Oci verd

27 juny 2015

Reutilitzar per a transformar la societat

Makea tu vida, la marca que no ven res, presenta El Recetario.net, un repositori de contingut obert, de receptes amb què reciclar i reutilitzar, amb què fer art o mobiliari. Una plataforma on residus i recursos esdevenen sinònims

Us presentàrem fa temps al col·lectiu Makea tu vida, que proposava crear mobiliari i articles per a la casa a partir d’elements la destinació dels quals era l’abocador. Des de fa un temps amb el seu receptari comparteixen el procés i els trucs per a crear els objectes més variats i sorprenents. Una eina útil i imaginativa que ara necessita de l’ajuda de tots per a seguir oferint-nos les seues idees. Per açò, la plataforma col·laborativa El-recetario.net de recerca i aprenentatge en l’àmbit del disseny obert, la reutilització i l’autoconstrucció, engega aquest mes de juny una campanya de crowdfunding per a continuar amb el seu recorregut.

 

Plataforma El-Recetario logotipo foto-MakeaTuVida 2014

 

En l’actual situació de transformació social, existeix un ampli espectre de ciutadans que no trobem en l’oferta comercial res que represente o done solució a les necessitats quotidianes que ens van sorgint. Cansats i avorrits d’espais, equipaments i objectes estandarditzats, construïts sobre la base de l’estètica i l’obsolescència més que sobre la funcionalitat i la sostenibilitat, es fa cada vegada més evident que en certs àmbits els comportaments s’estan invertint, i que els ciutadans decidim prendre un paper més actiu i participar en la construcció i reapropiació del nostre entorn més proper.

 

Poder dissenyar i construir els nostres propis objectes, ens reforça com a ciutadans tant de forma individual com a col·lectiva. A més, es generen comunitats intel·ligents que fomenten l’intercanvi d’idees, i incentiven la creativitat i la saviesa popular, perquè a través de la pràctica no caiguen en l’oblit.

 

 Taller-Señalario-Universal RivasVaciamadrid foto-MakeaTuVida 2013

 

I va ser en aquest context que, en 2008, des del col·lectiu Makea tu Vida, vam veure la necessitat d’impulsar una plataforma que allotjara formes i maneres de transformació, i amb la qual poguérem veure els mobles construïts sobre la base de l’aprofitament de peces trobades, i sobretot, el com es fan. Així va nàixer El-recetario.net, una plataforma d’intercanvi de coneixements, una base de dades pública de solucions de mobiliari en la qual qualsevol pot aportar i rebre de forma lliure i gratuïta. La nostra màxima? Disseny+Open Source+Reutilització=Eina de transformació social.

 

Un receptari atípic
El-recetario.net el componen receptes per a la construcció d’objectes, mobiliari, espais i sistemes a partir de la reutilització de materials descartats. Cada recepta conté les instruccions de muntatge pas-a-pas, on es detallen els ingredients i eines utilitzades, així com els coneixements i tècniques necessàries per a la seua construcció. Allí cada usuari decideix com i de quina manera compartir el que ha fet.

 

Plataforma El-Recetario detalle-receta foto-MakeaTuVida 2014

 

Els continguts d’El-recetario.net estan oberts al fet que qualsevol persona puga utilitzar-los, però al seu torn pot contribuir alterant d’alguna manera el disseny per a fer-lo seu. Utilitzant un altre material, modificant les dimensions, o simplement utilitzant un tipus d’unió o acabat diferent. Açò posa en relleu que qualsevol, a través de la pràctica i una mica d’enginy, pot convertir-se en dissenyador i fabricant de quasi tots els elements de l’hàbitat domèstic i urbà.

 

En compartir el codi font dels objectes o, dit d’una altra manera, el com ho he fet, s’obrin els seus processos de construcció i per açò, els coneixements i les tècniques de recuperació i transformació utilitzades. En la seua majoria, es tracta de processos artesanals i de producció semi-industrial, documentats de manera que permeten als usuaris la recuperació de residus per a convertir-los en peces de mobiliari.Receta-Asiento-Columbro Grupo-Columbro Coruña 2013

En l’actual context d’homogeneïtzació, societat de consum, obsolescència programada i producció estandarditzada, les tècniques i coneixements de l’artesania tradicional i la capacitat de fer coses amb les nostres pròpies mans s’estan perdent. La documentació, digitalització, i preservació d’aquestes maneres de fer a través de plataformes com El-Recetario.net, i la seua aplicació en nous processos i objectes, és una manera de seguir transmetent i evolucionant aquests coneixements, patrimoni cultural immaterial que ha permès el progrés de la intel·ligència col·lectiva.

 

Campanya per a seguir fent-ho possible
Fa uns dies hem donat el tret d’eixida a una campanya de crowdfunding per a l’evolució d’El-recetario.net, donat que tenim la necessitat d’implementar noves eines que amplien les seues capacitats, mantenint la seua independència i de la dels seus continguts. Una iniciativa que està recolzada per la UNIA (Universitat Internacional d’Andalusia), a través de la campanya Capital Riego “Patrimonio Cultural y Remezcla Digital”, per al finançament col·lectiu a través de Goteo de projectes innovadors de cultura, que utilitzen continguts oberts i posen en valor el patrimoni cultural a través de la remescla digital.

 

Plataforma El-Recetario responsive foto-MakeaTuVida 2014

 

L’objectiu amb aquesta campanya de crowdfunding és recaptar els fons necessaris per a desenvolupar la versió 4.0 de la plataforma introduint millores com: eines per a acreditar o avaluar els continguts de la plataforma (revisió de qualitat distribuïda), millorar la navegabilitat, visualitzar i fer accessibles els continguts, ampliar possibilitats de gestió de receptes, eines de xarxes socials per a la interacció entre usuaris de la comunitat, reorganització de la interfície, eines d’intercanvi-venda, geolocalització, multillenguatge, i oferir una major difusió, entre altres.

 

Malgrat ser una plataforma virtual, El-recetario.net és una eina vinculada fortament a l’espai físic, d’on provenen els seus inputs i on pretén incidir amb les seues propostes. El treball i col·laboració dels usuaris traspassa els límits virtuals per a participar en el procés constructiu del nostre propi entorn, donant-nos poder, fent-nos (re)descobrir la seua importància i valorar el resultat. En l’actualitat compta amb una comunitat d’uns 680 membres de diferents països i 450 receptes, sent web de referència en l’àmbit del disseny obert i la reutilització.

 

 

El que pretenem és deixar patent que és a través d’aquestes comunitats intel·ligents, plataformes col·laboratives i xarxes distribuïdes, on ressorgeixen espais com El-recetario.net, que trenquen amb els esquemes tradicionals i proposen, a través de la recerca i aprenentatge al voltant del disseny obert, la reutilització i l’autoconstrucció, solucions (obertes i d’accés lliure) per a aquest món en constant evolució i en el qual volem cohabitar d’una manera conscient i confortable.

 

Saber més:

Ma casa, feta a mà

Etiquetes
Associació cultural sense ànim de lucre de caràcter social i educatiu, per al foment del disseny obert i la reutilització creativa.
Send this to a friend