El llibre de la Serrania de Conca
La passada tardor es va publicar “Flora Amenazada y de Interés del Parque Natural de la Serranía de Cuenca”, una obra que analitza la flora singular d’aquesta àrea protegida, un dels enclavaments botànics més excel·lents del Sistema Ibèric. Us convidem a més a seguir una ruta per a descobrir in situ aquesta fantàstica flora.
La Regió muntanyenca de Conca constitueix un dels espais naturals més seductors de Castella La Manxa. Aquesta vasta extensió muntanyenca, molt poc poblada per l’home, ofereix un elevat valor paisatgístic, conseqüència d’una orografia accidentada i unes formacions vegetals extraordinàriament conservades. En Espores ja us parlàrem d’aquests fantàstics paisatges en un altre article.
Però aquesta vegada repetim tema amb motiu de la publicació d’un nou llibre que analitza la seua flora més interessant, editat per la Junta de Comunitats de Castella La Manxa. Els seus autors, Miguel Ángel Gómez Serrano i jo mateixa, som dos botànics vinculats al Jardí Botànic de la Universitat de València i que portem estudiant la flora d’aquesta zona del Sistema Ibèric des de l’any 2000, quan ens van ser encarregats els estudis de flora i vegetació del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals del que més tard seria en Parc Natural de la Regió muntanyenca de Conca.
En el llibre trobareu a l’inici pinzellades sintètiques del medi físic, els antecedents botànics de l’àrea i una referència al marc legal, a més de la metodologia per a realitzar els estudis i del contingut de les fitxes. També tractem la conservació, destacant les zones prioritàries per a la conservació de la flora d’interès, així com els impactes i amenaces que li afecten, i finalment incloem dos apartats amb aquelles plantes rellevants però no protegides per llei (52 taxons), i de plantes d’interès citades en el les proximitats de l’àrea protegida (38 taxons).
El llibre en directe
Para tot aquell que desitge conèixer in situ els valors botànics d’aquest Parc Natural de la Regió muntanyenca de Conca hi ha un itinerari que arreplega part dels paisatges i formacions vegetals més cridaners, i que convida a recórrer el riu Xúquer aigües a dalt des de Villalba de la Sierra, porta d’entrada al parc natural des de la ciutat de Conca, fins al seu naixement.
Ventano del Diablo
La carretera que serpenteja en els voltants del Salt de Villalba, permet guanyar un important desnivell que regala al visitant una de les primeres vistes impactants: el Ventano del Diablo plana sobre el riu Xúquer, mostrant les seues cristal·lines aigües verdes. Molt a prop, la Ciutat Encantada ofereix el paisatge càrstic per excel·lència. Zona dominada per comunitats rupícoles, caracteritzades per plantes adaptades a la vida en un medi tan difícil com és la roca viva. En els estrets carrerons i avencs que l’aigua ha anat excavant en la dolomia s’assenta una vegetació eurosiberiana, amb espècies tan atractives com els teixos o els til·lers i arços.
Tornant a la llera del Xúquer, al seu pas per la localitat d’Uña, es pot gaudir de formacions boscoses, tant en els boscos de ribera com en els racons que les grans paredasses protegeixen del sol bona part de l’any. El “Rincón de Uña” a més permet contemplar un naixement d’aigües transparents al peu de les formacions rocoses més imponents de la zona, al costat d’una llacuna en un dels enclavaments més cridaners i de fàcil accés.
El Rincón de Uña
Si seguim el Xúquer fins a la zona de la seua capçalera, mereix la pena un breu passeig fins a al salto del Molino, en les proximitats de Tragacete. Des d’allí, els Estrets de San Blas i del Estrecho del Infierno, condueixen a través de pasturatges fins al propi naixement del Xúquer. Finalment, la visita pot completar-se apuntant-se a la Serra de Valdemeca, on naix un dels afluents més importants del Xúquer. La singularitat d’aquesta serra resideix sobretot en el substrat, dominat per rojos (gresos del Buntsandstein), que permet gaudir d’una vegetació pròpia de sòls àcids.
Encara que les retallades en temes mediambientals en la zona suposen que els tres Centres d’Interpretació del Parc Natural (Tragacete, Uña i *Valdemeca) romanen tancats de moment, difícilment el visitant podrà perdre’s ja que l’eix marcat pel riu Xúquer i els seus afluents ajudaran en tot moment a situar-se.
L’obra
Amb 361 pàgines a tot color, inclou 169 fitxes amb les plantes protegides, amenaçades o d’interès per a la conservació. Les fitxes estan agrupades en 4 apartats: Boscos, Matolls, Pasturatges i prats, Vegetació rupícola i Vegetació de ribera i aiguamolls, i cada fitxa inclou la nomenclatura científica i els noms comuns de cada espècie, així com la família a la qual pertanyen.
A més inclouen imatges de cada espècie, així com mapes de distribució en el territori en quadrícules UTM d’1 km de costat, una breu descripció (que dedica especial atenció a la possible confusió amb espècies pròximes), l’ecologia en el territori, la seua distribució i quin és el seu estat de conservació en el Parc Natural de la Regió muntanyenca de Conca. Finalment hi ha dos quadres sintètics que resumeixen l’abundància de cada planta en el Parc Natural i les característiques bàsiques.
RESSENYA BIBLIOGRÀFICA
Gómez-Serrano, M.A. & Mayoral García-Berlanga O. (2013) Flora Amenazada y de Interés del Parque Natural de la Serranía de Cuenca. Red de Áreas Protegidas, Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha. Cuenca. 360 pp. ISBN: 978-84-616-4969-3.
Els interessats en aquesta obra poden posar-se en contacte amb nosaltres a través de miguel.gomez@uv.es o olga.mayoral@uv.es