Un trencadís botànic
Esperem que aquesta nits tots tanqueu l’any amb un somriure i enceteu el 2015 amb un altre encara més gran. Així que, com estareu ben ocupats passant-ho bé, us deixem el resum del que ha passat per Espores a 2014.
Un any més, Espores. La veu del Botànic, s’acomiada de l’any i ho fa dispersant ciència, què si no? Per als lectors fidels, per als esporàdics i per als qui no ens coneixen, per a tots, feliç any nou! Acompanya’ns pel recorregut secció per secció.
Un any de plantes, un any de ciència
Comencem per l’epígraf dedicat als BOTÀNICS perquè al 2014 hem afegit un jardí més, el Botànic d’Olarizu, a Vitòria que té el seu espai a Espores de la mà del seu conservador Agustí Agut. També han omplit línies els botànics que dedicaren la seua vida als estudis vegetals i que per eixa raó donen nom a alguna de les instal.lacions o espais del nostre Jardí: Carles Pau, Rojas Clemente o Joan Plaça. Però seguirem afegint les aventures de personatges com Elisabeth Blackwell, la il.lustradora que va viure una trepidant història d’amor, política i injustícies mentre dibuixava plantes a la presó.
Article d’Espores L’home del cabell sempre blanc
En JARDINERIA cal destacar la feina que mes a mes el nostre jardiner Manuel Soler fa per explicar-nos quines tasques són més adients per mantindre el Jardí tan verd. Intentarem mantenir-lo ocupat perquè en 2015 ens regale consells tan valuosos. Pel que fa a la CONSERVACIÓ tenim un menú d’allò més variat: hem donat les gràcies als arbres amb Víctor Benlloch, hem après sobre invasions actuals amb Elena Estrelles, hem volat molt alt amb les aus per emportar-nos ben lluny les llavors amb Pablo Vera, tècnic de SEO/Birdlife i hem viatjat de la mà de Santi Hernández a Alemanya per implicar-nos en la defensa d’un parc a la ciutat de Stutggart.
En matèria d’AGRICULTURA tampoc estem exempts de viatges, des d’Elx a la Estación Espacial internacional! Us ho expliquem millor: amb Conrear un Miratge (Part I i Part II) hem aprofundit un poc més en allò de l’agricultura d’oasi, d’espècies com palmeres i cítrics que ens han fet mirar de reüll el monumental palmerar d’Elx i l’exòtic Huerto del Cura. Però vam haver de mirar ben alt i estirar el coll quan ens vam assabentar que a la Estación Espacial Internacional tenen un hort anomenat Veggie i clar, us ho vam contar.
Gaudir de la natura i de l’actualitat botànica
Hem assistit a les Jornades Ibèriques d’Horticultura Ornamental i hem tastat milers de sabors distints amb Elisa Caballer. A més, l’hortolana Carmen Latorre ens diu què fer al nostre hort cada mes, un luxe, sense dubte.
La INVESTIGACIÓ també té el seu espai a Espores. La secció ha estat protagonitzada per tot tipus de projectes, des de la trilogia Antàrtica (Part I, Part II i Part III) de Belén Albertos fins a la recerca més propera, la nostra pròpia, amb els articles dedicats al Banc de Germoplasma i a l’Herbari del Jardí Botànic de la Universitat de València. L’actualitat botànica de les micorrizes arbusculars i de les raons per les quals les flors tenen aroma amb Inés Perales.
OCI VERD és la etiqueta per tot allò que té a veure amb les plantes d’una forma distinta. Aquest any, personatges pintorescs han passat per les nostres pàgines virtuals: fotògrafs, superherois francesos i detectius! Us hem recomanat lectures en paper i online i us hem animat, per Nadal, a inventar el final per a un conte i hem assistit a una boda verda convidats per Eva Pastor. A més, hem encetat una sèrie d’articles a càrrec de l’artista Maria Riutort que dedicarà cada estació unes línies a recórrer l’art a través dels colors de les estacions de l’any. També hem viscut la rehabilitació d’un solar abandonat i ple d’enderrocs a la ciutat de València.
PLANTES, com no! En Espores parlem el llenguatge de les flors i ballem amb elles, no és broma. Una secció plena d’informació botànica curiosa i sobre projecte relacionats amb la botànica com la Guia d’Arbres i Arbusts de la Comunitat Valenciana que es va publicar gràcies al crowdfounding. Una presentació també original va estar protagonitzada per la Figuera Burjassot a què vam assistir per saber un poc més sobre aquesta varietat tan enigmàtica fins el moment. També hem intentat esbrinar l’edat dels arbres, sense massa èxit i hem organitzat un congrés sobre palmeres de què us contem les conclusions.
Fruit o llavor? Eixa és la qüestió
Sols us hem deixat una mostra de tot el que hem publicat setmana rere setmana. Recorda que pots obtenir més informació seguint-nos al Facebook d’Espores i als Facebook i Twitter del Jardí Botànic de la Universitat de València, així com de la pàgina web i del butlletí setmanal que us enviem als qui esteu subscrits. Per al 2015 esperem els vostres clics a Espores i les vostres passes al Jardí.
Feliç any nou!