El valor de les llavors
Des del Botànic de la Universitat de València volem apropar-vos al xicotet però vital món de les llavors amb una campanya d’activitats durant tot l’any. És el torn dels documentals i dels bancs de llavors, vos esperem!
Alades, punxoses, redones, allargades, grogues, marrons, una gran varietat de formes, colors i estructures caracteritza el petit món de les llavors. Porcions de biodiversitat amb una missió molt important, dispersar-se i generar nous individus vegetals que es convertiran en aliments, hàbitats essencials per a les nostres espècies o objecte de recerca per a nombroses aplicacions, entre altres coses. I és per açò que el Jardí Botànic de la Universitat de València ha volgut donar-los el protagonisme que mereixen a través del Valor de les llavors, un cicle d’activitats temàtic perquè durant tot enguany 2014 pugueu conèixer-les millor, xopar-vos de la seua gran biodiversitat i comprendre la seua vital importància en el nostre dia a dia.
La reflexió i el debat, a través de diferents xarrades amb experts i una exposició fotogràfica, van marcar l’agenda d’aquest primer semestre, ara vos convidem a participar més activament durant el mes d’octubre i novembre. Començarem a l’octubre amb un cicle de documentals entorn de la problemàtica de les llavors en el camp agrícola i la seua relació amb la pèrdua del paisatge i la cultura tradicional de l’horta valenciana, projeccions amb sessions de tuits in vivo perquè el missatge puga dispersar-se a través de les xarxes socials com si d’una mateixa llavor viatgera es tractarà. I al novembre, una cap de setmana d’activitats en el Jardí amb Bancs de llavors, rebosts de vida, una jornada de portes obertes per a tots els públics amb diferents activitats per a aprendre a conservar les llavors i entendre el paper clau que juguen els bancs de germoplasma.
I per què les llavors?
Les xicotetes sements donen vida a les col·leccions dels Jardins Botànics, ens ajuden a conservar i protegir les espècies vegetals a través dels bancs de germoplasma, i guarden recursos genètics essencials que estudiem des dels nostres departaments de recerca. Són l’essència del nostre treball i l’origen de les nostres plantes, dels nostres boscos, dels nostres ecosistemes.
Pensar en llavors és pensar en riquesa, en biodiversitat però també en cultura i patrimoni, sobretot si pensem en el context agrícola. Durant generacions i generacions els agricultors han estat millorant les llavors per a adaptar aqueixes primeres espècies de plantes silvestres a cada regió, que ara són la base de la nostra alimentació. Una gran biodiversitat agrícola que ara es veu amenaçada per l’afany de controlar la seua comercialització, a través d’estrictes controls de certificació que garantisquen la seua viabilitat i la diferenciació, homogeneïtat i estabilitat de la varietat, que deixen fora a una gran majoria de cultius tradicionals que no són tan rendibles i que acabaran perdent-se amb tota la seua riquesa genètica i qualitats organolèptiques si no es conreen.
Per no parlar de la via lliure a l’hora de patentar els organismes vius, i és que és tan senzill com modificar a través de l’enginyeria genètica les plantes que ja tenim per a aconseguir noves espècies amb millores a nivell de producció i resistència a plagues i malalties, que passaran a ser propietat de només uns pocs. Noves tecnologies que es posen al servei dels interessos econòmics i no al de les necessitats del propi consumidor ja que qualitats com el sabor, la textura i la olor, queden moltes vegades relegades a un segon lloc.
Cicle de documentals en octubre
El cinema és la pròxima parada del Valor dels llavors en aquest segon semestre d’activitats del 2014. De la mateixa forma que les llavors es desprenen de la planta per a iniciar un espectacular recorregut cap a un lloc nou on germinar, us convidem a viatjar amb nosaltres a través d’aquest cicle de documentals que parlarà, d’una banda, de la importància de la conservació de les llavors en el camp agrícola, davant la creixent pèrdua de biodiversitat per la desaparició de varietats tradicionals i les noves patents vegetals. I per una altra, de la problemàtica d’un paisatge tan amenaçat per a nosaltres com és el de l’horta, que en els últims anys s’ha convertit a més en bressol de nous projectes de gestió de recursos i de moviments socials. Les projeccions tindran lloc tots els dimarts del mes d’octubre (7, 14, 21 i 28) a les 19h en l’Auditori de Joan Plaça del Botànic.
L’horta al costat de casa
Mengem SA
A més, inspirats per aqueix esperit participatiu, enguany volem que el públic també puga implicar-se activament en la difusió del missatge a través de sessions de tuits in vivo, amb un premi especial per al qual millor haja sabut captar l’esperit del Valor dels llavors en tan sols 140 caràcters. Només heu de venir a veure els documentals i tuitejar amb el hashtag #valorllavors, durant el moment de la projecció, aquells missatges que vagen captant la vostra atenció perquè la resta del món puga escoltar-los. El guanyador rebrà una experiència botànica completa, que inclourà un abonament anual al Jardí, dues places per a una excursió amb Fil per Randa al Paratge Natural L’Assut, a Tuéjar, caracteritzat pel seu espectacular paisatge tardorenc de ribera i un parell d’entrades per a un dels concerts que organitza el Jardí Botànic durant aquest segon semestre de l’any, a triar.
Mengem SA i Huertos Urbanos de Benimaclet, del col·lectiu audiovisual Melderomer i RTVE respectivament, van anar els encarregats d’obrir el cartell aquesta setmana passada. La situació de l’agricultura i de les llavors en el territori valencià i les possibles alternatives al sistema actual agroalimentari és el fil de conductor de Mengen SA., amb entrevistes a activistes, agricultors i organitzacions que treballen des de fa anys a promoure l’agricultura ecològica i la soberania alimentària. Tot açò amb el cas dels horts urbans de benimaclet com a exemple d’iniciativa social i de participació ciutadana. Un projecte que podrem a més conèixer més a fons a través del reportatge que recentment ha realitzat RTVE a través del programa “L’aventura del saber”.
Esperant l’aigua
La voz del viento
Dimarts que ve 14 d’octubre us esperem amb L’horta al costat de casa, una projecció de la Universitat de València documentada i dirigida per Vicente Tamarit, que remarca la singularitat de la nostra horta com a paisatge europeu, únic en extensió i qualitat, mostrant les seues actuals amenaces i les possibles alternatives a la seua conservació que es van concretant a través del pla d’ordenació del territori. Esperant l’aigua, de la Fundació Assut i Miguel Ángel Baixauli en col·laboració amb la UPV, ens parlarà també el pròxim 21 d’octubre d’aquest patrimoni natural nostre que és l’horta, però des del punt de vista més etnològic. Una sèrie de curts de vida i realitat que ens mostraran el dia a dia de les comunitats agrícoles que des de fa segles gestionen els regadius tradicionals de l’horta valenciana. Diferents paisatges culturals de l’aigua que s’integren en aquest espai periurbà agrari.
I per a acabar aquest cicle presentem el projecte de la veu del vent, el pròxim 28 d’octubre. L’increïble viatge de l’agricultor Jean Luc Danneyrolles i el documentalista Carlos Pons, documentalista espanyol, des de la provença francesa fins a Granada amb diferents trobades amb projectes socials alternatius al model agrari actual. Agroecologia, cooperació, *permacultura… un testimoniatge viu d’un canvi de paradigma que cada vegada es fa més fort amb les llavors com a fil argumental.
Jornada de portes obertes en novembre
Bancs de llavors, rebosts de vida serà el lema de les jornades que celebrarà el Botànic el pròxim 22 i 23 de novembre. Un cap de setmana d’entrada gratuïta per a aprendre i gaudir de la ciència i la naturalesa a través de diferents activitats per a tots els públics. Conferències, intercanvis de llavors, visites guiades, exposicions, projeccions, tallers i gimcanes per a aprendre de les llavors i de la importància dels bancs de germoplasma en la seua conservació.
Jardín Botánico de la UV, fotografía de Jose Plumed
Què és una llavor, per a què serveixen, la diversitat de formes que existeixen o com es conserven, són algunes de les coses que explicarem a través d’activitats participatives i sobretot molt divertides amb el Banc de germoplasma del JBUV, on els més xiquets podran crear el seu propi minibanc de llavors. A més, aprendrem a extraure la sement dels fruits i a emmagatzemar-la correctament amb les jardineres de l’horta del Botànic, i coneixerem de primera mà tots els secrets del funcionament d’un Jardí Botànic, de les seues col·leccions de plantes i del seu banc de llavors amb visites guiades per les instal·lacions.
Llavors d’ací, el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Conselleria de Medi ambient o el Banc de Germoplasma del COMAV (UPV), entre altres institucions de referència, també participaran d’aquest cap de setmana d’homenatge a les llavors, amb diferents xarrades d’experts, un espai expositiu i una zona per a l’intercanvi de llavors. I també podreu participar d’un concurs fotogràfic a través d’instagram o imaginar un món sense plantes amb Lórax i els seus amics a través de la projecció de la pel·lícula Lórax. En busca de la trúfula pérdida.