Lectures

4 gen. 2023

Regalar natura impresa

Temps de festa i temps de regals. En #PlantesContades tenim molt clar que anar a la prestatgeria d’una llibreria de barri i escollir un llibre il·lustrat de natura és una elecció de la que no ens anem a penedir. Ens submergirem en paisatges verds de somni, sentirem les ganes d’anar a passejar-ne en directe, aprendrem coses noves, agafarem idees i ens acostarem als xiquets i xiquetes al lloc on se senten més lliures. Avui, a més, us portem les propostes de l’editorial entreDos, promoguda per algú que estigué vinculat als Jardins Botànics durant molts anys i que ha seguit el seu camí professional pel món del paper i la natura.

Arriben els moments de preparar paquets, per a fer regals no només als menuts i menudes de la casa, perquè a tothom li agrada que pensen en alguna cosa que li faria il·lusió, perquè a tothom li agrada el detall. Tot i això, vivim moments en els que tenim present el malbaratament de recursos i la necessitat de repensar el nostre consum, per això un llibre sempre és una bona idea, i per això des del Botànic no podes deixar de recomanar-vos, des d’aquesta secció de #PlantesContades, alguns llibres il·lustrats interessants per a regalar ara, o a qualsevol moment de l’any.  

Llibre

A més, aquesta vegada, amb un valor afegit, perquè una de les persones que hi ha darrere de l’edició espanyola dels llibres dels que parlem, és Nuria Torrelles, qui estigué durant uns anys al càrrec de la didàctica del Jardí Botànic de Marimurtra, a Blanes, desenvolupant tot el potencial que aquests espais tenen a l’hora de mostrar la natura, aprendre d’ella, i extreure’n infinitat de valors i coneixements. Parlem una mica amb ella del projecte que comparteix amb altres dos companyes: Cristina Concellón i Teresa Plana.  

Així, li demanem que ens explique com germinà l’idea d’una editorial: “Després d’uns quants anys treballant al Jardí Botànic Marimurtra, em delia per conèixer el Real Jardí Botànic de Kew, el Kew Gardens, perquè aquest és un jardí que ha fet una aposta impressionant en el tema de la didàctica i volia descobrir els recursos que tenien plantejats per als visitants més menuts. Vaig fer aquesta visita que va resultar molt engrescadora i d’entre altres idees em vaig emportar un llibre meravellós sobre les llavors amb la idea de publicar-lo a casa nostra. Aquest llibre, titulat Una llavor dorm,  pertany a una col·lecció magnifica sobre la Natura. Després d’un temps donant voltes a la idea de la publicació, vaig tenir la sort de proposar-ho a les persones adequades, les que actualment són les meves sòcies a l’editorial entreDos. Som tres dones amants de la literatura infantil que hem fet possible aquest projecte i actualment el dirigim”.  

Una llavor dorm

Vist així, sembla com la història d’una planta, cal una llavor, la idea, però no creixerà per si mateixa, caldran la llum, el sòl, els nutrients, l’aigua, que podríem veure com les mans que son les ganes, les ments que engeguen el procés i les butxaques que donen l’empenta econòmica. I tot, amb quins objectius? “La nostra idea bàsica és publicar llibres que puguen perdurar en el temps. Tenim un lema que és: llibres de sempre per sempre. Per això ens hem proposat recuperar clàssics de la LIJ, editar també nous àlbums que per la seva singularitat ens convencin, i evidentment  donar llum a llibres de coneixements molt atractius amb una bona base científica. 

Nuria Torrelles, amb molts anys a l’esquena desenvolupant la didàctica a un Jardí Botànic té clar per què hem d’acostar els nens i les nenes a la natura a través dels llibres: “evidentment, la millor manera de conèixer la natura és apropar-s’hi, i ho podem fer per què la tenim a prop o la gaudim sovint, però també amb bons llibres on es prioritzi un text poètic, no excessiu, unes il·lustracions atractives i realistes i un discurs amb la ciència de base”.  

Amb tot, l’editorial entreDos és un projecte coral amb tres dones al darrere que la defineixen  i li aporten allò que necessita. Per la seua banda, Nuria, creu que ha plasmat en l’editorial, pel que fa a la seua experiència a un Jardí Botànic, la plena consciència de que val la pena donar a conèixer aquest entorn tant meravellós que és la Natura. Com no anem a estar d’acord?  

Hortalisses de temporada i Fruita de temporada 

Qui no s’ha vist pensant en una recepta per a una ocasió especial i buscant maduixes per tot arreu quan no era el moment de tenir maduixes al rebost? Bé, si comprem al mercat o al comerç de barri, perquè amb el temps, la societat s’ha acostumat a adquirir els aliments a les grans superfícies, envasats i ja no sabem si les mandarines son d’hivern o què perquè es poden adquirir tot l’any. 

Conèixer els cicles de la natura és important, per tot el que aprens, però també per posar-la en valor, per saber seguir els seus ritmes, per fer un consum responsable i conscient dels aliments. Amb aquest dos llibres, ja des de ben menuts podem començar a aprendre el concepte de “temporada “perquè totes les fruites i hortalisses tenen marcada l’estació en què podem trobar-les al mercat, la pinya i la magrana, de tardor i hivern, no compartiran prestatgeria amb el préssec o la maduixa. A més, hi ha eixe meravellós invent que son les pestanyes per a descobrir sorpreses i detalls i que tant de comboi fan. Com és l’interior d’una figa i d’una cirera? Tenen les dos pinyol? I la pebrera i la creïlla? Son la mateixa part de la planta? Imagines realment que la carxofa és una flor?  

Mentre juguem i aprenem paraules, anem recorrent el camp i l’horta i, perquè no, anem fent protagonistes de la nostra taula uns aliments que ens faran molt de bé. Perquè la natura te recursos bons i útils, però si passen pel paladar, ja es converteixen en un regal per a tots els sentits.  

Una llavor dorm 

Les llavors fascinen a tothom i son protagonistes de molts dels llibres il·lustrats dels que us hem parlat a aquesta secció. Seran les seues formes impossibles, serà la màgia de ser tan petites i convertir-se en allò més gran que els nostres ulls han vist, serà la seua capacitat per sobreviure i viatjar de totes les formes possibles. El cas és que en aquest llibre trobarem, com no, dibuixos detallats de llavors de plantes fascinants, com si haguérem agafat una lupa i ens hi haguérem posat davant, i totes diferents, de color, de forma, d’estratègia de dispersió…  

Passant les fulles, anem acompanyant la llavor en el seu viatge sorprenent, i aprenem que hi han de nues, de la diversitat de mides i pes, de la infinitat de mètodes per a viatjar per terra, mar i aire, com a bones aventureres, de les formes d’alimentar-se, i què és un cotilèdon. Fins i tot, hi ha un esquema visual de com és la llavor de la carabassa o d’un pi, i com va transformant-se, des del dia u, fins a la planta que coneguem, una forma molt gràfica de comprendre tot el potencial de les llavors protagonistes de l’àlbum.  

Les plantes, precioses i enigmàtiques, tan diferents i tan paregudes a nosaltres, comencen sent molt més petites que els bebès que estem acostumats a veure, i per això resulten tan màgiques i descobreixen als xiquets i xiquetes tot un món de curiositats. En trobarem moltes a aquestes pàgines, però, parleu fluixet, shhhhh! perquè ja sabeu, una llavor dorm…  

Un ou és silenciós 

I en la mateixa col·lecció hi ha altre protagonista, no sé si tan fascinant com la llavor però tant de bo, l’ou. N’hi han molts animals que ponen ous, i com que els ovípars son tan diferents entre ells, també ho son els ous que posen, no tant en la forma, que també, però si amb les mides, textures i colors. Quin xiquet o xiqueta no s’emociona en posar en aigua un “ou de dinosaure” de joguet per veure què apareix? Qui no posa careta trista en veure al terra un ou caigut d’un niu? És l’inici, on comença tot, una capsa sorpresa.  

Aquesta proposta d’àlbum il·lustrat ens diu que un ou, no només és silenciós, també és curvilini, acolorit, savi, artístic… és tantes coses, tantes com animals el ponen, i de  vegades no imaginem la seua complexitat. Una meravellosa idea per a obrir els ulls davant la diversitat animal, per parlar de la reproducció i la supervivència, i per anar descobrint quantes coses ens pot ensenyar la biologia.  

Amb tot, gaudir d’aquests llibres és també com sembrar una llavor, o posar un ou, només cal esperar el temps just, que es donen les circumstàncies adequades i… l’estima i la curiositat pel món que ens envolta creixerà en els xiquets i les xiquetes per sempre.  

Bibliografia

Clara Corman (2022). Hortalisses de temporada. Editorial entreDos. 34 pàg.
Clara Corman (2022). Fruita de temporada. Editorial entreDos. 34 pàg.
Dianna Hutts Aston (2022). Una llavor dorm. Sylvia Long (il.) Editorial entreDos. 30 pàg.
Dianna Hutts Aston (2022). Un ou és silenciós. Sylvia Long (il.) Editorial entreDos. 28 pàg.

Etiquetes
Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.
botanic Equip botànic
Send this to a friend