Oci verd

12 jul. 2014

Tour volcànic por l’Auvergne

Al Massís Central de França es troba l’Alvèrnia, un autèntic tresor natural replet de volcans i una destinació perfecta per a passar les vacances. Bells paisatges, esports d’aventura i naturalesa en estat pur.

Viatgem fins a França, al territori de l’Alvèrnia. Un lloc que va ser objecte de moltes rivalitats en el passat, des de l’època de la tribu dels “Alvernes”, passant per la invasió romana i la posterior victòria de Vercingétorix contra el César (52 a.C), i diferents guerres i divisions territorials al llarg de l’Edat mitjana i la Guerra dels cent anys que van culminar en la dissolució de la província com a entitat administrativa. Però arran de la Quarta República va tornar a recuperar el seu estatus, als anys 70, quedant dividida finalment en quatre departaments: El Cantal, el Puy-de Dôme, Alto Loira i Allier.

 

1patrimoineNat violent

 

Un lloc emblemàtic per la seua història però també pel seu entorn natural en ple Massís central francès, amb volcans de més de 65 milions d’anys que es van originar durant la col·lisió entre la placa africana i la placa euroasiàtica. Gegants dormits que han conformat un bell parc natural on podrem gaudir d’unes vacances ecològiques en família i aprendre de volcans.

 

Una regió plena de riqueses
Avui dia, l’Alvèrnia és un parc natural regional famós pels seus volcans. Compta amb 200 aproximadament i tots ells diferents: cúpules, volcans encaixats, altres rasgats per la lava, volcans explosius, amb llacs… La varietat d’aquests volcans ha modelat un paisatge original i bell, amb relleus que aconsegueixen els 2000 metres d’altitud, que ha inspirat milers de contes i llegendes.
 

 AUVERNIA5

 AUVERNIA6

 

El Parc natural més gran del territori francés que alberga aquests volcans, de moment inactius, i que solen suscitar les passions de molts vulcanòlegs al llarg del món, ja que no exclouen la possibilitat d’una nova erupció.

 

Però la regió no solament compta amb volcans pertot arreu, sinó també amb una quinzena de llacs, creats per l’activitat volcànica en la seua majoria. Cal ser valent per a banyar-se en aquests perquè guarden una àmplia biodiversitat, sobretot d’algues. Desgraciadament, aquests preciosos llacs es van deteriorar per culpa de l’activitat humana, per exemple amb la pesca, i ara, els sindicats han de preocupar-se de la preservació d’aquestes zones aquàtiques que es troben amenaçades.
 

 rando lac brumeux

AUVERNIA3

 

Al seu torn, també es diu que l’Alvèrnia és el país dels castells, que il·lustren la seua història i la seua riquesa arquitectònica. Quatre departaments que ofereixen una ruta pels 43 edificis històrics que posseeixen i que estan oberts al públic general. També s’organitzen en aquests castells diferents esdeveniments, com a festivals i concerts en dies festius.

En definitiva, les riqueses de l’Alvèrnia són infinites i tothom pot trobar ací alguna cosa que li apassione. Per exemple, en el departament Puy-De-Dome, hi ha una cova anomenada Grottes de Jonas, que ofereix una altra manera d’apreciar la història de la regió. Aquestes coves prehistòriques modelades per la naturalesa volcànica i pels homes, van ser redissenyades per a recrear les condicions de vida de les tribus cavernícoles que vivien ací.

 AUVERNIA4

A més, aquest parc natural conserva una fauna i una flora molt àmplies, amb més de 2.000 plantes autòctones. Una gran diversitat de flora, sobretot en els volcans i les muntanyes, on predominen les plantes alpines, com la Pulsatilla alpina. També, trobem animals emblemàtics del territori, com la Vaca salers o el Salmó atlàntic. Més enllà, sobre el territori auvernès viuen espècies rares i amenaçades, com la Cigonya blanca i la negra, així com el Falcó pelegrí (Falco peregrinus).
 

narcisses

 AUVERNIA2

 

D’altra banda, en la regió dels volcans alvernesos podem degustar una de les gastronomies més característiques de França. De fet, fa pocs anys, es va crear la marca “Productes del Parc natural regional dels volcans alvernesos” pels agricultors, pastissers, apicultors i empresaris de la zona. Proposen receptes tradicionals i productes emblemàtics de la territori, com el formatge del Cantal, la mel dels ruscs alvernesos, la carn Salers, que prové de les vaques de color caoba típiques de la regió.

 

Gaudir de l’aire lliure
La regió no és un lloc per a avorrir-se, perquè el territori és tan gran que existeix un munt d’activitats esportives per a fer i per a gaudir de la naturalesa. Primer, podem fer senderisme per tot el territori, la millor manera de descobrir el paisatge. Existeixen des d’itineraris d’un sol dia fins a itineraris de setmanes. Però els més valents poden practicar l’escalada al llarg dels més de 200 volcans que existeixen. No oblides portar-te unes bones sabatilles de muntanya! També és possible fer les excursions amb bicicleta o a cavall.
 

home vtt

A més, hi ha rius, cascades, llacs, goles, que aconseguirem després de dies de caminades i on podrem banyar-nos, admirar l’àmplia fauna aquàtica del territori o fer activitats esportives nàutiques, segons el que ofereix cada lloc, com rafting, canoa o caiac.

Finalment, la regió és un dels llocs de França on hi ha més instal·lacions per al ecoturisme, que promou l’associació Voyagepourlaplanete.com. Aquest lloc allotja a la Association française d’Ecotourisme (Associació francesa d’ecoturisme) i proposa allotjaments ecològics i solidaris en el món sencer per a gaudir en vacances, apostant per una manera alternativa per a viatjar que s’interessa més per la gent que trobem i per la natura que ens envolta. En dues paraules, respecte i plaer! 

 

Etiquetes
Send this to a friend