VERDURES QUE INSPIREN
Gaudeix de l’Art food, una corrent artística que trau la part més creativa dels aliments que formen part del nostre dia a dia. Autèntiques obres d’art amb data de caducitat que conviden a imaginar i que cada vegada guanyen més adeptes.
Deixa de jugar amb el menjar i acaba’t el plat! Qui no ha escoltat alguna vegada aquesta frase de la boca dels nostres pares davant un nutritiu plat de bledes que sembla no acabar-se mai? Construint cares somrients o extenses muntanyes verdes amb la forqueta, ens sorpreníem a nosaltres mateixos imaginant qualsevol altre ús que poguérem donar-li a eixes verdures mentre no haguérem de menjar-les.
Després vam créixer i els nostres paladars van canviar, per açò ara com ara no dubtem a provar una nova tapa d’allò més selecta enfundada en un saborós cruixent vegetal. A més la presentació, la disposició de colors i ingredients en el plat, també és un factor que ens sedueix inconscientment a portar-nos o no un mos a la boca. És per açò que molts xefs arriben a estudiar al mil·límetre el muntatge de cadascun dels seus plats per a crear les seues particulars obres d’art.
Art efímer que alguns han portat molt més enllà a través de l’Art food. Fent cas omís a les paraules dels nostres pares, aquests artistes juguen deliberadament amb el menjar per a trencar les barreres de la cuina i convertir als aliments en autèntics protagonistes del disseny.
I és que cada vegada són més els artistes que decideixen practicar aquest corrent que combina art i gastronomia. Inspirats pels retrats renaixentistes d’Arcimboldo, fets amb hortalisses, fruites i flors, o el pop art d’Andy Warhol, que va elevar a categoria d’art objectes tan quotidians en la nostra cuina com una banana o una llanda de sopa de tomaca, un sense fi de fotògrafs, escultors i dissenyadors ens sorprenen cada dia amb les seues magnífiques creacions.
Un nou món on els paisatges estan fets de bròcoli, pa i formatge, els pebrots tenen personalitat i els vestits estan teixits amb trossos de tomaca, que aconsegueix confondre el nostre impuls per assaborir-los i que ha cridat l’atenció de les grans marques de màrqueting i publicitat.
Collages vegetals
Ja siga pel seu aspecte fresc i natural o pel gran ventall cromàtic que ofereixen, les fruites i les verdures s’han convertit en objecte de culte per a molts artistes de l’Art food. En aqueix context naixen els collages de Julie Lee, una fotògrafa apassionada per l’horticultura que crea belles composicions de tots els colors.
Julie Lee
Lee va començar aquest projecte per mostrar al món des d’una perspectiva diferent la gran varietat de fruites i verdures que podíem consumir en cada temporada, però va acabar convertint el seu treball en tot un estudi de la teoria del color i del disseny dels vegetals. Utilitza sempre productes frescos que compra en mercats de verdures o que recol·lecta del seu propi hort urbà, per a després retratar-los amb la seua réflex o a través de l’aplicació Instagram del seu iphone. Imatges de gran calidesa que desperten el desig de provar cadascuna de les verdures que apareixen.
La fotografia també és la disciplina que utilitza el turc Sakir Gökçebag per a crear sorprenents il·lusions òptiques amb pomes, mongetes o melons d’Alger, entre altres aliments. Una col·lecció que juga amb patrons geomètrics d’allò més sucosos que bé podrien adornar qualsevol de les parets de les nostres cases.
Sakir Gökçebag
D’altra banda, l’arquitecta malaia Hong Yi, també coneguda com la pintora sense pintura, es val únicament de les seues mans i de la seua admirable visió tridimensional per a crear impressionants retrats amb tot tipus d’objectes. Les flors són el seu element favorit, però també utilitza llavors com les pipes que ha utilitzat per a retratar al controvertit artista xinés Ai Weiwei, o el cafè però en versió pòsit per a crear imatges de diferents personatges influents.
De fet, recentment s’ha interessat per ella la marca Nespresso que li va encarregar una d’aquestes peces per a homenatjar al mort cantant italià Lucio Dalla. El retrat que va ser presentat en un acte privat a Milà s’exposarà en un futur museu que serà creat en honor al músic.
Retrate de Lucio Dalla, per Hong yi
El banquete de Martín Satí
I aquesta artista que juga amb la perspectiva sembla haver inspirat al sevillà Martín Satí, conegut il·lustrador i dissenyador gràfic que ha deixat aparcades les seues eines digitals habituals per a la realització de la seua obra “El banquet”. Una composició feta a força de gots transparents sobre els quals ha anat afegint diferents quantitats de melmelades, xocolates, fruites i verdures per a donar vida a aquest sorprenent retrat de Michael Jackson.
Paisatges comestibles
Alguna vegada t’has imaginat com seria el món si tinguérem la grandària d’una agulla? Les dimensions, les textures, les percepcions, tot canviaria al nostre al voltant fins a la sensació que ens infonen unes simples carxofes. Aqueixa és la proposta de Matthew Carden i els seus mons miniaturitzats, paisatges fantàstics amb els quals ens convida a fer un viatge gastronòmic d’allò més peculiar.
Matthew Carden
Passejar amb bicicleta per baines de pèsols, anar d’excursió per muntanyes de maduixes o jugar al tennis en un camp de nous, Carden representa escenes de la vida quotidiana a l’aire lliure a través de diminuts personatges que interactuen amb vegetals i altres aliments sobredimensionats. Tot amb l’objectiu d’acostar-nos a la bellesa de les petites coses amb un toc d’humor, però també, en paraules de l’artista “per a fer als espectadors més conscients del que mengen i pensar en el menjar com a part integral del nostre món”.
Cosa que també va haver de pensar Carl Warner quan va començar a elaborar els seus increïbles paisatges comestibles plens de vegetals de tot tipus. I és que les fruites i verdures, ja siga conscient o inconscientment per la seua condició d’orgànics evoquen sempre al natural, només cal mirar d’a prop una porció de bròcoli per a apreciar el seu increïble semblat amb un arbre de debò. Un element essencial en les hiperealistes escenes de Warner que han deixat a mig món amb la boca oberta, i no solament per la minuciosa precisió de les seues obres sinó també per l’apetitoses i sucoses que semblen.
Conegut com el rei del foodscape, Warner aconsegueix crear autèntiques obres d’art fetes a força de tot tipus d’aliments. Tot va començar amb una campanya publicitària per a una marca comercial en la qual havien de representar tres plats diferents a través de llocs emblemàtics dels països en els quals estaven inspirats, i tot açò només amb aquells ingredients que incloïen les receptes. Una tasca difícil que va resultar en un treball excel·lent i que des de llavors s’ha convertit en la passió de Warner, que es repta així mateix amb treballs cada vegada més elaborats.
Mars d’enciams, esponjosos núvols de puré de creïlla, muntanyes de pans rústics o frondoses selves amb tot tipus de vegetals. Fins al més mínim detall pensat per a crear aquests fantàstics paisatges comestibles que mai podrem explorar en persona, encara que si amb la imaginació.
Verdures que cobren vida
És alguna cosa que no podem evitar, que és inherent a la nostra condició d’ésser humà, una oliva tallada en dues damunt d’un ou farcit i vualá, ja tenim dos ulls que ens miren fixament des del plat. I és que en un món en el qual humanitzem insectes i cotxes de carreres a través de grans superproduccions d’animació, el menjar no podia quedar arrere. Com si d’autèntics muppets es tractara l’artista Christel Jeanne ens convida a conèixer a “Els fruits del seu interior”.
Christel Jeanne
Una encantadora col·lecció de fruites i verdures amb personalitat pròpia que s’amaguen després d’un lleuger plec, una textura o una forma curiosa d’aquests productes orgànics. Peces simples i creatives que reflecteixen el costat més divertit d’aquesta fotògrafa francesa establida a París. Al que també li agrada jugar amb el menjar és al fotògraf suec Carl Kleiner molt conegut per les seues col·laboracions still life per a la marca Ikea.
I és que l’univers Kleiner està plagat d’interaccions amb l’Art food en el seu sentit més ampli, obres de gran qualitat visual on a més de petits personatges vegetals trobem composicions minimalistes que han donat vida al llibre de cuina d’Ikea “Homemade is best” on forma equip amb l’estilista de menjar Evelina Kleiner, que a més és la seua companya sentimental. Creacions visuals que mostren un gran sentit del color, el patró i l’estètica, i que desperten les ganes de cuinar fins i tot en el menys espavilat en la cuina.
Carl Kleiner
L’enginy, no obstant açò, és el que caracteritza a l’obra de Brock Davis. Un artista multidisciplinari que ens anima a crear per a cada dia de l’any una composició creativa que ens alegre la jornada i estimule mostra imaginació. Des de menjar-se un plàtan a pelar un cogombre es converteixen amb ell en una experiència fora del comú.
I fora del comú també estan les increïbles escultures orgàniques de Shawn Feeney. Aquest novaiorquès llicenciat en música i belles arts, que va treballar durant molt temps per al llegendari estudi d’efectes visuals creat per George Lucas, Industrial Light & Magic, va trobar la seua vocació en alguna cosa tan simple com tallar una cara terrorífica en una carabassa d’Halloween.
Shawn Feeney
Des que va crear “The invisible underground” no ha parat de sorprendre’ns amb estupendes escultures tallades en fruites i verdures que han sigut protagonistes d’importants actes a tot el món, fins i tot en la “Casa blanca”.
Les verdures estan de moda
Qüestió de gust, així defineix el fotògraf de moda Fulvio Bonavia les seues col·leccions més sucoses i comestibles. Unes “ballarines” fetes a força d’albergínies, un casc de meló d’Alger o una bossa de fruits del bosc, caramels visuals que mai podrem comprar en una tenda però que són adorats per publicistes i dissenyadors per a captar l’atenció sobre els seus productes. Fins i tot ha col·laborat amb grans de la moda com Alexander MacQueen o Louis Vuitton per a crear dissenys d’alta costura amb aliments senzills que podem trobar en la nostra cuina.
Fulvio Bonavia
Dissenys efímers que recorden als magnífics vestits de Sung Yeonju. Peces de roba confeccionades a força de trossos de tomaca, pells de plàtan, brots o fines rodanxes d’albergínia entre altres productes, com si de seda o llana es tractara. La fotògrafa pretén crear una nova realitat inventada destruint el significat de “peces de vestir”, ja que és precisament la seua capacitat per a ser usades el que s’anul·la en aquestes col·leccions.
Però la seua obra té truc i mèrit alhora. I és que com resultava tan difícil treballar directament amb aliments orgànics, que es desfeien pel cap alt mínim, va decidir fotografiar cadascuna de les peces que componien el vestit, una a una, i després imprimir-les i retallar-les, per a anar teixint-les a poc a poc com una autèntica modista. Sou capaços de notar la diferència?
Alimentació sana i divertida
I si els adults poden jugar amb el menjar, els xiquets no podien ser menys. A través de suggeridores composicions visuals podem arribar a aconseguir que els més xicotets gaudisquen menjant fruites i verdures, que en ocasions són rebutjades. En aquest sentit treballa la marca alimentària ressò “Fresh N’Friends” que a través de senzilles figures amb fruites i verdures, ja tallades i pelades, pretén captar l’atenció de pares i xiquets en els supermercats i promocionar així l’agricultura ecològica.
Samantha Lee
I és que un simple dibuix en el plat sempre acapara les mirades dels xiquets més propers, convidant a explicar històries i a provar els seus deliciosos ingredients. Però la decoració dels plats infantils ha arribat a convertir-se en tot un art en les mans de Samantha Lee i Ida Frosk.
“Jo cuine, els xiquets mengen” és el lema d’aquesta mare malaia de dos fills que s’ha convertit en la sensació d’Instagram gràcies a les seues increïbles creacions comestibles. Un menjar no apte per a pares avorrits que podreu practicar els caps de setmana amb els vostres fills.
Ida Frosk
La publicista i il·lustradora noruega Ida Frosk, també aposta per un menjar per a tots els públics, divertida, saborosa i sobretot sana, encara que totes les seues creacions tinguen com a punt de partida una torrada. En el seu projecte “Art Toast Project” no solament decora els plats de forma increïble sinó que a més intenta contagiar la seua passió per l’art modern a tothom, reproduint obres de pintors tan coneguts com Frida Kahlo, Munch o René Magritte.
Desdejuni, menjar, berenar o sopar, qualsevol moment és bo per a practicar l’Art food amb els més xicotets. A més, podrem estimular la seua creativitat i introduir a poc a poc algunes fruites i vegetals que de normal es resistirien a provar. Vinga a què esteu esperant!