Lectures Plantes

4 oct. 2017

Monografies botàniques: Els cactus

El Botànic s’ompli de punxes en aquesta setmana dedicada a la família de les cactàcies. Una exposició fotogràfica, jornada informativa i tècnica organitzada per l’Associació dels amics dels cactus i altres plantes suculentes i la presentació de la nova "Monografia Botànica, Els cactus". Vine al Botànic aquest cap de setmana!

El Jardí Botànic presenta el proper dissabte 7 d’octubre “Els Cactus” el quart volum de la seua col·lecció «Monografies botàniques», una sèrie de publicacions que pretén abastar les espècies botàniques més importants del Jardí. Però en aquesta ocasió hi haurà més activitats relacionades amb aquestes plantes amb tants seguidors: taller d’empelt, xerrades, venda d’exemplars i fins i tot una mostra fotogràfica.

MONOGRAFIAMonografies Botàniques. Els cactus

I és que les monografies són llibres de capçalera per a professorat, estudiantat i professionals, però també per a aficionats i aficionades a la botànica i els cactus són la quarta de les publicacions d’aquest tipus precedides per els arbres monumentals, el conjunt de palmeres o la col·lecció de cítrics.

L’acte, emmarcat en la VI Trobada de tardor de cactus i suculentes, tindrà lloc a les 12 h en la Sala Hort de Tramoieres i estarà dirigit per la directora del Jardí Botànic, Isabel Mateu, i els autors del llibre, Vicente Bueno, especialista en la matèria i José Plumed, tècnic arborista del JBUV.

La gran família dels cactus

Les cactàcies (Cactaceae) són una família de plantes a les quals anomenem cactus. D’altra banda, parlem de plantes crasses o suculentes que poden emmagatzemar aigua en la tija, arrel i fulles que els permeten sobreviure al clima àrid. Cal entendre que tots els cactus són suculentes però no totes les plantes suculentes són cactàcies.

Pereskia grandifolia 04764Algunes espècies com Pereskia grandifolia conserven les fulles. Imatge de Wikipedia

Les característiques de les cactàcies són diverses però tenen un tret comú: adaptar-se a l’aridesa. Així, les seues fulles s’han convertit en punxes amb la fi de reduir la superfície d’evaporació, les tiges estan engrossides i recobertes de substàncies semblants a la cera que també impermeabilitza i a més, són fotosintètiques. Pel que fa a les arrels, aprofundeixen i exploren tant com cal per trobar aigua i a més, també conserven la capacitat d’emmagatzemar-la. Però la característica identificativa de la família de les cactàcies és una estructura anomenada arèola. Però, què és? A la monografia es descriu com gemmes axil·lars molt especialitzades situades sobre els tubercles en què es produeixen les flors, espines i tricomes (llana, feltre, cerres).

El llibre no punxa, usa’l

Així, aquesta nova monografia ens ofereix un recorregut per les cactàcies (família formada per 52 gèneres i més de 230 espècies) del Botànic, repartides al llarg de tres zones: una interior, l’anomenada “caseta del romaní”, per a les de menor grandària, i altres dos exteriors, al costat, per a les plantes d’origen americà i africà.

La guia, seguint la línia de la resta de monografies botàniques, arreplega des d’una descripció general dels cactus a una més detallada sobre les diferents parts anatòmiques, a més de tractar la seua distribució, ecologia, cultiu, usos i aprofitaments, i de dedicar un capítol especial a la sistemàtica de la família i dels exemplars que podem trobar en el Botànic. Tot açò acompanyat de fitxes descriptives per gèneres amb imatges de gran qualitat visual i un plànol per a poder localitzar-los en el Jardí.

Cap de setmana suculent

L’associació ACYS ha estat vinculada al Botànic des de 1992 quan el director del Jardí, aleshores Manuel Costa Talens, va fer el suggeriment que donaria peu al naixement d’aquesta associació. Així, any rere any, els membres d’aquesta agrupació d’amants dels cactus i en aquest encontre de tardor volem destacar el taller d’emplet i la xerrada sobre la història del Botànic a càrrec del nostre tècnic arborista, Jose Plumed i autor de la monografia que ens ocupa.

Vídeo en col·laboració amb ACYS

A més, per sisè any consecutiu, la Plaça Carles Pau s’omplirà de viveristes especialitzats, amb una secció permanent de venda de cactus per a que no deixeu passar l’oportunitat d’emportar-vos algun exemplar a casa. I no t’oblides de visitar la mostra fotogràfica que ocupa la sala Hort de Tramoieres. En la mostra veuràs plantes que semblen pedres o que es mimetitzen amb l’ambient, flors de totes les formes i colors, i enquadraments d’allò més suggeridors. Les fotografies seleccionades per a la mostra optaran a tres premis, composició, qualitat artística i millor planta o flor.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend