Oci verd

27 nov. 2014

Dissabte, llavors, diumenge

Després d’un cap de setmana de visites constants, d’activitats per a tots els públics i de moltes llavors, hem recollit les anècdotes i l’experiència de tots els qui participarem per fer-ho possible.

Si en una cosa estem d’acord, és que la palangana amb aigua i sal per als peus va ser la recepta comuna de tots els qui el cap de setmana col.laborarem al Jardí. Jardineres, guies, personal de manteniment i de l’exitós Banc de Germoplasma… A ells, i a tots els qui ens visitareu, gràcies!

 

agenda 916

 
Hauràs de seguir llegint si vols saber més xafardejos! I et recordem que aquest cap de setmana, posat que és l’últim del mes, t’oferim visites guiades gratuïtes pel Jardí exterior.

Fer dissabte!
La plaça Carles Pau va acollir una fira informativa en què diferents organitzacions i institucions divulgaren la seua feina pel que fa a les llavors. Comptarem amb la participació de Nerium grup Botànic, una jove associació d’estudiants de biologia units per la botànica que oferien informació sobre les seues activitats i curiositats: sabies que els glans es mengen pelats i fregits amb mel?

fira

També a la plaça estaven el CIEF, Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal, el COMAV (insituto de Conservación y Mejora de la Agrodiversidad Valenciana), el Banc de Germoplasma del Jardí Botànic de la Universitat de València que explicaren, visitant per visitant, la seua tasca . Nosaltres, Espores. La veu del botànic, convidarem els visitants a ser bloguers i blogueres. Sabies que tu també pots escriure en Espores? Tens algun projecte verd?

També va assistir l’associació Llavors d’Ací, que després de la conferència organitzà un intercanvi de llavors. Entre conferència i conferència, un taller de planters per a xiquets. A pesar que no disposem de les conferències enregistrades, volem compartir amb vosaltres el documental que es va projectar: La Voz del Viento. Semillas de Transición.

Un diumenge per a tots!
L’element estrela de les jornades, el banc de germoplasma, no va deixar ningú indiferent. Els adults el visitaren personalment, guiats per les nostres científiques qui els explicaren els processos per a la conservació de les llavors i el seu paper en els ecosistemes.

jardi general

No podia faltar un visita guiada al Jardí exterior que gaudia del millor ambient possible. Acabava el recorregut a la font on una conta contes havia engalanat l’espai amb pardalets de colors fets amb paper i una vella maleta plena d’històries. Uns 60 xiquets i acompanyats dels pares improvisaren un amfiteatre on personatges màgics acapararen l’atenció de tots.

 

Simultàniament, un banc de llavors recreat a l’Estufa Freda mantenia ocupats els menuts i els pares que descobrien entre pots plens de llavors, com a un rebost, les feines del investigador. Fotos amb un gla gegant, un calcetí farcit de llavors enganxoses, altres surant en l’aigua i unes poques lupes que no tenien treva.

 

lupes

 

germinació

 

Uns pocs missatges quedaven ben clars en fer aquest recorregut: biodiversitat s’expressa com un gran ventall de mesures, colors i formes, la investigació garanteix el futur i la sostenibilitat vegetal i les llavors estan vives i cal cuidar-les.

L’extracció de llavors d’albergínia sorprenia perquè en triturar la polpa amb un batedora elèctrica de cuina les llavors romanien intactes. Les jardineres col.laboradores tractaven de lluitar contra la impaciència innata dels menuts que pretenien sembrar ja les llavors sense respectar les temporades de germinació de cada espècie.

Voldrem repetir?
L’observació de diferents estats de germinació de falgueres baix la lupa feia volar la imaginació bullent: tenen pèl! Semblen potes de granota! Deien alguns mentre altres es fascinaven amb les etiquetes dels tubs en què havien guardat les llavors extretes prèviament: quin nom més llarg! Les meues llavors també tenen un nom tan difícil? Preguntaven mentre els engaxaven un adhesiu amb el nom del lli al tub obsequi on deia Linum usitatissimum L. Xiquets que no s’esglaien amb la nomenclatura binomial i fugen corrent a pintar les caretes de glans i els antifaços/cacauet de la zona interactiva.

extracion

 

CAreta

 

Les tres estacions dedicades a la neteja, conservació i germinació de les llavors gaudiren d’un tràfic intens i constant en què el comportament de la gent va ser exemplar: un mar paciència. Més de 2000 persones ens visitaren aquest cap de setmana. La cua pera l’entrada es feia veure vorejant el Jardí fins l’auditori Joan Plaça. A pesar de la massiva afluència de gent, les jornades van estar un èxit. Si vols veure més imatges de la jornada consulta la nostra galeria en Facebook i els guanyadors dels concurs de fotografia d’Instagram.

Quantes persones hauran après què és el germoplasma? Quantes famílies que abans no ens visitaven sovint començaran a fer-ho? Des del Jardí hi ha una impressió generalitzada; els visitants van estar d’allò més respectuosos amb el personal i les plantes. Serà que les plantes treuen el millor de tots nosaltres? Potser sí hauríem de repetir.

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend