Els beneficis dels arbres

Els beneficis dels arbres

Els arbres, aquests grans desconeguts, aporten senzills i innats beneficis al medi ambient. Són capaços de minimitzar els impactes negatius de la urbanització i fan de les ciutats espais més bells, saludables i sostenibles.

No fa molt temps existia un culte cap als arbres, companys nostres al llarg de la història. Antigament, l’arbre era considerat com un ésser prodigiós, emblemàtic, venerat per la població. Els recursos i beneficis que aportava els convertia en monuments savis de la naturalesa. Sota les seues copes es celebraven esdeveniments, reunions, es prenien decisions als pobles, i també servien de recer i habitatge per a animals en els mesos més desfavorables de l’any. Eren excel·lents mercats naturals, en els quals es podia trobar fruita de la temporada. De fet, els seus fruits eren aprofitats per a decoració de la casa i com a condiments per al menjar. La seua fusta s’utilitzava per a tallar utensilis de cuina o treball. En les festes, les aromes de les seues fustes o flors impregnaven l’ambient.

árbol general

Hem perdut la capacitat d’admirar i agrair tot el que ens aporten els arbres. / Ingimage

Però què ha passat d’algun temps ençà? Per què els arbres han perdut aquell protagonisme? Potser els arbres ens han privat dels seus recursos? Per què no sols s’ha perdut el culte a l’arbre, sinó que també se l’ha deixat de respectar com a ésser viu? Les presses, l’estrés i els horaris d’aquesta societat en estem immersos ens impedeixen dirigir la mirada al nostre voltant, convertint-nos sovint en una espècie de màquines automatitzades, insensibles cap al medi ambient.

Posem-nos a prova. Per exemple, quantes persones coneixen el nom dels arbres plantats al seu carrer? Sabem si són de fulla caduca o perenne? Si canvien de color amb les estacions? Som capaços de respondre a alguna d’aquestes preguntes? Potser en aquestes senzilles qüestions es fa més evident tot el que s’està perdent en el dia a dia sense adonar-nos.

L’arbre, símbol de benestar i pau

Però tot és més senzill del que pensem i només necessitem fixar-nos en alguns detalls. Cada arbre és diferent a un altre. Cadascun té la seua pròpia estructura, igual que cada persona té un cos i una constitució diferent. Aquesta diversitat ens enriqueix. Però, a més, els arbres ens aporten una sèrie beneficis que l’ésser humà és incapaç de generar per si mateix. I tot això ho fan de manera desinteressada i sense passar-nos una factura a final de mes.

 valencia arbres

Imatge del Jardí del Túria des del pont de la Trinitat, a València. / Ingimage

carrer amb arbres

S’ha vist que els barris amb arbres tenen un comerç més dinàmic i pateixen menys actes vandàlics. / Freepik

Diversos estudis demostren que la presència d’arbres en institucions públiques, hospitals, col·legis i comunitats millora la qualitat de vida de les persones. És a dir, aporten tranquil·litat, serenitat, descans i relax.

També s’ha vist que en barris amb més zones verdes i arbres es gaudeix d’una major quantitat d’activitat comercial, al mateix temps que es redueixen la violència i els actes vandàlics.

Els arbres com a emblema social

Els arbres poden convertir-se en punt de referència d’un veïnat, aportant a la comunitat un espai de reunió públic. Diverses dates assenyalades –com el dia de l’arbre, el dia dels boscos, etc.¬– generen oportunitats de participació i convivència ciutadana, millorant així la inclusió social i compartint una jornada diferent al dia quotidià.

madrid

L’arbre està present com a emblema de moltes localitats i ciutats, com en el cas de Madrid on figura l’arboç. / Ingimage

A més, molts dels arbres autòctons d’una regió, són un símbol emblemàtic de les seues ciutats reflectit en els seus escuts, lluint aquest llegat en actes, institucions i celebracions.

Ajuda contra el canvi climàtic

A través de la plantació i l’ús d’arbres a les ciutats podem moderar l’efecte d’illa de calor causada pel paviment i els edificis. La cobertura de la massa foliar dels arbres fa disminuir la temperatura entre 2 i 8 °C en dies molt calorosos, proporcionant ombra i alliberant vapor d’aigua a través de les seues fulles. Feu la prova i aneu en dies de ponent a visitar un jardí, bosc o una zona arbrada. Comprovareu per nosaltres mateixos la gran diferència de temperatura entre el “carrer” i el lloc en el qual us trobeu.

ficus parterre

Ficus del Parterre a València. / Ingimage

Els arbres, també poden millorar la qualitat de l’aire. Les fulles filtren l’aire que respirem. Absorbeixen el diòxid de carboni, que està en l’atmosfera, per a formar hidrats de carboni que són utilitzats en l’estructura i les funcions de la planta. En aquest procés les fulles també absorbeixen altres contaminants de l’aire com l’ozó, monòxid de carboni i diòxid de sulfur, i alliberen oxigen, que és el que necessitem per a respirar.

A més, els arbres generen un estalvi important d’energia. En habitatges on existeixen arbres pròxims a la llar, es redueix fins a un 50 % la necessitat d’utilitzar l’aire condicionat. Per tant, minimitzem de nou el diòxid de carboni i altres gasos contaminants.

Els arbres alberguen vida

La figura de l’arbre com a ésser viu, proporciona vida en si mateix contribuint a la creació del seu propi biòtop. Les copes dels arbres alberguen centenars d’espècies que niuen en elles. Però no sols hi ha vida en les branques i les fulles. A l’interior dels seus podriments i de les seues ferides es desenvolupa vida microscòpica de fongs, nematodes, bacteris, etc., imprescindibles per a seguir la cadena tròfica de la vida i viure en simbiosi.

arrels arbre

Les arrels dels arbres contribueixen a la riquesa del sòl. / Ingimage

En el sòl també juguen un paper imprescindible. Gràcies al sistema radicular, els arbres retenen les partícules de les diferents textures i estructures, la qual cosa genera un engranatge natural que impedeix el seu escolament, però també la pobresa del sòl. Amb la caiguda de la fulla, la pluja, els insectes i el fred, es genera el mulch, abonament orgànic enriquidor per a l’ecosistema que s’ha creat.

Els arbres incrementen el valor de les propietats

Els arbres també ens aporten uns beneficis econòmics. Les cases amb jardí incrementen el seu valor entre un 5 i 20% més que aquelles cases que no el tenen. És més, s’han donat casos de cases que anaven a ser expropiades i que, per contindre un arbre o palmera catalogats com a Monumental o Singular, han pogut salvar-se de l’expropiació. Els arbres o palmeres monumentals tenen un valor incalculable per ser exemplars notables de la naturalesa (bé siga per la seua longevitat, valor històric, raresa, alçada, etc.).

jardins

Els immobles amb jardí o a prop de zones verdes urbanes tenen un valor afegit. / Ingimage

Sens dubte, els arbres milloren l’estètica i funcionalitat dels habitatges. Aporten privacitat, emfatitzen vistes o oculten aquelles que poden resultar desagradables. També redueixen la llum intensa i els reflexos indesitjats o molestos i proporcionen vistes, o suavitzen, complementen i realcen l’arquitectura de la llar.

Amics de la infància

Els arbres, encara que hui dia escassegen als patis d’esbarjo dels més xicotets, no sols els proporcionen un ambient més acollidor, fresc i divertit, sinó que els protegeixen de l’exposició dels raigs UV-B reduint així el risc de cremades solars indesitjades i malalties.

xiquetes arbres

Els més menuts obtenen nombrosos beneficis del contacte amb els arbres i la natura. / Freepik

D’altra banda, s’ha vist que els xiquets amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat mostren menys símptomes quan estan en contacte amb la natura, ja que la presència d’arbres millora la concentració reduint la fatiga mental.

Professió i oci

De la passió pels arbres naix “l’arboricultura moderna”, una nova disciplina de la branca de la jardineria que se centra en la bona gestió de l’arbre per al seu futur manteniment i conservació.

Gràcies al coneixement de l’arbre, es creen noves professions que vetlen per salvaguardar la seua identitat com a ésser viu. Així doncs, s’ha creat la figura de tècnic d’arbratge i la de podador en altura que, malgrat no comptar encara amb títols homologats, atenen una demanda cada vegada major per part d’ajuntaments i institucions, però també de particulars que requereixen d’un servei específic i de qualitat.

En aquesta nova disciplina, l’arbre juga el paper més important. És l’objectiu de les cures perquè les futures generacions puguen arribar a gaudir-los.

arbres correr

Gaudir de l’oci practicar esport envoltats pels arbres ens ajuda a dur una vida més saludable i feliç. / Ingimage

Els arbres també són aliats de l’oci i l’esport, com mostren nombroses activitats a l’aire lliure. Tot això ens permet gaudir de la seua majestuositat i beneficis.

Com a conclusió es pot dir que pocs éssers vius tenen tantes particularitats i proporcionen tanta rendibilitat a l’ésser humà i a la naturalesa en general. Els arbres són una inversió que hem de cuidar en el present perquè es mantinguen en el futur, on els nostres fills, néts i pròximes generacions puguen fer un ús responsable i gaudir d’ells.

Etiquetes
Ingeniero Técnico Agrícola. Técnico en Arboricultura.
botanic Equip botànic
Send this to a friend