preventiva aplicar-li un tractament insecticida per a prevenir l’atac de àfids i cotxinilles.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend