Oci verd

18 març 2014

Biocultura 2014

La gran fira de productes ecològics i consum responsable deixa molt bon sabor de boca al públic valencià, no solament pels seus apetitosos productes artesanals sinó per la seua àmplia oferta d’alternatives sostenibles a les nostres rutines de cada dia. Des d’espores vos destaquem les novetats d’aquesta cinquena edició.

Degustar i comprar productes ecològics i de qualitat, intercanviar idees i experiències, aprendre sobre cosmètica natural, implicar-te en algun projecte solidari o conèixer més d’a prop el món de l’arquitectura sostenible, són només algunes de les moltes experiències que van poder gaudir els més de 20.000 visitants que van passar per BioCultura 2014. La fira de productes ecològics i consum responsable que va tenir lloc del 7 al 9 de març al recinte firal de València, i que ja va per la seua cinquena edició en el nostre territori.

 

BIOCUL9

 

Una trobada que aposta per formes alternatives a l’hora de produir, consumir, educar, sentir, en definitiva, de viure. Un canvi de rumb cap a un món més coherent i responsable que siga bé per a la societat i per al medi ambient.

 

I és que només calia parar-se una estona a observar el tipus de públic que passejava entre els diferents stands de Biocultura, per a palpar eixe lifestyle del que parlem. Cares somrients i teixits orgànics, carrets de la compra i bosses de tela, punts de reciclatge per totes part, targetes de Triodosbank (banca ètica) a l’hora de fer un pagament i, el més impactant tenint en compte l’era on vivim, molt poca presència de smartphones i tablets.

 

BIOCUL7

BIOCUL2

 

Però deixant al marge els tòpics, què podem destacar d’aquesta edició de la gran fira ecològica. Començarem pels xiquets i l’encantadora secció de mamaterra que ens donava la benvinguda a l’entrada del recinte. Un espai on els més xicotets podien aprendre sobre reciclatge, cuina sana i horts urbsns mitjançant diferents tallers i activitats. Tota una miniferia ecològica amb la finalitat de difondre a més el seu projecte estavella, un concurs de “Horts urbans escolars” per a tots aquells col·legis a nivell nacional que vulguen participar d’aquesta estupenda iniciativa d’educació ambiental.

 

El colorit stand de Punt de sabor era la següent parada obligatòria en el camí. Productes ecològics, locals i de temporada directament de l’horta a la taula, sense intermediaris, és la proposta de la Va unir de Llauradors i Ramaders de la Comunitat Valenciana, darrere del projecte, amb la qual pretén també abaratir el preu de l’ecològic. A més de la impressionant tenda que té en el carrer Sant Vicent de València, dissenyada per Pau roca i Dani Nebot, compte ja amb un sense fi de punts de distribució al llarg de tot el territori. Així que si no vas poder carregar el carret de la compra en BioCultura, no et preocupes, només has de fer la teua comanda a través de la seua pàgina web i cercar el teu centre de recollida més proper.

 

BIOCUL6

BIOCUL10

 

I si parlem de supermercats ecològics no podia faltar l’Herboristería J. Navarro que va omplir de verd el recinte amb les seues gespa i plantes naturals, i que enguany ens sorprenia a tots amb el cotxe elèctric de Seur amb el qual realitzen tots els enviaments a domicili. I per a començar amb forces el tour ecològic oferien una degustació de YogiTea, infusió a base d’espècies com el gingebre, el cardamomo, la canyella o el pebre, entre altres, que estava deliciosa.

 

I és que sens dubte les begudes vegetals van ser les protagonistes de la secció de menjar ecològic. Món orxata amb el seu ja coneguda orxata ecològica i la seua enginyosa “chufamix” amb la qual pots elaborar la teua pròpia orxata a casa, Totecologic amb les seues inconfusibles begudes d’arròs, espelta, teff o Kamet, i les seues cremes de fruits secs, o Ecolactics amb la seua alternativa de llet d’egua que promociona com la d’origen animal que més es sembla a la materna i que té nombroses propietats nutricionals.

