Planeta sostenible

21 nov. 2018

València ja ha canviat pel clima: canvies tu també?

València canvia pel clima!

El Botànic acollí fa unes setmanes una conversa entre M. Josep Picó i Mónica López, a més d’un col·loqui amb 5 professionals de diversos àmbits com la comunicació, la sociologia, la gestió, la ciència, el periodisme i l’art, i ambdós activitats versaven sobre diferents visions d’un mateix tema, el canvi climàtic. Casualitat? Res més lluny d’això, donat que durant quasi un mes la ciutat de València ha acollit una gran diversitat d’activitats diferents per posar al carrer la problemàtica ambiental que ens envolta, que és ací mateix i que és cosa de tots. L’ambientòleg Andreu Escrivà, que ha viscut de prop l’organització, ens ho conta.

València, com totes les ciutats, ha evolucionat en base a multitud de condicionants, geogràfics, socials i econòmics, entre altres. Un dels més evidents, tot i que la seua omnipresència es puga confondre amb la invisibilitat, és el clima. El clima decideix com construïm les cases i la roba que tenim a l’armari, com són els nostres parcs i quin esport practiquem amb assiduïtat, quines receptes tenim a l’abast al rebost i com de grossa és la factura de la llum quan fa massa calor o fred. València ha canviat amb el clima, i encara ho ha de fer més, però no necessàriament a pitjor, com dibuixen molts escenaris futurs arran de l’escalfament global. Perquè València té l’oportunitat de sumar-se al grup de ciutats que lideren la lluita contra el canvi climàtic a nivell europeu i mundial. I això és precisament el que ha tractat de posar en evidència el mes d’activitats climàtiques “València Canvia pel Clima!”.

Organitzat per la Regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, València Clima i Energia, i Las Naves, i amb la col·laboració de distintes entitats (entre les quals el Jardí Botànic de la Universitat de València), ha suposat un autèntic impuls al debat climàtic de la ciutat. I és que justament això es volia aconseguir: atiar la conversa sobre les causes, conseqüències i solucions del canvi climàtic, a més de tot allò que, d’una forma o altra, hi està relacionat.

Plasa climaJornada “La plaça canvia pel clima”, celebrada l’onze de novembre a la plaça de l’Ajuntament de València.

Activitats de biodiversitat urbana, tallers sobre pobresa energètica, iniciatives municipals, participació en projectes europeus, cinefòrums, debats i una gran festa a la plaça de l’Ajuntament han estat només algunes de les coses que han succeït entre el 15 d’octubre i l’11 de novembre. Amb l’enfocament de les quatre hèlix (societat civil, administració, empreses i acadèmia), es convocà a desenes d’entitats i persones a sessions de treball, de les quals en sorgiren les activitats. La qüestió no ha estat explicar què és el canvi climàtic, ni tampoc dir només què fa o no fa l’ajuntament, sinó afegir llenya al foc –si se’m disculpa el símil– per a propiciar una reflexió col·lectiva a tots els àmbits.

Reflexió que, per exemple, es va poder escoltar al Jardí Botànic el dia 29 d’octubre, quan Mònica López i Maria Josep Picó conversaren sobre les dificultats de comunicar el canvi climàtic. Quines limitacions tenen els mitjans de comunicació a l’hora de parlar d’estos temes? Sons punts calents d’informació o modes que oscil·len i no sempre son d’interès? Aquestes i altres qüestions es tractaren de la mà de dos dones que tenen una dilatada experiència en mostrar al públic temes ambientals.

MonicaLopez MJPicoMaria Josep Picó, Mónica López i Jaime Güemes, director del Botànic, junt a professionals de la comunicació i la meteorologia.

O el dia 6 de novembre, quan sis dones conversaren des de l’art, la ciència, la comunicació, la sociologia i el periodisme sobre el desafiament que suposa l’escalfament global. Conduïdes per la periodista Pilar Almenar, es tractà la el canvi climàtic des de la perspectiva de les persones, la política, les empreses, la investigació i la ciència, i la comunicació. En el debat sorgiren preguntes com què fer davant el panorama mundial que plantegen els polítics en el poder que no son coneguts precisament per ser ambientalistes, com fer front a la corrent del negacionisme, o si les empreses estan evolucionant a la cultura d’allò eco o bio només per màrqueting. Quines solucions estan posant damunt de la taula la ciència i la tecnologia? Estem aplegant a tots els públics i sectors en la comunicació del canvi climàtic? Com fer-ho millor? Un diàleg per treure la problemàtica dels llocs comuns i les notícies catastròfiques i repensar-lo des d’altres àmbits.

Dialeg jbDiàleg en perspectiva amb Pilar Almenar, Lucía Vázquez, Cristina Monge, Eva Pastor, Anna Mateu i M. José Sanz.

A més, un mes d’activitats a València suposa conèixer iniciatives inspiradores, entendre què fa –i per què ho fa– la teua ciutat, descobrir trucs per a estalviar energia o senzillament passar una bona estona a una plaça, mentre els xiquets juguen i els adults escolten, ballen o fan un tast de menjar cuinat amb un forn solar. Treure el canvi climàtic al carrer, espolsar-li la paperassa i les bates de laboratori, fer-lo nostre, oblidar-nos de l’ós polar i pensar més en les sèquies i el Tribunal de les Aigües, en les taronges o en la platja de la Malva-rosa.

Però “València Canvia Pel Clima!” no acaba ací, ni ara. Està en marxa un concurs de fotografia amb tres categories (reptes, reportatge i Instagram: participeu-hi!) i l’Observatori del Canvi Climàtic, al Cabanyal (Dr. Lluch, 60), està obert de dilluns a dissabte, esperant rebre-vos amb una exposició que en breu serà parcialment renovada. I més enllà d’això, el repte era, i és, que València parle de canvi climàtic i canvie, per a garantir un futur més verd i habitable. I la ciutat, en definitiva, som nosaltres: canviem?

ENLLAÇOS D’INTERÉS

Inscripció al concurs de fotografia: http://canviclimatic.org/inscripcio-concurs-de-fotografia-pel-canvi-climatic-objectius-pel-canvi/

Participació: http://canviclimatic.org/participa-en-el-concurs-fotografic-pel-canvi-climatic-reportatge-objectius-pel-canvi/

Comptes de Twitter i Instagram: @vlccclimaenergia

Web: www.canviclimatic.org

Etiquetes
Ambientòleg i consultor en sostenibilitat
Treballe fent recerca, divulgació i comunicació científica i ambiental. A més d’articles en diferents mitjans, tinc un llibre! El futur serà verd o no serà. #Encaranoéstard.
convidat Signatura convidada
Send this to a friend