Plantes

31 maig 2014

Arbres i arbustos de la Comunitat Valenciana

Us presentem una nova guia per a excursionistes, estudiants, curiosos, científics, tècnics… En ella està el treball de 10 anys i trobareu la majoria de les espècies llenyoses de la nostra Comunitat. A més, gràcies als nous sistemes de crowdfunding podeu participar de la seua edició i emportar-vos un exemplar, fent front a aquests temps en els quals l’estudi i la conservació de la biodiversitat pateixen gran manca de finançament per part de les administracions públiques.

Els arbres i arbustos són els elements estructurals de gran part dels ecosistemes i, sens dubte, les plantes més importants de la majoria dels paisatges que podem contemplar en el nostre món mediterrani. Per açò criden la nostra atenció i quan recorrem el nostre territori ens sorgeixen moltes preguntes relacionades amb ells.

 

Segur que alguna vegada t’has preguntat, quants arbres i arbustos hi ha a la Comunitat Valenciana? On puc trobar-los? Com puc diferenciar-los? Quantes vegades has passat per davant d’ells i has volgut saber el seu nom? Doncs dins de molt poc ja no tindràs cap problema per a satisfer la teua curiositat i podràs respondre a totes aquestes preguntes. Abans de l’estiu podràs tenir en les teues mans la guia dels Arbres i arbustos de la Comunitat Valenciana.

 

verkami_1d3855ed37078f6a4ecfb76b17b5ac62

verkami_2c9d9257f7e386de4fb55b7a9ce55d5c

Els arbres i arbustos autòctons són el suport de la major part dels ecosistemes valencians, posseïdors, tant en flora com en fauna, d’una rica biodiversitat, de gran importància a nivell mundial

 

Esta guia és el fruit del treball, durant quasi 10 anys, de tres experts botànics: Gonzalo Mateo, Lluís Serra i Jesús Charco. En la seua nova publicació ens mostren la majoria de les espècies llenyoses de la Comunitat Valenciana, incloent tots els arbres i tots els grans arbustos, i també un gran nombre de camèfits (plantes herbàcies o llenyoses, que a l’hivern mantenen les gemmes de brotació separades menys de 50 cm del sòl), però no tots. Així, per exemple, s’inclouen gran part dels rabets de gat (Sideritis sp.) o de les sajolides (Satureja sp.), per posar un exemple, alhora que queden fóra la major part dels timons (Thymus sp.) i de les setges (Helianthemum sp. o Fumana sp.). I és que s’ha optat pels arbustos que superen més o menys els 25-30 cm d’altura per a incloure’ls en la seua guia.

 

Els pares de la idea

Els tres autors tenen una amb una llarga trajectòria d’estudis botànics i d’una especial dedicació a la divulgació de qualitat, amb cursos i obres que aporten sòlida informació als afeccionats i contribueixen a augmentar l’interès per les plantes del nostre entorn.

 

Jesús Charco és autor de la “Guía de los árboles y arbustos del norte de África” (2001), una obra que ens va permetre conèixer fàcilment una part important de la flora del Magrib. El seu interès per estudiar i divulgar els aspectes botànics del nord d’Àfrica es va plasmar, anys després, en un altre llibre: “El bosque mediterráneo en el norte de África” (2008). En aqueix mateix any es va publicar la “Guía de los árboles y arbustos autóctonos de Extremadura” (2008), amb la qual va iniciar una sèrie de col·laboracions de la qual és fruit el llibre que ara presentem i que es plasmarà també en la pròxima “Árboles y arbustos autóctonos de Andalucía”, ja molt avançada.

 

AUTORES-GUIA

Lluis Serra, a l’esquerra, i Gonzalo Mateo, a la dreta

 

Per la seua banda, els autors valencians del llibre, Lluís Serra i Gonzalo Mateo, també han demostrat, al costat de la seua activitat científica d’estudi i descripció de la flora valenciana, una intensa vocació divulgativa dels seus coneixements botànics. La de Lluís Serra s’ha centrat en les comarques del nord d’Alacant i, a més de diferents cursos de flora dels parcs naturals i, específicament, d’orquídies, ha sigut autor d’obres com: “Guia Botànica del Parc Natural del Montgó” (2006), “Senders d’interès botànic i cultural de l’Alcoià i el Comtat” (2010), “Patrimoni vegetal a Xàbia” (2011) o “Flora del Parc Natural de la Font Roja” (2011).