 

Quant a vins ecològics destaquem l’original proposta de Tarongino i els seus vins elaborats a força de taronges i clementines de l’horta valenciana. Tampoc podien faltar les refrescants cerveses artesanals lluna. Podeu triar entre la bruna, la de blat, la negra, la happy trip o la happy flower, cadascuna amb els seus matisos i el seu peculiar sabor, i per descomptat totalment ecològiques.

 

BIOCUL4

BIOCUL11

 

Formatge, oli, mel, safrà, xocolata, rebosteria… una secció de la fira que es va convertir en un autèntic plaure per als sentits i on podies aprofitar per a fer un alt en el camí i recarregar piles. Per exemple a l’stand del restaurant Kimpira amb les seues delicioses hamburgueses vegetals.

 

Següent parada, la cosmètica vegetal!. Productes de tot tipus per a cuidar el nostre cos realitzats amb ingredients 100% naturals, sense derivats de petroli, perfums de síntesis o silicones i no testats amb animals. L’encantador stand d’Ana de Andrés d’Amapola Biocosmetics juntament amb el de Cositasbuenas ens oferien tot tipus de productes a força de plantes. I parlant de plantes, destaquem la proposta de Lavandaexperience on a més de fragàncies i sabons naturals fets amb aquesta planta mediterrània podíem trobar rams, coixins i veles aromàtiques per a aromatitzar el nostre llar.

 

També hi havia diferents llibreries especialitzades i fins i tot podies conèixer més a prop als creadors de la revista EcoHabitar. Una publicació molt interessant sobre arquitectura sostenible que a més és portaveu del moviment Ecoaldeas a nivell estatal. La bioconstrucción, el ecodisseny, les energies renovables o l’ecoturisme són els seus senyals d’identitat i podeu subscriure-vos virtualment a través del seu web.

 

BIOCUL12

 

L’artesania també va ocupar un lloc destacat a la fira amb diferents llocs d’instruments, elements decoratius i joguets d’allò més orgànics. I és que qui podia resistir-se a portar-se’n a casa algun dels originals llapis personalitzats de Zoopencils o algun joguet del raconet de Hullitoys, tots completament artesanals i fets principalment amb fusta.  

 

BIOCUL13

BIOCUL8

 

I per fer més pràctica i saludable el nostre dia a dia, a la fira podiem trobar productes tan creatius com la biopercha de l’empresa valenciana Varmys, amb un disseny molt fresc i totalment reciclable perquè està feta de cartó, que va cautivar al públic de la fira. Sense oblidar-nos també de l’aspiradora HYLA amb el seu flitre d’aigua per netejar a fons les nostres cases i deixar-les sense cap rastre de pols, àcars o al·lergògens, o els diferents productes antiradiació de l’empresa STOP RADIA com la pràctica funda per al mòvil que gràcies a la seua tela composta per materials metàl·lics filtra les ondes electromagnètiques que genera. 

 

Amb ONGs com OXFAM Intermón, SEO-Birdlife o el Refugio del burrito, que va cridar l’atenció per la seua particular creuada en defensa d’aquest animal al nostre territori, tanquem l’oferta cultural de BioCultura 2014. La jornada de tres dies es completava a més amb una intensa agenda de xarrades i activitats on podíem aprendre sobre les diferències entre els productes ecològics i no ecològics, participar d’un tast de mels ecològiques o entendre que viure “bio” no és un luxe per a uns pocs, de la mà de la nutricionista i bloggera Mercedes Morales.

Tècnic de Cultura i Comunicació al Jardí Botànic de la Universitat de València
Biòloga i ambientòloga de formació, dissenyadora gràfica i jardinera de cor. Incapaç de triar entre platja i muntanya. Addicta a la fotografia, la música, la il·lustració i el formatge. Mai em veuràs tocar una aranya, encara que em fascinen els invertebrats.
botanic Equip botànic
Send this to a friend