 

Pel que fa a Gonzalo Mateo, és un gran coneixedor de la flora valenciana, i autor de la “Flora analítica de la provincia de Valencia” (1987), primeres claus per a la determinació de plantes valencianes, origen del posterior “Manual para la determinación de la flora valenciana”, i de la monumental obra “Flora Valentinae”. Però la seua activitat divulgativa s’ha dirigit principalment cap al Sistema Ibèric i s’ha plasmat en títols com: “Las plantas silvestres del Sistema Ibérico Oriental y su entorno: guía ilustrada para su identificación” (2013) o “Introducción a la flora de las sierras de Gúdar y Javalambre (Teruel)” (2013). També ha sigut l’impulsor i principal suport de el “Curso de Botánica Práctica: la flora y vegetación del Sistema Ibérico Oriental”, que enguany arribarà a la vintè cinquena edició.

 

La publicació

Es tracta d’un llibre voluminós, amb 440 pàgines i més de 500 fotografies de gran qualitat i molt il·lustratives per a facilitar la identificació. L’obra s’ha concebut com una guia de camp, té claus de determinació, descripcions àmplies, bones il·lustracions i mapes detallats de distribució.

 

GUIA2

 

Es dirigeix principalment al públic aficionat i podrà ser un instrument per a la divulgació del medi ambient i, concretament, de la flora i vegetació del nostre territori. Però és, alhora, una obra rigorosa i seria que sens dubte serà de gran ajuda per a científics dedicats a l’estudi i la conservació de la biodiversitat (no solament la vegetal); i per a tècnics professionals de la gestió dels recursos naturals o la planificació territorial.

 

Segons els propis autors, la finalitat del llibre és “crear un instrument útil per a la docència, la recerca, la reforestació, la regulació hidrològic-forestal, la restauració d’àrees degradades, l’avaluació d’impacte ambiental, la planificació territorial, l’urbanisme i la jardineria amb espècies autòctones”. Un objectiu ambiciós per al qual ells ja han donat el primer pas: crear els continguts apropiats després de molts anys d’experiència en el camp i d’estudi dels arbres i arbustos valencians.

 

verkami_226f1e0b2f7331399858411d55cfc9d5

Amb aquesta guia es pretén revaloritzar les espècies genuïnament valencianes alhora que convida a frenar l’expansió de les espècies exòtiques, especialment de les invasores, que tant de mal estan fent a l’economia ia tot tipus d’ecosistemes

verkami_e66fc3af1f96441687e95ec6b835efda

Conté mapes de distribució regional, sobre quadricula UTM de 10 x 10 km

 

 

 

Si açò ha ocorregut amb la protecció directa, és innecessari abundar en les conseqüències de les polítiques restrictives dels últims anys en la divulgació científica del medi natural. El finançament públic s’ha tallat en sec. Però açò no va a impedir que una societat sensibilitzada i preocupada per conèixer la natura que l’envolta cerque alternatives perquè obres com la qual ací presentem vegen la llum. Si estàs interessat a recolzar la iniciativa entra en www.verkami.com/locale/es/projects/8673, podràs col·laborar i aprofitar moltes ofertes que els autors posen a la disposició dels patrocinadors.

 

VERKAMI

 

Fa 15 dies es va obrir la col·laboració. Llavors l’objectiu era aconseguir els 6000€ que com a mínim es necessitaven per a publicar la guia. Només van fer falta 6 dies per a aconseguir-los, gràcies a la participació de més de 150 micromecenes. Ara l’objectiu s’ha ampliat a 11.000€ per a aconseguir una edició de millor qualitat. La Societat Espanyola de Biologia de la Conservació de Plantes i el Jardí Botànic de la Universitat de València també s’han incorporat a la iniciativa com coeditors. El llibre serà presentat al setembre en el propi Jardí Botànic. 

 

Aquest llibre, com la pròpia natura, està en gran manera en les teues mans. Decideix i actua.

 

Director i Conservador del Jardí Botànic i professor de la Universitat de València. Doctor en Ciències Biològiques
botanic Equip botànic
Send this to a friend